La Liga

Sztrájk fenyegeti a következő spanyol bajnoki fordulót

  • MTI
megosztom

Elmaradhat a jövő hétvégi forduló több mérkőzése is a spanyol labdarúgás élvonalában a profi liga (LFP) sztrájkfenyegetése nyomán.

Az LFP ilyen lépést már február eleji döntésével kilátásba helyezett, s most - a Primera División, az első osztályú csapatok képviselőinek részvételével lezajlott kedd esti, több órás tanácskozását követően - a szervezet elnöke, José Luis Astiazarán megismételte határozatuk változatlan érvényességét.

A spanyol profi futballklubok érdekképviseleti szerve jó ideje kifogásolja, hogy a kormányzat az ő beleegyezésük nélkül készül a futballt érintő, s főleg a mérkőzések televíziós közvetítésével és a sportfogadással kapcsolatos törvény módosítására. Az LFP többségi álláspontja az, hogy változzon meg az eddigi rendszer, vagyis ne legyen kötelező minden játéknapon egy bajnoki mérkőzés ingyenes közvetítése, azaz a liga pénzt akar látni az összes tévés meccs után.

"Semmiféle elmozdulást nem érzékelünk a kormány álláspontjában ez ügyben, mi viszont nem akarjuk, hogy ez a kötelezettség megmaradjon" - jelentette ki a ligaelnök. Hozzátette, hogy a sztrájkról nem szavaztatták meg a 20 csapatos élvonal és a 32 együttes alkotta másodosztály klubjait.

Meglehet, azért nem, mert nincs teljes egység a ligán belül a sztrájk kérdésében. A Primera Divisón klubjai közül heten - jelesül a Villarreal, a Real Sociedad, az Athletic Bilbao, a Zaragoza, az Espanyol, a Sevilla és a Málaga - leszögezték: ők játszani akarnak.

megosztom