Sportlövészet

A sportlövő szövetség elnöksége visszautasítja Sidi vádjait

  • MTI

A Magyar Sportlövő Szövetség (MSSZ) elnöksége hétfői ülésén visszautasította a sportág jelenlegi legeredményesebb versenyzőjének, Sidi Péternek az elmúlt hetekben a szervezet vezetését és irányítását ért vádjait, s felkérte a fegyelmi bizottságot, hogy vizsgálja meg az ügyet.

Krzyzewsky Miklós MSSZ-elnök az MTI-nek elmondta, a továbbiakban az fb feladata, hogy megállapítsa, a világ- és Európa-bajnok lövő korábbi nyilatkozatai kimerítik-e a fegyelmi vétség fogalmát.

"Természetesen ebben az ügyben Sidi Pétert is meg kell hallgatni, s csak azt követően születhet meg az fb döntése" - mondta a sportvezető.

A jelenleg a szerdán kezdődő sydneyi Világkupa-verseny helyszínén tartózkodó komáromi puskás március 11-én az MTI-nek arról beszélt, hogy szerinte a szövetség vezetése nem működik megfelelően, többek között a szakmai terveket hiányolta, illetve az olimpiai kvalifikációval kapcsolatos stratégia hiányát. Nehezményezte, hogy Csonka Zsófia Sydneybe utazását elutasította Krzyzewsky Miklós, s hogy a sportolóknak nincsen képviselete az elnökségben, de azért is bírálta az elnököt, mert a légfegyveres Eb-n nem várta meg a magyar Himnuszt.

Később Sidi több fórumon is azért kritizálta az elnököt, mert az szerinte az adófizetők pénzén szervezi nyaralásait, amit "megengedhetetlennek" nevezett.

Az MSSZ elnökségének az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében a szövetségre, annak vezetőire és a versenyzőkre nézve is sértőnek nevezte Sidi vádjait.

"Igaztalanok, hamisak és a közvélemény félrevezetését eredményezik azok az állítások, hogy a szövetségnek nincs szakmai felkészülési terve, edzésprogramja, a jövőre vonatkozó stratégiája, hogy nem gondoskodik az utánpótlás jelenéről, jövőjéről. Az elnökség visszautasítja ezeket a rágalmazásokat és vádakat" - áll a közleményben.

Az elnökség kiemelte, hogy az éves rendes közgyűlésre mindig elkészíti az előző év elszámolását, illetve a következőre vonatkozó költségvetést, s a közgyűlési anyagokat eljuttatja az állami sportvezetésnek és a Magyar Olimpiai Bizottságnak. A szakmai felkészülési terveket eljuttatják a sportolók klubjainak és edzőinek, s minden év őszén átfogó, a felnőttekre és az utánpótlásra vonatkozó szakmai beszámolót tartanak a MOB-ban. 

"Szövetségünk minden lehetőséget megadott, és megad a jövőben is Sidi Péternek arra, hogy a legnagyobb versenyeken részt vegyen. Sidi Péter az ISSF (Nemzetközi Sportlövő Szövetség) honlapján olvasható kimutatás szerint a legtöbb ilyen versenyen elindultak között van világszerte. Szövetségünknek más kvótaszerzésre esélyes versenyzői is vannak, nekik szintén lehetőséget kell adni. Az elmúlt két olimpiai ciklusban is szereztek kevésbé esélyes lövőink olimpiai kvótát. Az elnökség megítélése szerint Sidi Péternek a versenyzéssel kell törődnie és azon a pályán kell maradnia, amiben a legjobb eredményt tudja elérni." - fogalmazott az elnökség.

A közleményben a szövetség vezetése jelezte, hogy az építő jellegű kritikákat meghallgatja, szívesen fogadja, ám a rágalmazásokat nem tűri.