Forma-1 Ausztrál Nagydíj

A Red Bullok KERS nélkül száguldoztak

  • Harmath Ákos

A Formula-1-es világbajnokság idénynyitó futamát a Red Bullt vezető világbajnoki címvédő, Sebastian Vettel könnyedén nyerte meg, míg csapattársa, a hazai közönség előtt versenyző Mark Webber az ötödik helyen végzett. Feltűnő volt – főleg Webbernél -, hogy a két Red Bull nem használja az idén újra bevezetett KERS-t. A futam után aztán kiderült ennek az oka: a két autóba egyszerűen nem szerelték be az energia visszanyerő rendszert.

A Red Bull Renault szereli dolgoznak Mark Webber autóján a Forma-1-es Ausztrál Nagydíj előtt 2011 márciusában

A „titokról” Christan Horner, az osztrák licenccel versenyző istálló igazgatója lebbentette fel a fátylat a futamot követően.

„Pénteken még használtuk a KERS-t, de nem voltunk megelégedve a megbízhatóságával. Ezért már szombaton kiszereltük a kocsiból és nem is tettük vissza. Nem akartuk elárulni senkinek, de úgy látom, hogy nem is volt rá szükségünk…” – fogalmazott Horner a verseny leintése után.

„Elég idegesek voltunk emiatt a versenyt megelőzően, mert potenciális kockázatot jelentett a használata, ezért mindkét autóból kivettük. Elég bonyolult, de érdekes technológia a KERS, ám a mi autónkba nem fér be olyan könnyen, és ez további kihívásokat jelent számunkra” - mondta Horner.

Michael Schumacher a 2011-es Forma-1-es Ausztrál Nagydíjon

Michael Schumacher elővigyázatosságból adta fel a futamot, miután az első körben összeütközött Jaime Aguersuarival. A fiatal spanyol Toro Rossója a legendás német Mercedésnek hátulját találta telibe a harmadik kanyarban.

Schumi az ütközést követően a kör végén kiállt a boxba, és ugyan visszatért, de nagyon lassú volt és az utolsó helyen körözött – majd a 19. körben befejezte a futamot.

„Jól sikerült a rajtom, több helyet is előre léptem, elmentem Kobajasi mellett az első kanyarban, de aztán a forgalom miatt lassítanom kellett. A harmadik kanyarban aztán valaki jobbról hátulról meglökött, nem tudom ki volt az, nem voltam tisztában teljesen a körülményekkel” – idézte fel a rajtbalesetet a német.

„Ennek eredményeként defektem lett, és az autó jobb hátsó részén a kocsi alja és a felfüggesztés is megsérült. Ettől az autó egész mókásan viselkedett, kétségtelenül szórakoztató élmény volt így vezetni. Hiába volt azonban szórakoztató a 20 kör, a csapat végül biztonsági okokból úgy döntött, hogy nincs értelme folytatni. Jól tettük, hogy nem kockáztattunk semmit” – mondta Schumacher.

A Mercedes szereplése a versenyhétvége egyik negatív meglepetése, hiszen a csapat másik pilótája, Nico Rosberg sem tudta befejezni a futamot, őt Rubens Barrichello ütötte ki a versenyből.