NB I

A Videoton minden kérdést lerendezhet a Debrecen ellen

A Ferencváros Győrbe, a Zalaegerszeg Kecskemétre látogat

A tabellát kilencpontos előnnyel vezető Videoton a bajnoki címvédő Debrecent fogadja péntek este a labdarúgó NB I-ben. Bár a Loki hátránya tizenegy pont a fehérváriak mögött, még nem adják fel a címvédés reményét, és egy esetleges győzelemmel újra szorosabbá tehetik az élmezőnyt. Ha azonban a Videoton otthon tartja a három pontot, szinte biztosan eldől a - már most is megválaszoltnak látszó - bajnoki cím kérdése. A második helyezett Ferencváros az előző fordulóban épp a Viditől kapott ki 5-0-ra hazai pályán, Prukner László tanítványainak a nemrég edzőváltáson áteső Győr ellen kellene javítaniuk. A zöld-fehérek nyakán ott van a Zalaegerszeg, amely a Kecskeméten lép pályára a 20. forduló nyitómeccsén.

Kecskemét-Zalaegerszeg,
péntek 17:00 (Sport M)
hatharom-tipp:1
A 20. fordulót a bajnoki harmadik helyezett kecskeméti fellépése nyitja. A hazaiak az előző fordulóban meglepetésre kikaptak az utolsó helyezett Szolnok otthonában, és Bori Gábor elismerte a Nemzeti Sportnak nyilatkozva, hogy talán túlságosan könnyen vették azt a mérkőzést. Hétközben azért javítottak, hiszen döntetlent játszottak Siófokon a Magyar Kupa negyeddöntőjének visszavágóján, és így fölényes, 6-2-es összesítéssel jutottak tovább - történetük során először - az elődöntőbe. A ZTE a Haladás elleni döntetlen és a Pápa elleni vereség után a Paks ellen nyerni tudott, és Csank János együttese is bekerült az MK-elődöntőbe, miután hazai pályán 2-1-re legyőzték az MTK-t kedden.

Tomiszlav Szivics, a Kecskemét vezetőedzője szerint a "a ZTE ellen nem lehet, hanem muszáj győzni. Udvariasság nélkül mondom, hogy kiváló ellenfél vár ránk."

Csank János, a vendégek mestere a lila-fehérek csatársorától, és a múlt heti vereség után felpaprikázott hangulattól tart: "A Kecskemétnek a támadó szekcióban nagyon jól képzett játékosai vannak, de mi azon dogozunk, hogy minél jobban le tudjuk fékezni a hazaiak gólra éhes csatárait. Jó sorozatban vannak a vendéglátók, mondom ezt annak ellenére, hogy legutóbb Szolnokon «kipukkadtak». Ilyen előfordulhat bármelyik csapattal. Biztos, hogy nagy küzdelem lesz, mert ők a botlás miatt bizonyítani akarnak, mi pedig lendületben vagyunk."

Sándor György és Czvitkovics Péter a Debrecen-Videoton bajnokin 2010 tavaszán

Videoton-Debrecen,
péntek 19:00 (Duna TV)
hatharom-tipp:1
Talán az egyik legjobban várt tavaszi rangadóra kerül sor Székesfehérváron: a tabella éllovasa a bajnoki címvédőt fogadja. Néhány hete még szorosabb volt a két együttes között a különbség, a február végi idénykezdet óta azonban a Videoton teljesít kiegyensúlyozottabban. Ráadásul az előző fordulóban a fehérváriak a második helyen álló Ferencvárost verték fölényesen, azaz összességében is magabiztos, kilencpontos az előnyük a bajnokságban. Czvitkovics Péter szerint a Loki még nem adta fel a címvédés lehetőségét, de ha ezt komolyan gondolják, ez az utolsó lehetőség, hogy ezt meg is mutassák.

Mezey György, a Vidi edzője a szellemi felkészülést emelte ki a klub hivatalos honlapjának adott mérkőzés előtti nyilatkozatában: "Mentálisan nagyon fel kellett készülnünk a találkozóra. Minden jel arra mutat, hogy megértették a lényeget az elmúlt időszakban, hiszen döntő mérkőzések során vagyunk sikeresen túl. A Debrecen minden bizonnyal felszívja magát, biztos vagyok benne, hogy minden energiájukat mozgósítani fogják, de azt tudni kell, hogy az üldözőnek mindig van egy kétségbeesett érzése, az elöl lévőnek pedig némi lélegzetételi lehetősége."

Zdenek Scasny, a DVSC szakvezetője a hazai csatárokra hívta fel a figyelmet: "A Videoton egy nagyon jó és egységes csapat. Gyorsak, agresszívak és Lencse, Alves valamint Nikolics személyében gólerős csatárokkal rendelkeznek. Szombaton elvesztettünk két pontot a Honvéd ellen, Székesfehérváron jobb játékot kell nyújtanunk, és muszáj lesz végig koncentrálnunk" - mondta a cseh mester a dvsc.hu-nak.

Siófok-Vasas,
szombat 15:00
hatharom-tipp:x
A tavaszi fordulók előtt a Siófok még bennmaradó helyen állt, azóta azonban csak egy pontot tudtak szerezni, míg közvetlen riválisaik - köztük a Vasas is - elkezdték gyűtögetni az egységeket, így a Balaton-partiak lemaradása már öt pont az Újpest-Haladás-Honvéd-MTK négyes mögött. Ifj. Mihalecz István együttese a Magyar Kupából is kiesett, miután a súlyos (5-1) kecskeméti vereség után hazai pályán csak 1-1-es döntetlenre volt képes. A búcsú azonban még jól is jöhet, hiszen így már csak a bajnokságra kell figyelniük. A Vasas a holtszezonban szerzett új befektetőt, és a pénzügyi stabilitás már az eredményeken is látszik. Három mérkőzésen öt pontot szereztek, ráadásul nem is könnyű ellenfelek, a Videoton, a Győr és az Újpest ellen. Ezzel a sűrű alsóház élére kerültek,és nyugodtabban készülhetnek a hátralévő fordulókra.

