FIFA

A németek Blatter mögé állnak az elnökválasztáson

  • MTI

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) a jelenleg is regnáló Joseph Blattert támogatja majd a nemzetközi szervezet (FIFA) júniusi elnökválasztásán, legalábbis erre utal Theo Zwanziger, a DFB elnökének kedd esti nyilatkozata.

A FIFA végrehajtó bizottságába közfelkiáltással beválasztott német sportvezető az európai szövetség (UEFA) párizsi kongresszusán egyértelművé tette, hogy a DFB a továbbiakban is kitart a FIFA-t 13 éve irányító svájci sportdiplomata mellett, akinek kihívója Mohamed Bin Hammam, az ázsiai konföderáció (AFC) vezetője lesz.

"Európaiak vagyunk és azt kell figyelembe vennünk, hogy az elnökjelöltek közül ki tudja a kontinens érdekeit a legmegfelelőbben képviselni" - fogalmazott Zwanziger.

Blatter és Bin Hammam egyaránt részt vett a keddi UEFA-kongresszuson, s mindketten vázolták elképzeléseiket a jövőre nézve. A szavazásra jogosult 208 FIFA-tagállam több mint negyedét az európaiak teszik ki, így ők döntően befolyásolhatják a júniusi voksolás végeredményét.

A 75 éves Blatter szerint az elkövetkezendő években a nemzetközi labdarúgásban a legnagyobb feladat a klubok egységességének megőrzése, valamint az illegális fogadások és a dopping elleni küzdelem lesz.

A 61 esztendős Bin Hammam azt mondta, átláthatóbbá és kevésbé Zürich-központúvá tenné a szövetséget, több önállóságot szeretne biztosítani a konföderációknak, a technológiai újítások közül pedig helyesli a chipes labdát, s nem tartja jó ötletnek a videóbíró alkalmazását.

A FIFA-elnökválasztásra június 1-jén Zürichben kerül sor.