Serie A

Ha a Palermo a Milan ellen felébred, összerázódhat az élmezőny

A legjobbak közül talán a listavezetőnek lesz a legnehezebb dolga a hétvégén

A Serie A 30. fordulójában a hetek óta válságban lévő Palermóhoz látogat a bajnoki tabella élén álló Milan, de mivel a szicíliai egylet bármikor képes lehengerlő játékra, Robinhóék nem mehetnek biztosra. Jóval könnyebbnek ígérkezik az Inter, a Napoli, az Udinese, a Lazio és a Juventus dolga is. Igaz, a torinóiakkal kapcsolatban lehet, hogy őrültség ilyesmit kijelenteni. A Roma a váratlan derbigyőzelem után Firenzében bizonyíthat.

Lazio-Cesena
szombat 18:00 (Digi Sport)
hatharom-tipp:1
A rómaiak néhány hete még a bajnoki címről is álmodozhattak, a vesztes városi rangadó után azonban már a BL-selejtezős helyről is lecsúsztak. A Cesena négy veretlen találkozón van túl, és nyertek ugyan ősszel hazai pályán, de a Lazio az Olimpicóban az egyik legmegbízhatóbb csapat, így szombaton is győzelemre számítunk tőlük, már csak dacból is. Bár, ha azt is számításba vesszük, hogy novemberben is a Roma elleni vereség után mérkőztek mostani ellenfelükkel...

Bovo és Antonini küzdenek a labdáért a Milan-Palermo bajnokin 2010 novemberében

Palermo-Milan
szombat 20:45 (Digi Sport)
hatharom-tipp:1
A Palermo sorozatban öt mérkőzést vesztett el, ráadásul az utolsó négyen gólt sem tudott lőni. Kapott viszont egy hetest az Udinesétől, amiből azóta sem tudott talpra állni. A Milan Rudolf Gergely góljának is köszönhetően pontokat vesztett a tuti kiesőnek látszó Bari ellen, szerencséjük volt, hogy a városi rivális sem bírt a Barinál csak eggyel jobb Bresciával. A piros-feketéktől ezúttal eltiltás miatt hiányozni fog a házi gólkirály Zlatan Ibrahimovic, és ezt annak ellenére is megszenvedhetik, hogy a svédnek nem ment a góllövés az utóbbi meccseken. Helyette ugyanis elsősorban Patóra és Robinhóra hárul a feladat, akik szintén klasszisok, remekül alakítják ki a helyzeteiket, de nem túl jó százalékban értékesítik őket. Persze, ha egy meccsen sok van belőlük, az elég lehet. És a Palermo nem a védelméről híres mostanában. Kérdés, hogy a hazaiak támadósora melyik formáját veszi elő...

Fiorentina-Roma
vasárnap 12:30 (Digi Sport)
hatharom-tipp:1
A Farkasok kisebb meglepetésre győzték le a Laziót a fővárosi rangadón, de a rangadók már csak ilyenek: lehetetlen megtippelni az eredményüket. Akár tovább is építkezhetnének a bravúrból, de azért bőven vannak zavaró tényezők a bordó-sárgák háza táján. Sok játékosról még mindig nem tudni, hol folytatják nyártól, a várva várt befektető az ígéretek ellenére a héten sem érkezett meg, az UEFA eltiltásról szóló üzenete viszont igen Daniele De Rossihoz. A középpályást ráadásul Cesare Prandelli sem szívesen látná mostanában azúrkék mezben, és valószínű, hogy ezek a hírek nem tesznek jót a lelkiállapotának és a játékának sem. Persze senki nem mondta, hogy kötelező arcon könyökölni Srnát. A Fiorentina az utóbbi két fordulóban győzni tudott, és akár még Európa Liga-selejtezőt érő helyekre is odaérhetnek, azaz bőven van számukra motiváció a vasárnap déli bajnokin.

Udinese-Catania
vasárnap 15:00
hatharom-tipp:1
Az Udinese 12 veretlen - közte kilenc megnyert - bajnokival észrevétlenül felkúszott a BL-selejtezőt jelentő negyedik helyre a sok botladozó nagycsapat között. Di Nataléék a tavalyi évzárón, a Lazio elleni december 19-én játszott meccsen kaptak ki utoljára a Serie A-ban, és a kupából is egy döntetlent követő tizenegyespárbaj után estek csak ki. Igaz, hogy több rangadó is hátra van még nekik a bajnokság végéig (például a Milan ellen zárják a pontvadászatot), de ha a verhető csapatok ellen továbbra is megbízhatóan teljesítenek, sok nagyobbnak látszó egyesület csak a hátukat nézheti majd május végén. A Catania szép sormintát követett az elmúlt hetekben: otthon nyertek, idegenben kikaptak. Legutóbb a Sampdoriát kapták el hazai pályán, és valószínűnek tartjuk, hogy az eddig felrajzolt görbe mentén haladnak tovább. Ha kitartóak, még azt a "bravúrt" is végrehajthatják, hogy egyszer sem nyernek a saját stadionjuktól távol egész szezonban. Eddig ugyanis efelé haladnak.

