Evezés

Oxford nyerte az egyetemek csatáját

  • VNA

Az oxfordi evezős nyolcas nyerte meg a 157. alkalommal kiírt Oxford-Cambridge evezős versenyt.

Oxford és Cambridge veterán evezősei mérik össze tudásukat a hagyományos évente megrendezendő versenyen.
Maga a futam ugyan még húsz percig sem tart, de az Oxford-Cambridge evezős verseny mégis ott szerepel a hagyományos angol sportesemények között, amelynek évről-évre hatalmas figyelem, a győzteseknek pedig óriási elismerés „dukál” a csatornán túl. A korábban csak brit evezősök számára nyitott verseny során az utóbbi években már külföldi evezősök is indulhatnak, így mára igazi nemzetközi eseménnyé vált az 1829-ben útjára indult sorozat. Az idei futamban a sötétkék mezes oxfordi hajó bizonyult a legjobbnak, amely az utóbbi hét évben ezzel már ötödször nyerte meg a legendás versenyt.

Az Oxford-Cambridge evezős versenyek története 1829-re vezethető vissza, ekkor mérkőzött meg egymással a két egyetemi város legjobb nyolc evezőse először. Az esemény ötlete két barát fejéből pattant ki, a cambridge-i egyetemen tanuló Charles Merivale hívta ki barátját, Charles Wordsworth-ot, aki történetesen akkor az oxfordi egyetem diákja volt. Az első években a versenyt Londonban, a Westminsternél rendezték meg, de aztán 1845-re a Temzének ez a szakasza annyira szűknek bizonyult a közönség számára, hogy a szervezők úgy döntöttek, hogy hat mérfölddel fentebb viszik a folyón a versenyt, egészen Putney-ig, ahol ma is rendezik a versenyt.

A regattát a kezdeti bizonytalan lebonyolítást követően 1856 óta rendezik meg éves rendszerességgel (kivéve a háborús időszakokat), időközben pedig az egyik legnagyobb tradíciókkal rendelkező brit sporteseménnyé nőtte ki magát, melyet a BBC (és az Eurosport is) rendre egyenes adásban közvetít. A helyszín (Putney és Mortlake között evez a két csapat) és az időpont (március vége, április eleje) azóta is állandó. A verseny idején közel 250.000 néző kíséri figyelemmel a helyszínen a tizenhat evezős párviadalát. Az angol televízióban több millióan (2008-ban 7,6 millióan) nézik élőben a küzdelmeket, az Oxford-Cambridge evezősverseny egyike az öt legnézettebb brit televíziós sporteseménynek. Mindkét csapat nyolc evezősből és egy kormányosból áll, ez utóbbi feladata azért is kiemelt, mivel a hagyományos evezős versenyekkel ellentétben a két hajó nem kijelölt pályán, ráadásul nem is egyenes vonalban (a Temze egy „U”-alakú kanyarulatában) halad a 4 mérföld 374 yardos távon (kb. 6,8 km).

A híres evezősregatta története egyébként csupa visszavágókból áll, hiszen a hagyomány szerint minden alkalommal a vesztes hívja ki az előző év győztes nyolcasát. Idén Oxford volt a kihívó, hiszen tavaly a cambridge-iek bizonyultak a jobbnak. Összesítésben a mostani vereség ellenére még mindig Cambridge vezet 80-76-ra.