Férfi kézilabda-BL

A Barcelona ellen nincs garancia - Mocsai Lajos

A Veszprém vezetőedzője szerint nem ők az esélyesek, de bizakodásra van ok

  • Maruzsa István

A férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében az MKB Veszprém a lehető legnehezebb ellenfelet, a Barcelonát kapta. A két együttes 2010-ben egy körrel később találkozott a BL-ben, és bár mutatkozott esély a magyar bajnok továbbjutására, végül kettős vereség lett a párharc vége. Mocsai Lajos szerint a katalán együttes azóta csak egységesebb lett, de az erősségeik megfelelő stratégiával leküzdhetők. A gránátvörös-kékek elsősorban a hazai pálya erejére számítanak, bár Mocsai Lajos idegenben éppolyan veszélyesnek tartja őket.

A Barcelona a nyolcvanas évektől kezdve halomra nyerte a nemzetközi és a hazai trófeákat. Ahogy fociban, úgy kézilabdában is volt egy Dream Teamjük a kilencvenes években, amely sorozatban ötször diadalmaskodott a BL-ben. Aztán az a generáció kiöregedett, de még véletlenül sem legyinthetünk a mostaniakra sem. A játékuk színvonala továbbra is magas, talán inkább a riválisok megerősödése miatt nem jönnek úgy az eredmények, mint egy-másfél évtizede.

A Veszprém idehaza gyakorlatilag egyeduralkodója az elmúlt közel húsz évnek, de még inkább az elmúlt évtizednek. Az idei évben különösen kiemelkednek, mivel a fő rivális Szeged egy kicsivel gyengébb időszakát éli, megfiatalodott, és még formálódik Skaliczki László kezei között. Ez meg is látszott a két csapat előző hétvégi bajnoki rangadóján, amely 17 gólos bakonyi sikert hozott. Mocsai Lajos szerint azonban ez semmit nem jelent a BL-párharcot tekintve.

"A Veszprémnek és a Szegednek is le kellett vonnia a konzekvenciát és a nemzetközi mérkőzésekre készülni. A különbséget túlzónak tartom, ez egy olyan találkozó volt, amelyen nekünk nagyonn sok minden sikerült az első tíz perc után, az ellenfelünknek pedig nagyon kevés. Tehát nem szeretném túlértékelni, és a legnagyobb hiba lenne abból a mérkőzésből kiindulnunk. A Szeged jó mérkőzést jászott a Flensburggal, nekünk pedig a világ egyik legerősebb klubja ellen kell készülnünk. Ez egy jó alap volt ahhoz, hogy komolyan és precízen dolgozzunk, de már nem tekintünk vissza."

Annál inkább előre, hiszen a feladat adott. A Bajnokok Ligája négyes döntőjébe vágyó Veszprémnek most a Barcelonán kell túljutnia. Tavaly a legjobb nyolc között mérte össze erejét a két együttes, és a sérülésektől hátráltatott MKB idegenben hatgólos vereséget szenvedett, idehaza pedig bár vezetett a továbbjutáshoz szükséges különbséggel, végül nem bírta a tempót, és kettős vereséggel búcsúzott. A vezetőedző szerint idén sem lesz könnyebb a dolguk.

A barcelonai Sarmiento lő kapura a veszprémi Vilovski és Sulic mellett a két csapat 2010-es BL-mérkőzésén

"Azt, hogy hogy változott a két csapat játékereje azóta, hogy tavaly találkoztunk, nehéz megítélni, inkább utólag tudjuk majd megmondani. A Barcelona még egységesebb lett, mint tavaly, balátlövőben a dán Mikkel Hansen elhagyta őket, de világklasszis van minden poszton. Irányítóban akár Entrerriost, akár Sarmientót említem, balátlövőben Romerót és a borzasztó erős Rutenkát, jobbátlövőben Nagy Laci mögött ott van Igropulo, az orosz válogatott kulcsembere, világhírű szélsőpárosaik vannak, a kapuban pedig a svéd nemzeti csapat és a bosnyák válogatott kapusa áll. Nem véletlenül voltak tavaly az első négyben, ez a csapat is legalább olyan játékerőt képvisel. Mi legutóbb balkezes nélkül játszottunk, ami nagyon megnehezítette a dolgunkat. Nekik két egyenrangú soruk van, csere nélkül meg tudják oldani a támadást és a védekezést, mi azonban nem állunk ilyen jól. Cserével kell játszanunk, ami megnehezíti az indításgólok szerzését, illetve a visszarendeződést is. Tehát a játék négy fázisából legalább kettőben hátrányban vagyunk. Megpróbáljuk ezt stratégiailag kompenzálni, de nagyon nehéz lesz."

