EURO 2012

Szigetországi és skandináv derbi a szombati programban

Németország fél lábbal már páholyban érezheti magát, egy Kazahsztán elleni - vélhetően gólzáporos - győzelemmel megválthatja a jegyet a 2012-es Európa-bajnokságra. A szombati játéknap legnagyobb presztízsű meccse az angolok Wales elleni vendégjátéka lesz, a találkozónak pikáns színezetet ad John Terry rehabilitálása a csapatkapitányi poszton, míg a walesieket a mindössze húszéves Aaron Ramsey vezeti ki a cardiffi Millennium Stadion gyepére. Győzelem esetén nagy lépést tehet az ukrán-lengyel közös rendezésű kontinenstorna felé Oroszország, Horvátország, és Norvégia is, utóbbinak Dánia ellen kellene ezt kiharcolnia.

A-csoport
Németország-Kazahsztán, Kaiserslautern 20:00

Ausztria 2-0-ra kikapott Belgiumtól hazai pályán péntek este, ez pedig megteremti a lehetőséget Németország számára, hogy még jobban elhúzzon a többiektől a csoport élén. Jelenleg öt pont Kloséék előnye, de valószínűleg nyolc lesz a Kazahsztán elleni hazai találkozó után. Ha a Bayern csatára pályára lép, egy mérkőzésnyire megközelíti Jürgen Klinsmannt a válogatottsági örökranglista második helyén, ha pedig be is talál, akkor csökkentheti kilencgólos hátrányát Gerd Müller mögött a válogatottban szerzett találatok számát tekintve. Az esélye megvan rá, hiszen a kazahok eddigi négy meccsükön tíz gólt kaptak (egyet sem lőttek), és odahaza is 3-0-s vereséget szenvedtek az "Alemannoktól".

Az állás: 1. Németország 12 pont/4 mérkőzés, 2. Ausztria 7/4, 3. Belgium 7/5, 4. Törökország 6/4, 5. Azerbajdzsán 3/3, 6. Kazahsztán 0/4.

B-csoport
Örményország-Oroszország, Jereván 16:00
Andorra-Szlovákia, Andorra la Vella 20:00
Írország-Macedónia, Dublin 20:45

Ez az hatos igencsak sűrű, az első helyen álló, kilencpontos oroszokat három hétpontos együttes - Szlovákia, Írország és Örményország - követi. Oroszország utóbbihoz látogat, és nem feltétlen számíthatnak könnyű túrára, hiszen ellenfeleik már legyőzték azt a Szlovákiát is, akiktől Arsavinék hazai pályán kaptak ki. Mindenképp érdekes összecsapásnak nézünk elébe, hiszen a legkevesebb gólt kapó védelem - az oroszoké - a legtöbb találatot szerző támadósorral - az örményekével - csap össze.

Az Andorra-Szlovákia találkozón hozniuk kell a kötelezőt a vendégeknek, ha a sűrű mezőnyben nem akarnak hátrányba kerülni. A két ország még sosem találkozott egymással, de nagy meglepetés lenne, ha nem a világbajnokságon a nyolcaddöntőig jutó északi szomszédaink nyernének. A miniállam eddig pontot sem szerzett, gólt is csak egyet, az Írország elleni idegenbeli vereség alkalmával.

Az írekre ugyanúgy érvényes a megállapítás, hogy győzniük kell otthon Macedónia ellen, ha nem akarnak lemaradni. Az ő ellenfelük azért valamivel erősebb, de legutóbbi két dublini látogatásuk alkalmával a macedónok gólt sem tudtak szerezni. Az írek viszont nem termelnek rosszul odahaza, Andorrának és Walesnek 3-3, Oroszországnak 2 gólt lőttek, igaz, utóbbi a pontszerzéshez sem volt elég.

Az állás: 1. Oroszország 9 pont/4 mérkőzés, 2. Örményország 7/4, 3. Írország 7/4, 4. Szlovákia 7/4, 5. Macedónia 4/4, 6. Andorra 0/4.


D-csoport
Bosznia-Hercegovina - Románia, Zenica 19:15
Albánia-Fehéroroszország, Tirana 20:00
Franciaország pénteken 2-0-ra verte Luxemburgot, így a papírformának megfelelően Fehéroroszország elleni tavalyi vereségük ellenére magabiztosan vezetik a csoportot.