Bari-Chievo
vasárnap 15:00
hatharom-tipp:2
A Bari is minta szerint szállítja az eredményeket, hasonlóan a Cataniához, viszont náluk a vereségeket csak döntetlenek követik, így nem meglepő, hogy nagy hátránnyal lemaradva az utolsó helyen állnak. Kéthetente egy pont kevés. A Milan elleni bravúros 1-1 szép eredmény, de mi elsősorban ebben is csak Rudolf Gergely góljának tudunk örülni. Abban bízunk, hogy a válogatott csatár ezúttal is eredményes lesz, hiszen az ő jó formájára szükség lesz a közelgő Hollandia elleni oda-visszavágós fordulóban. Abban viszont nem vagyunk biztosak, hogy egy esetleges gólja elég lenne a Chievo ellen, hiszen a Barinál több gólt továbbra is csak az a Palermo kapott, amely a már emlegetett módon beleszaladt a nagykésbe az Udinese ellen. A veronaiak ugyan csak két pontot szereztek az elmúlt hat fordulóban, de épp ezért kellene lassan mutatniuk valamit, ha nem akarnak szépen lesüllyedni a kiesőzónába.

Juventus-Brescia
vasárnap 15:00
hatharom-tipp:1
A Juventus nem rohan úgy kifelé a válságból, mint ahogy belerohant, de szerintünk szép lassan elkezdik majd hozni a nyerhető meccseket. Az Inter elleni győzelem után kikaptak a Leccétől, a Bolognától és a Milantól, majd elszórakoztak egy 2-0-s előnyt Cesenában, de onnan legalább egy pontot elhoztak. Iaquinta ugyan kidőlt a szezon hátralévő részére, de ettől nem lesz rosszabb a teljesítményük, a csatár eddig is olyan volt az idén, mintha nem is lett volna. A Brescia ugyan meglepő döntetlent játszott az Inter ellen, azt megelőzően pedig Nápolyban, de mindkét neves ellenfelük játékára rányomta a bélyegét a nemzetközi szereplés terhe. A Juvénak ilyesmivel nem kell foglalkoznia - lehet, hogy jövőre sem -, úgyhogy begyűjtik a kötelező három pontot hazai pályán.

Bologna-Genoa
vasárnap 15:00
hatharom-tipp:x
Azt mondják, a Serie A-ban 40 pont kell a biztos bennmaradáshoz. Ettől a Bologna egy, a Genoa két ponttal van elmaradva. Mögöttük tekintélyesebb távolságban állnak a kiesőjelöltek, előttük ugyan sűrűbb a mezőny, de furcsa lenne, ha ők érnének oda a nemzetközi szereplést érő helyekre egy nagy hajrával. Ennek megfelelően egy barátságos szellemű - lásd még: unalmas - döntetlent várunk tőlük.

Sampdoria-Parma
vasárnap 15:00
hatharom-tipp:1
Ahogy az Udinese felkapaszkodott a csúcs közelébe, úgy süllyedt le a Sampdoria a mélybe január óta. Az elmúlt 11 fordulóban csak 5 pontot gyűjtöttek össze, nem meglepő, hogy alig van előnyük a kieső helyeken állókkal szemben. Az edzőváltáson már túlvannak, ez azonban nem hozott pontokat Cataniában. Laczkó Zsolt bekerült a kezdőbe, őt Koman Vladimir váltotta, de reméljük, hogy ők nem írták le magukat a vesztes mérkőzéssel az új szakvezetőnél. Meg abban is bízunk, hogy a következő hetekben lesz némi stabilitás a genovaiak felállásában, mert valószínűleg az öszes létező formációt kipróbálták már ebben a szezonban. A Parma a korábban emlegetett Barihoz hasonlóan egyesével gyűjtögette a pontjait az elmúlt hetekben, ráadásul többször idegenben is meglepetést okoztak. Ez azonban általánosságban nem jellemző rájuk, és valószínűnek tartjuk, hogy inkább a hosszabb tendencia érvényesül vasárnap is.

Internazionale-Lecce
vasárnap 15:00 (Digi Sport)
hatharom-tipp:1
Eto'o-ék rossz játékkal, de nagy akarással értek el bravúros győzelmet Münchenben a Bayern ellen, és ezzel továbbjutottak a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe. Valószínű, hogy ebből az élményből elég energiát tudnak ahhoz meríteni, hogy simán legázolják hazai pályán a kiesőjelölt Leccét. Ráadásul már tudni fogják, hogy a Milan mit játszott szombaton, és egy esetleges Palermo-győzelem duplán doppingolhatja őket, hiszen akár két pontra felzárkózhatnak. Ha pedig nyer a városi rivális, akkor azért kötelező számukra is a győzelem, hogy ne szakadjanak le újra behozhatatlan hátrányba. Nem akarjuk lekezelni a Leccét, de tényleg nagy mészárlásra számítunk a San Siróban, ahol az elmúlt tíz évben egy győzelmet sikerült összekaparniuk a piros-sárgáknak.

Napoli-Cagliari
vasárnap 20:45 (Digi Sport Plus)
hatharom-tipp:1
Az elmúlt hetek rossz formája után egy félidőnyi jó játék is elég volt a Napolinak a Parma legyőzéséhez a legutóbbi fordulóban. Hamsikék nem is engedhetnek meg maguknak váratlan vereségeket, ha ott akarnak lenni a Bajnokok Ligájában, márpedig az olasz csapatok szinte csak azt a sorozatot tekintik valódi nemzetközi versengésnek (aztán meg reklamálnak, amikor a németek megelőzik őket az UEFA-rangsorban az EL-eredményeiknek köszönhetően, de erről majd máskor). A Cagliari a biztos bennmaradást nagyjából már elérte, nem valószínű, hogy épp egy dobogós csapat ellen akarnának megszakadni a pontokért a számukra lassan tétnélkülivé váló bajnoki versengésben.