UEFA

Akit korrupción érünk, annak vége - Michel Platini

Az UEFA újraválasztott elnöke felvázolta a következő négy év legfontosabb feladatait

Michel Platini szerint a korrupció és a fogadási csalások felszámolása, a válogatott mérkőzésekkel kapcsolatos jogok egységes kezelése, és a pénzügyi fair play betartatása az UEFA következő négy évének legfontosabb feladatai. A kedden újraválasztott sportvezető saját eddigi tevékenységét is értékelte.

Az UEFA elnöke a szervezet kongresszusán tartott beszédében vázolta fel a teendőket, amelyek közül elsőként a korrupció és a fogadási csalások felszámolását emelte ki. Ehhez a szövetség tagjai hatóságainak segítéségét is kérte.

Michel Platini beszél az UEFA kongresszusán 2011 márciusában

"Vannak gyanúink, arról, hogy hol történtek fogadási csalások, de ezeket inkább megosztjuk az igazságügyi szervekkel, mivel mi magunk nem vagyunk rendőrök" - kezdte Platini. "Emellett a játékosok segítségét is kérem, hiszen ők lehetnek a játék legfőbb védelmezői. Ők játsszák a futballt, így elsősorban nekik kell értesíteniük bennünket, ha valaki megpróbálja megvesztegetni őket. Akiket elkapunk, azok karrierjének abban a pillanatban vége. Legyenek akár labdarúgók, játékvezetők, edzők vagy sportvezetők. Zéró toleranciát gyakorlunk."

Szintén fontos feladatként került elő a válogatott mérkőzésekkel kapcsolatos médiajogok közös kezelése. Erről az UEFA főtitkára, Gianni Infantino beszélt: "Ez sokkal inkább futball-, mint reklámprojekt. Azért kell vele foglalkoznunk, hogy támogassuk a válogatott labdarúgást, és a megérdemelt helyére emeljük. Ehhez koncepció kell, központi marketing, aminek segítségével eladhatóvá tesszüka termékünket. Mindenkivel konzultáltunk, mivel mind az 53 tagszövetség hozzájárulására szükségünk volt. Ezt megkaptuk, úgyhogy folytathatjuk a munkát."

Az elnök a pénzügyi fair play elvéről is mondott néhány szót. A koncepció lényege, hogy nem engedik, hogy a klubok eladósodjanak azért, hogy jobb eredmények érhessenek el. "2014-ig komoly döntéseket fogunk hozni, és nem visszakozunk. Az idén öt klubot már eltiltottunk a nemzetközi szerepléstől. A jövőben azoknak az egyesületeknek, amelyek nem követik a szabályokat, szembe kell nézniük a következményekkel. Lesz idejük, hogy rendezzék a soraikat, hiszen négy év türelmi időt kapnak."

Platini zárásként összegezte az első ciklusát, és arról is beszélt, hogy milyen érzés számár az UEFA elnökének lenni: "Minden összefügg az életkorral. Ha húszéves lennék, játszani akarnék. Ha harmincöt, talán a válogatott szövetségi kapitánya akarnék lenni. Az én koromban már csak az elnöki pozíció maradt. Ezt az utat a sors jelölte ki számomra, és a labdarúgásnak, a világ legnépszerűbb sportjának köszönhetem, hogy minden lépcsőfokot sikeresen megmászhattam. Hogy hogy látom a második ciklusomat? 53 tagszövetségünk van, mind önálló karakterrel, mentalitással és futballal rendelkeznek. Megpróbálok segíteni nekik, hogy megvédhessék, ami az övék. Az én szerepem, hogy óvjam a játékot, és fejlesszem a nemzeti szövetségek labdarúgását, így teremtve meg a lehetőséget, hogy a jövő gyermekei is űzhessék ezt a sportot.