Pápa-Kaposvár,
szombat 15:00 (Sport 1)
hatharom-tipp:1
A két vidéki csapat Véber György illetve Sisa Tibor munkájának köszönhetően szép játékkal vívott ki jó eredményeket az őszi szezonban, és bár az elmúlt hetekben mindketten visszaestek kissé, még bőven van lehetőségük a javításra. Mivel egyik együttes sem veti meg a támadófocit, gólzáporos, szinte megjósolhatatlan eredményű mérkőzésre számítunk. A tippünket azért tesszük a hazaiak mellé, mert az elmúlt néhány fordulóban nem mindig volt szerencséjük, és a nagy számok törvénye alapján egyszer-egyszer annak is össze kell jönni.

Paks-Haladás,
szombat 16:00
hatharom-tipp:1
A szombathelyiek kieső helyen kezdték a tavaszt, de azóta néhány elvárható győzelmet hozva már feljebb kapaszkodtak, és nyugodtabban nézhetnek maguk mögé az ötpontos hátrányban lévő Siófokra. A Paks az elmúlt fordulókban a dobogón is "járt", de azért az nem elvárható a tolnaiaktól, hogy a közvetlen élmezőnyben végezzenek az NB I-ben. Kis Károly együttese az utolsó két mérkőzésén két nagycsapat, a Debrecen és a Zalaegerszeg otthonában kapott ki, így mindenképp javítani szeretnének a valamivel könnyebb ellenfélnek látszó Haladás ellen.

Honvéd-Szolnok,
szombat 17:00
hatharom-tipp:1
A kispestiek az alsóház sűrűjében tanyáznak, a Szolnok pedig a tabella legalájáról próbálja kiharcolni a bennmaradást. Az előző fordulóban némi meglepetésre legyőzték ugyan hazai pályán a Kecskemétet, de a Bozsik Stadionban mindenképp a Honvéd tűnik esélyesebbnek. Supka Attiláéknak ráadásul van is mit kijavítaniuk, hiszen tavasszal még egyszer sem tudtak nyerni. Az MTK-tól idegenben, a Ferencvárostól hazai pályán kaptak ki, Debrecenben pedig döntetlent értek el. Ez utóbbi ugyan értékes pontnak számít, de hétközben beleszaladtak egy 4-0-ba Fehérváron, így simán estek ki a Magyar Kupából.

Győr-Ferencváros,
szombat 17:30 (Sport 1)
hatharom-tipp:1
Az ETO a gyenge ősz után gyengén kezdte a tavaszt is, így menesztették Pintér Attilát, a helyére pedig Csertői Aurél került a 18. fordulót követően. Az új edző nem tudott győzelemmel bemutatkozni, gólnélküli döntetlent játszottak az MTK otthonában. Hazai pályán tehát minden bizonnyal javítanának. A Fradinak szintén ki kell köszörülnie a csorbát, miután legutóbb 5-0-s vereséget szenvedtek a Videotontól az Üllői úton. Mezey György, a Vidi edzője szerint ennek a legfőbb oka az volt, hogy túl nagy volt a teher a zöld-fehérek játékosain, most pedig kérdéses, hogy fel tudnak-e állni a pofonból. Ősszel az Újpest elleni 6-0-s kudarc után ez nem sikerült, akkor Siófokon is kikaptak, azaz Prukner Lászlónak nincs egyszerű dolga a pszichológiai felkészítést illetően. A vezetőedző szerint azonban nem ez lesz a szombati mérkőzés kulcsa.
"Egy átalakuló Győrrel fogunk játszani. Megnéztük ellenfelünk MTK elleni mérkőzését, megfelelően feltérképeztük őket, az látható, hogy az edzőváltás után új impulzusokat kapott a csapat. Tisztában vagyunk vele, hogy nehéz meccs lesz, de bízom benne, hogy a szerencse is mellénk szegődik, és eredményes játékra leszünk képesek." - mondta az szakember az ftc.hu-nak.

Csertői Aurél megemlítette az FTC Videoton elleni bajnokiját az eto.hu-nak adott nyilatkozatában, de inkább óvatosságra, mint elbizakodottságra intett az eredménnyel kapcsolatban: "Attól függetlenül, hogy a Ferencváros legutóbb 5 góllal kikapott, második helyen áll a bajnokságban és tíz ponttal többel rendelkezik, mint az ETO. Agresszív játékot játszanak, és a legutóbbi szereplésükből nem indulhatunk ki. Nagyon fegyelmezett és hatékony játékkal tudjuk őket megverni, a célunk a győzelem."

Újpest-MTK,
vasárnap 17:30 (Sport 2)
hatharom-tipp:2
A budapesti örökrangadó ezúttal alsóházi pozíciókról dönt. Mindkét együttesnek 23 pontja van (a Honvéddal és a Haladással együtt), és csak a gólkülönbségük dönt arról, hogy az MTK-é az utolsó bennmaradó pozíció, az Újpest pedig a tizenegyedik. Mindkettőjüknek nagy szüksége lenne tehát a három pontra, de emiatt az is lehet, hogy döntetlennel ér majd véget a mérkőzésük. A két fiatal gárda között talán az dönthet a kék-fehérek javára, hogy a hazaiak védelme az utóbbi hetekben eléggé lyukacsosnak bizonyult, míg az övék stabilabban teljesített. Igaz, az Újpest támadósora meg valamivel jobban muzsikált...

NB I -tabella