Premier League

Nem lesznek állóhelyek a stadionokban

A Premier League szóvivője és a sportminiszter szerint is az ülőhelyek a legbiztonságosabbak

Annak ellenére, hogy a Futballszurkolók Szövetsége (FSF) évek óta követeli, az angol labdarúgás elöljárói hallani sem akarnak arról, hogy újra állóhelyek legyenek a Premier League- és a Championship-csapatok stadionjaiban. 1994-ben tették kötelezővé azt, hogy minden pályán csak ülőhelyek lehetnek, és szerintük ennél biztonságosabban nem tudják megoldani a nézők elhelyezését.

Közönség a Premier League-ben
"A szurkolók úgy érzik, elvettek tőlük valamit" -
mondta Malcolm Clarke, az FSF elnöke. Ennek ellenére Nagy-Britannia sportvezetői mereven elzárkóznak attól, hogy újra engedélyezzék az állóhelyek kiépítését a Premier League és a Championship stadionjaiban.

A tilalmat a 96 szurkoló halálát és 766 sérülését okozó 1989-es hillsborough-i tragédia miatt 1994-ben vezették be, és annak ellenére, hogy egyes drukkerek azóta is követelik, nem valószínű, hogy feloldanák.

"A csak ülőhelyekkel rendelkező stadionok által biztosított előnyök messze nagyobbak, mint az érvek az állóhelyek mellett" - nyilatkozta Dan Johnson, a Premier League sajtófőnöke. "Több nő és gyerek látogatja a mérkőzéseket, mint azelőtt, és bármilyen biztonságossá is tudjuk tenni az állóhelyeket, az üléseknél nincs jobb megoldás. Ezért nem javasoljuk a kormánynak a törvények megváltoztatását."

A sportminiszter, Hugh Robertson ugyan kész meghallgatni a szurkolók véleményét, de nem igazán ad esélyt arra, hogy megváltozzon az álláspontja. Szerinte ugyanis óriási felháborodást váltana ki, ha mégis újabb baleset történne.

"A miniszter feje ott virítana egy lándzsára szúrva a Tower hídján, mielőtt akár csak megfontolhatná a lemondását" - érzékeltette a saját helyzetét a politikus.