Mögöttük viszont borulnak az előzetes elvárások, ugyanis a legalább pótselejtezős helyre várt románok három mérkőzés alatt csak két pontot szereztek, és a fehéroroszok a másodikok. Románia vert helyzetben lép pályára Bosznia-Hercegovina ellen, a tisztes helytállás lehet a céljuk a hátralévő találkozókon. Az albán-fehérorosz meccsen azt hihetnénk, hogy a vendégek a favoritok, de a belorusszok ikszeltek Luxemburg ellen is idegenben, és a románok ellen otthon, megizzadhatnak Tiranában is.

Az állás: 1. Franciaország 12 pont/5 mérkőzés, 2. Fehéroroszország 8/4, 3. Albánia 5/4, 4. Bosznia-Hercegovina 4/3, 5. Románia 2/3, 6. Luxemburg 1/5.


F-csoport
Grúzia-Horvátország, Tbiliszi 18:00
Izrael-Lettország, Tel-Aviv 19:05
Málta-Görögország,Ta,Qali 20:30
A horvátok továbbjutása biztosnak tűnik, mögöttük a görögök és a grúzok csatázhatnak a pótselejtezőért. Kettejük közül szombaton a görögök léphetnek meg, mivel a nulla pontos Máltátval játszanak.

A grúzok a horvátokat fogadják, eddig három döntetlen mellett Máltát tudták legyűrni egy góllal, míg a horvátok mindössze egyszer botlottak, a görögök ellen 1-1-et értek el hazai pályán. Támadósoruk messze a legjobb a csoportban, bár ez a megfogalmazás így kissé sántít, ugyanis az Eb-selejtezők házi gólkirálya 4 talállattal a középpályás Niko Kranjcar. Védelmük is mindössze egyszer kapitulált, az izraeli Etey Shechter vette be kapujukat.

Az egyaránt 4-4 pontos Izrael és Lettország ki-ki meccset játszik Tel-Avivban, döntetlennel mindkét alakulat számára elszállna a remény, de három ponttal talán megszorongathajtják a görögöket.

Az állás: 1. Horvátország 10 pont/4 mérkőzés, 2. Görögország 8/4, 3. Grúzia 6/4, 4. Izrael 4/4, 5. Lettország 4/4, 6. Málta 0/4.

G-csoport
Wales-Anglia, Cardiff 16:00
Bulgária-Svájc, Szófia 17:45

Az angolok két győzelemmel és egy Montenegró elleni döntetlennel a második helyen állnak, szombat délután Cardiffban a nulla pontos Wales ellen lépnek pályára. Bár a Háromoroszlánosok az esélyesek, és egy győzelemmel felzárkóznának a szabadnapos Montenegró mellé, egy ilyen presztízsű szigetországi meccsen még a sérült Gareth Bale nélkül is meglepheti Gary Speed együttese a Capello-csapatot. Az angol médiában hetek óta ez a mérkőzés a slágertéma John Terry miatt, mivel a szövetségi kapitány megbocsátott a Chelsea bekkjének, és visszaadta neki a csapatkapitányi karszalagot.

Az angol labdarúgóválogatott

A csoport másik találkozóján a három-három pontos Bulgária és Svájc csap össze. A győztes odaérne a Montenegró-Anglia kettős sarkába, és reménykedhet még az ezüstérmes helyben.

Az állás: 1. Montenegró 10 pont/4 mérkőzés, 2. Anglia 7/3, 3. Svájc 3/3, 4. Bulgária 3/3, 5. Wales 0/3.

H-csoport
Ciprus-Izland, Nicosia 19:00
Norvégia-Dánia, Oslo 20:00

A Ciprus-Izland párharcnak túl sok tétje nincs, lévén Ciprus 1, Izland 0 pontot jegyez eddig. Annál inkább izgalmas az északi rangadó, a százszázalékos Norvégia fogadja a 3. Dániát. Norvég siker esetén Egil Roger Olsen csapata fél lábbal már továbbjutónak érezheti magát, hiszen a második Portugália egy mérkőzéssel többet játszott náluk, de meglepetésre Ciprus, és a norvégok ellen is pontokat hullajtott. Dán pontszerzés esetén Morten Olsen tanítványai jelentős lépést tehetnek a pótselejtező felé, és nehéz helyzetbe hoznák a szabadnapos portugálokat.

Az állás: 1. Norvégia 9 pont/3 mérkőzés, 2. Portugália 7/4, 3. Dánia 6/3, 4. Ciprus 1/3, 5. Izland 0/3.