Szponzornéző

F1-es ászok karórái

  • Kele János
megosztom

Nincsen minőségi motorsport minőségi időmérés nélkül - szól a fáma, mégpedig igen helyesen. A Formula-1-tekintetében, ha lehet még találóbb a párhuzam, hiszen a Száguldó Cirkusz és az óragyártók kapcsolata szinte reneszánszát éli…

Lewis Hamilton, a TAG Heuer cég reklámarca - Fotó: AFP
A Formula-1-es világbajnokság népszerűsége az elmúlt hatvan év során töretlen volt, sőt, a bajnokság csak egyre feljebb és feljebb lépdelt a sportágak közötti képzeletbeli szamárlétrán. Nem is csoda, ha idővel a reklámok és marketingfogások egyik első számú célpontjává vált. Az persze már elsősorban napjaink hozománya, hogy nem csak a patinás, régi múltra visszatekintő cégek érzik szükségét a sportban való szerepvállalásnak, hanem új, feltörekvő, fiatalos márkák is - talán így szeretnének „hivatalosan” is bekerülni a nagypályás világcégek táborába.

Példának okáért nem is kell messzebb tekintenünk az Hublot-nál, mely ugyan mindössze 30 esztendős múltra tekinthet vissza, ám 2010-ben már a Formula-1-es világbajnokság hivatalos órája címet viselhette. Míg a Hublot a Cirkusz egészét szemelte ki hirdetési tevékenységre, addig a vele nagyon hasonló cipőben járó Richard Mille inkább az egyéni szponzorálás mellett döntött: az alig kilenc esztendős márka kiszemeltje pedig nem más lett, mint Felipe Massa, akinek arcával és csuklójával máris találkozhatunk a cég RM 011 Felipe Massa Flyback Cronograph fantázianevű termékének hirdetésein.

Minden bizonnyal a Formula-1-et évente követő több milliárd néző vonzotta a sportágba a patinás támogatónak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető TVV Steel-t is: a cég azonban a tavalyi szezonban az egész Renault csapat hivatalos szponzora lett amellett, hogy a Virgin mindkét versenyzőjét ellátta karórákkal. Érdekesség, hogy a Renault-ba való átigazolással Kubicának órát is kellett váltania: míg korábban a lengyel ász csuklóján a Sauber csapatot támogató Certina órái feszültek, addig 2010-et már TVV Steel kronográffal a karján kezdte meg.

És ha már Certina, akkor ne feledkezzünk meg a svájciakról sem - a cég ugyanis jó lokálpatrióta módjára nem hagyta el a BMW távozásával csaknem elsüllyedő Sauber csapat hajóját, hanem továbbra is támogatja a hinwilli székhelyű istállót. A TVV Steelről pedig érdemes átkötni a vele nagyjából egy kategóriába tartozó Viceroy-ra, amely ugyan már több mint hat évtizedes múltra tekint vissza, ám nagy ismertségnek mindössze az Ibériai-félsziget országaiban örvendhet. Nyilván ezen kívántak változtatni a cég vezetői a marketingfogásaikkal: a márka ugyanis előbb Antonio Banderas csuklóján jelent meg, majd a Barcelona és Real Madrid futballistái viselhették (nyilván nem egyszerre), most pedig Fernando Alonso, a helyi F1-es ász gyűjteményét díszítik. Meg kell hagyni, rámenős a stratégia…

A kétszeres spanyol világbajnok egyébként korábban TAG Heuert és TVV Steelt is hordott, ezekről mondott le végül (nyilván lokálpatrioista érzelmei által vezérleve) a Viceroy kedvéért. A Red Bullosok ezzel szemben kitartanak a Casio mellett, sőt, elsősorban a japán márka egyik legismertebb kollekcióját, az Edifice-t népszerűsítik. A márka egyébként a pilóták csuklóján kívül a világbajnok gárda szerelésén is megjelenik, ezzel is jelezve: szándékaik komolyak, és hosszú távú együttműködésre készülnek a salzburgiakkal.

Pedig a mostani idők nem az ilyen típusú megállapodásoknak kedveznek: a pilóták gyakori csapatváltásai ugyanis nem teszik lehetővé a szponzori szerződések hosszú távú kitöltését. Kivétel persze ezúttal is van, csak, hogy erősítse a szabályt: a hétszeres bajnok legenda, Michael Schumacher például 1995 óta kitart az Omega mellett, holott az azóta eltelt idő alatt három különböző csapat overallját is viselte.

Persze az órágyártók sora még hosszan fojtatható lenne, elég csak a Williams csapatot támogató, a Swatch-csoport elődjéből kiváló Orisra, vagy az F1-es legendának számító TAG Heuerre gondolni. A motorsport és az F1 vitathatatlanul a TAG Heuer identitásának része - ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a legínségesebb időkben is kitartottak a Cirkusz mellett, és mind a Ferrari, mind a McLaren csapatát hosszú évekig támogatták, támogatják. Jelenleg épp Button és Hamilton az első számú kedvenceik, de hordott TAG Heuer karórát már Niki Lauda, Alain Prost, Mika Häkkinen, vagy Ayrton Senna is…

megosztom