Diósgyőr

Minden esélyünk megvan a feljutásra - Faggyas Milán

A DVTK támadója a hatharom.hu-nak beszélt pályafutása kezdeti éveiről, a fanatikus diósgyőri közönségről és a Nyíregyházával folytatott harcról a feljutásért.

Faggyas Milán - Fotó: boon.hu

- Kezdésként menjünk kicsit vissza az időbe, mikor és hogyan kezdtél el futballozni?
-Már ötévesen igazolt labdarúgó voltam a DVTK-ban, édesapám vitt le először edzésre. A legfiatalabb korosztályban akkor 7-8 évesek szerepeltek, köztük játszottam.

- 2007-ben Debrecenbe szerződtél, ám 2008 elején megsérültél, mennyire vetette ez vissza a pályafutásodat?
-  Egy szerencsétlen eset után megsérültem egy mérkőzésen, így kiestem a csapatból. Aztán már nehéz volt visszakerülni, mert mire felépültem, Miroslav Beránek távozott a DVSC-től. A cseh edző vitt oda, ő szavazott nekem bizalmat, így nem jött jókor a távozása.

- 2009 őszén visszakerültél Diósgyőrbe, hogy élted ezt meg?
- Örömmel jöttem vissza a nevelő egyesületemhez. A klub és én is ezt szerettük volna, így nem volt kérdés, hogy újra a DVTK-ban futballozom.

- Most is sérüléssel, porcproblémával bajlódtál a télen, mikor lehetsz újra 100%-os?
- Egy osztrák csapattal játszottunk felkészülési mérkőzést, mivel este volt a találkozó, fagyott volt a pálya. Megcsúsztam egy lövés után, akkor még bíztam benne, hogy nincs baj, de végül kiderült, leszakadt egy kis darab porc a térdemben, amit már el is távolítottak, így nem lesz vele problémám a jövőben. 3-4 hét múlva teljes értékű játékos leszek.

- Szíved szerint melyik bajnokságban próbálnád ki magad?
- A spanyol, olasz és holland csapatok játéka tetszik leginkább. 16 évesen lett volna lehetőségem Olaszországba szerződni, az akkor első osztályú Ascoli csapatában voltam próbajátékon, ahol meg is feleltem, de fél évet kellett volna várnom az átigazolással egy európai uniós törvény miatt. Aztán onnan visszatérve két ifi tornán is remekül ment a játék, így profi szerződést kaptam Diósgyőrben, ezzel el is dőlt, hol folytatom.

- Az NB II Keleti csoportjában tavasszal közelebb kerültetek az éllovas Nyíregyházához. Mennyire érezni a felfokozott hangulatot Diósgyőrben?
- Minden esélyünk megvan a feljutásra, egyre több szurkoló jár a mérkőzéseinkre, a nézőszámunk a legmagasabb az NB II-ben. Úgy érzem, a jó eredmények, még több nézőt csalogatnak majd a stadionba.

- Miért különleges a diósgyőri közönség?
- A fanatizmusukat tudnám kiemelni, ami nem hasonlítható más csapatok szurkolótáboraihoz. Az idegenbeli mérkőzéseinkre is több százan elkísérnek bennünket, és szurkolásukkal hazai környezetet teremtenek számunkra.

- Ősszel új tulajdonos érkezett a klubhoz. Ezzel mi változott a csapat körül?
- Érezhető a különbség, stabil a háttér, az apró részletekre is odafigyelnek a vezetők. Elkezdődött egy folyamat a klubnál, vannak konkrét célok, eredményeket szeretnénk elérni.

- Télen a spanyol másodosztály egykori gólkirálya, Luque is csatlakozott a kerethez. Tudsz tőle ellesni dolgokat edzéseken? Egyáltalán, milyen játékosnak tartod?
- Keveset játszottam együtt vele, amikor megérkezett, én pont akkor sérültem meg. Az viszont kívülről is látszik, hogy a társakat jó ütemben hozza helyzetbe, jól lát a pályán és jó helyen van nála a labda.

- Ha most meg kellene mondani, mennyi esélyt látsz a feljutásra?
- Hátrányunk minimálisra csökkent a Nyíregyházával szemben. Amennyiben az első fordulókhoz hasonló magabiztossággal nyerjük a meccseinket, akkor megvan minden esélyünk a feljutásra. Ugyan velük majd idegenben játszunk, de ott lesznek a szurkolóink, akik hazai környezetet fognak teremteni a számunkra.