Bundabotrány

A bochumi ügyészség szerint Poleksic fogadott el kenőpénzt

Hétfőn kezdődik a magyar vonatkozású mérkőzések pere

  • MTI

Az európai bundabotrányban vizsgálódó bochumi ügyészség szerint a fogadási maffia tagjai százezer eurót kínáltak fel a Debrecen kapusának a 2009. októberi labdarúgó Bajnokok Ligája-mérkőzés előtt, ám ő állítólag előzőleg máshonnan fogadott el pénzt.

A hétfőn kezdődő per vádirata alapján az olasz Fiorentina elleni, 4-3-ra elvesztett találkozó előtt a csalók le akarták fizetni a hajdúságiak játékosát, ám amikor Bécsben átadták volna egy bizalmasának az összeget, kiderült, hogy a hálóőr már egy másik személytől kapott kenőpénzt. A Fiorentina ellen a montenegrói Vukasin Poleksic védte a DVSC-TEVA kapuját.

Az európai szövetség (UEFA) tavaly júniusban Poleksicet két évre, 2012. június 30-ig, a hátvéd Mészáros Norbertet pedig 18 hónapra, 2011 végéig eltiltotta, mivel nem tettek eleget a jelentési kötelezettségüknek, amikor megpróbálták őket megvesztegetni a Fiorentina elleni meccs előtt. A két labdarúgó fellebbezett, de a kontinentális szervezet szeptember 9-én elutasította a beadványukat, és érvényben hagyta az eltiltásokat, ezért a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordultak, amely néhány héten belül dönt az ügyükben. Poleksic - aki a debreceni klub honlapja alapján csak büntetése enyhítését reméli - arra hivatkozott az UEFA-hoz benyújtott fellebbezésében, hogy a megvesztegetési kísérletet elhárította, továbbá bizonyítottan nem történt semmiféle fogadási csalás. Mészáros azt kívánta igazolni a fellebbviteli eljárásban, hogy egyáltalán nem került kapcsolatba semmiféle mérkőzést befolyásolni szándékozó személlyel, éppen ezért ő felmentésben bízik.

A bochumi ügyészség összesen 47 gyanús találkozót - közte négy magyar érdekeltségű összecsapást - vizsgál, és hatan ülnek majd a vádlottak padján. A négy magyar összecsapás: Debrecen-Fiorentina (Bajnokok Ligája, 3-4), Debrecen-Young Boys (UEFA Kupa, 2-3), Vasas-Debrecen (NBI, 1-3) és Újpest-Honvéd (NBI, 3-0)

Ante Sapina és társai - közülük hárman már 16 hónapja vizsgálati fogságban vannak - 18 országban vesztegettek meg futballistákat és bírókat. A 2009. szeptemberi Liechtenstein-Finnország világbajnoki selejtező játékvezetője például 30 ezer eurót tett zsebre azért, hogy a második félidőben két gól szülessen. A találkozó 1-1-re végződött, mindkét találat a szünet után esett. A fogadók összesen 365 ezer eurót tettek fel a meccsre, a maffia nyeresége mintegy 220 ezer volt.

A 35 éves Sapina egyébként már a német bíró, Robert Hoyzer 2005-ös bundabotrányában is érdekelt volt, s akkor két év 11 hónapos börtönbüntetést kapott.

A 47 vizsgált összecsapásból 17-et már egy másik perben tárgyal tavaly október óta a bochumi ügyészség. A 30 "új" mérkőzés kapcsán a szervezet mintegy 550 ezer euró kenőpénzt osztott szét, a tétek összege 3,5 millió euróra, a haszon pedig 2,8 millióra rúgott. Az ázsiai fogadások érdekében a bűnözők együttműködtek egy londoni bukmékerrel, ottani számlájukon a 2008 végétől számított egy év alatt 32 millió euró folyt át.