Lovassport

Bemutatták az új Nemzeti Lovasprogramot

  • MTI
megosztom

Kétéves szakmai munkát követően elkészült az új Nemzeti Lovasprogram, amelynek célja a magyarországi lovassport tömegesítése és az ágazat presztízsének javítása - mondta Fehér Károly, a Magyar Lovassport Szövetség kommunikációs igazgatója csütörtökön egy zánkai konferencián.

Fehér Károly az első Veszprém Megyei Lovas Konferencián tartott előadásában kiemelte, hogy a kidolgozott stratégia komplex módon foglalkozik a lovas ágazattal, és legfontosabb feladata az ifjúság bevonása a lovassportokba. Ennek egyik részeként Magyarországon a tantervbe szeretnék beépíteni a lovasoktatást. Szólt arról is, hogy Veszprém megyében szép példája van már az iskolai lovasoktatásnak a tihanyi iskolában, ahol a tanárok, a diákok, a szülők és az önkormányzat összefogásával már oktatják ezeket az ismereteket.

Elmondta, hogy a lovas ágazat elismertségének javítását is szolgálja az új stratégia, melynek érdekében színvonalas nemzetközi rendezvényeket kell tartani Magyarországon. Kiemelte, hogy az első fogathajtó kontinensviadal negyvenedik évfordulójára rendezik meg ismét Budapesten a sportág Európa-bajnokságát, továbbá augusztus 17-20. között a Hősök terén lesz az Új Nemzeti Vágta. Fehér Károly szerint Veszprém megyében a lovassport fellegvárai közé - Pápa, Nagyvázsony, Szentgál, Balatonfüred mellé felsorakozott Zánka is, ahol az ifjúsági centrum 210 hektáros területén felújított stadion, fedett és szabadtéri sportpályák mellett háromezer fő befogadására alkalmas szálláshelyek állnak rendelkezésre.

Horváth Zsolt (Fidesz-KDNP), az új Nemzeti Lovasprogram jogi hátterének kidolgozója a zánkai konferencián elmondta: a szakmai munkát Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke határozta meg. Az országgyűlési képviselő végzi a program gyakorlati megvalósulásának elősegítését és a társadalmi egyeztetést.
Horváth hozzátette, a magyar szövetség honlapján olvasható stratégia bemutatására konferenciasorozatot szerveztek, ennek első állomása Veszprém megyében Zánka.

Ezt követően az ország más megyéibe is elviszik a szakmai előadásokat. A társadalmi egyeztetés során bemutatják, hogy mit jelent a társadalomban a ló és a lovas, gyakorlati és elméleti bemutatót tartanak a ló- és lovassportnak az egészségügyben, a turizmusban, az oktatásban és a munkahelyteremtésben betöltött szerepéről. A fórumok végén szeretnék, ha a kidolgozott stratégia a kormányzati program részévé válna.

A szakágak képviselőinek segítségével kidolgozott tervezet bemutatja, hogy az ágazat támogatást nem igényel, önfenntartó tud lenni - emelte ki a képviselő, hozzátéve, hogy a kezdeti kormányzati szerepvállalást követően profitot termel.

 

megosztom