A katalánok vezetőedzőjének, Xavi Pascualnak és Nagy Lászlónak a szavai is egybecsengenek a magyar szakember véleményével. Pascual szerint "a Veszprémnek jó első sora van, a nyáron érkező Császár játéka mozgékonyabbá teszi őket, jobbátlövőben Vujin, balátlövőben pedig Terzic és Perez is klasszisok." A kapujukat pedig Fazekas és Perics is nagyszerűen védik - teszi hozzá a klub honlapjának szerkesztője, aki ezek szerint nem tud arról, hogy a magyar válogatott hálóőre az odavágón még biztosan nem vehet részt a gerincbántalmai miatt.

Nagy László pedig Mocsai Lajoshoz hasonlóan kiemelte, hogy "a magyar csapatok nem váltanak át túl gyorsan védekezésből támadásba." Ebben sajnos igazat kell adnunk neki.

Pascualék egyébként nagyon bíznak a saját csarnokuk, és az azt megtöltő közönség erejében, külön fel is hívták rajongóik figyelmét, hogy szükségük lesz rájuk. A Veszprém szakvezetője ebben nem feltétlen ért egyet kollégájával.

"A Barcelona statisztikáját megnézve látható, hogy a Bajnokok Ligájában arra figyeltek, hogy a csoportjukban a negyedik helynél előrébb végezzenek, közben pedig gyakorlatilag megnyerték a spanyol bajnokságot, így már a BL-re koncentrálhatnak. Otthon nyertek, idegenben pedig jó eredményeket értek el a legnagyobb csapatok, például a Kiel vagy a Löwen ellen. Tehát ez a csapat ugyanúgy játszik idegenben, mint hazai pályán. Elégedett így semmilyen eredménnyel nem lehetnék, és nem lesz garancia arra, hogy továbbjuthatunk. Nem mi vagyunk az esélyesek, de egy legfeljebb három-négygólos különbség bizakodásra adhatna okot. De még egyszer mondom, garancia nincs, mert ha a világ legjobb klubjai ellen döntetleneket tudtak elérni idegenben, akkor biztos vagyok benne, hogy Veszprémben is óriási erőkifejtésre lesznek képesek."

Hogy miben bízhatunk, ha a vezetőedző szerint sem mi vagyunk az esélyesek? A kidolgozott és fegyelmezetten betartott taktikában, a remélhetőleg extra kapusteljesítményben, abban, hogy a tempót mi diktálhatjuk (lassíthatjuk), az akaraterőben és a szerencsében. Meg talán valami halovány reményünk van arra is, hogy a Mocsai Lajos által is említett egység nyomás alatt megbomolhat az ellenfélnél.

Történt ugyanis, hogy Iker Romero, a világbajnok, BL-győztes, olimpiai érmes, stb. átlövő a héten bejelentette, a szezon végén a német Füchse Berlinhez igazol. Természetesen elmondta, hogy mennyire örül neki, hogy kipróbálhatja magát az általa a világ legerősebb bajnokságának tartott Bundesligában, de a pletykák szerint ez annyira mégsem igaz. A Barcelonától akart visszavonulni, de a klub elöljárói nem akarták meghosszabbítani szezon végén lejáró szerződését, 31 évesen meg azért még korai lenne befejezni a pályafutását. Így hát elhagyja hazáját, de ezt nem jókedvűen teszi.
A katalánok honlapjának nyilatkozva elismerte, hogy "ez volt életem legnehezebb bejelentése. Szörnyű tudni, hogy minden meccsel közelebb vagyok a távozáshoz. De amikor kimegyek a pályára, csak a játék számít."

Mi azért titkon bízunk benne, hogy ott motoszkál benne, esetleg még kicsit zavarja is, ahogy vele bántak...