NHL

Ikerpár vezette sikerre a ligaelsőt a Detroit ellen

A Sedin-testvérek jó eséllyel pályáznak az MVP-címre

A Nyugati Főcsoport két nagyágyúja, a konferenciát és a ligát is egyre nagyobb előnnyel vezető Vancouver Canucks és a tizenegyszeres bajnok Detroit Red Wings csapott össze szerdán az NHL-ben. A vendég Vancouverben a tavalyi alapszakasz legértékesebb játékosa, Henrik Sedin ezúttal ahhoz járult hozzá, hogy ikertestvére, Daniel kerüljön közelebb az idei MVP-címhez. A címvédő Chicago simán intézte el a gyengécske Florida Pantherst. A San José 6-3-ra verte a Calgaryt.

Henrik Sedin és Daniel Sedin a Vancouver Canuksban 2011 márciusában

A 2009-10-es szezon MVP-je a svéd Henrik Sedin lett, ezúttal ikertestvérét, Danielt emlegetik a legfőbb esélyesként. A Detroit elleni idegenbeli rangadón is ő volt a legjobb két góljával, de ne felejtsük el, hogy az asszisztokat fivérétől kapta! Az első harmadot a Red Wings uralta, de gólt nem tudtak szerezni, a második játékrészben pedig jöttek a Sedin-ikrek, és belőtték az elsőt.

A második egy emberelőnyös szituáció végén érkezett a harmadik húsz percben, szegény Howard kapust nagyon megmozgatták, nem sok esélye volt védeni. A Detroit szépíteni még tudott, de Roberto Luongo kapus remek teljesítményének köszönhetően egyenlíteni nem, így győzött a Vancouver, amely az összesített táblázatot nyolc ponttal vezeti a - két meccsel kevesebbet játszó - Philadelphia előtt, a Nyugati Főcsoportban pedig már tízpontos a fórja a legyőzött Red Wings-zel szemben.

A Detroit-Vancouver rangadó legfontosabb jelenetei

A címvédő Chicago Blackhawks csak ötödik nyugaton, és a sűrű mezőnyben még egyáltalán nem lehetnek nyugodtak a rájátszást illetően. Szerdán mindenesetre egy nehézkesen induló, de végül fölényes győzelemmel záruló meccsel járultak hozzá a playoff-részvételhez. A Florida Panthers ellen hazai találkozón hiányzott a valószínűleg két hétre kidőlő, térdsérüléssel bajlódó házi gólkirály, Patrick Sharp, és ez eleinte meg is látszott a támadójátékukon. Az első játékrészben nem tudtak betalálni, és bár a másodikban a vendégek több kiállítással is "segítették" őket, csak a harmadik alatt szerezték meg az első góljukat Brent Seabrook révén. Aztán a záró harmadban beindult a henger, a Sharpot az első sorban helyettesítő Stalberg már az első percben növelte az előnyt, később pedig Kane és Kopecky tettek arról, hogy ne kelljen izgulniuk a hazai szurkolóknak.

A San José-Calgary találkozó már az első húsz percben eldőlt, bár ez akkor még nem biztos, hogy egyértelmű volt. Mindesetre a közönség jól szórakozhatott, hiszen hat találatot láthattak. A hazai Cápák nyitották ki a gólcsapot, de Mitchell lövésére Iginla, Desjardinséra pedig Sarich válaszolt. Végül Marleau duplájával vonulhatott kétgólos előnnyel az első szünetre a Sharks. A folytatásban kissé alábbhagyott a lendület, a második harmadban egy-egy gólt szerzett mindkét csapat, a harmadikban pedig a hazai Couture találatával alakult ki a végeredmény. A San José ezzel sorozatban negyedszer győzött, és nyugati harmadikként, szorosan a már emlegetett Detroit mögött várja a folytatást, a Flames viszont hét meccsből hatodszor kapott ki, és lecsúszott a Főcsoport tizedik - rájátszást már nem érő - helyére, ráadásul visszakapaszkodniuk is bajos lesz, hiszen az egész ligában nekik van hátra a legkevesebb mérkőzésük az alapszakaszból.

NHL, szerdai eredmények:

Detroit Red Wings-Vancouver Canucks 1-2
Chicago Blackhawks-Florida Panthers 4-0
Dallas Stars-Anaheim Ducks 3-4 - hosszabbítás után
San Jose Sharks-Calgary Flames 6-3