Schalke 04

Magath távozása nem lesz sima ügy

A klubnál perre számítanak, de nyugodtan várják

A Schalke 04 elnökségének szerda reggeli ülésén döntöttek arról, hogy Felix Magath-ot, a futballcsapat edzőjét, menedzserét és egyben az ügyvezető testület tagját azonnali hatállyal menesztik. A hírt már hetek óta rebesgették a német médiában, de ahogy az várható volt, a dolognak ezzel még nincs vége. A csapat mindennapi munkáját ugyan már nem érintik az elbocsátás körüli bonyodalmak, de a háromszoros bajnok szakember várhatóan perelni fogja a klubot.

Clemens Tönnies, a Schalke elnöke tisztában van azzal, hogy lesz még dolguk Felix Magath-tal azt követően is, hogy szerdán délelőtt azonnali hatállyal menesztették az összes pozíciójából. Mi tagadás, szokatlanul sok volt neki. Ő volt a labdarúgócsapat edzője és egyben menedzsere is, amire azért eddig is akadt példa, Angliában ez a jól bevált rendszer.

Clemens Tönnies, a Schalke 04 elnöke

Magath azonban az elnökség alatt működő háromtagú ügyvezető testületnek is tagja volt. Ő felelt a kommunikációért, valamint részben a sportügyekért is. Azaz gyakorlatilag önmaga főnöke volt. Így nem meglepő, hogy nem lehet csak úgy egyszerűen eltávolítani, különleges indok kell hozzá. Tönnies szerint "A Schalke szemszögéből nagyon is világos oka volt Felix Magath menesztésének. Ezt azonban nem szeretnénk nyilvánosságra hozni, mivel bírósági ügy elé nézünk. Ezt az eljárást azonban nyugodtan várjuk."

A hivatalos indokot egyelőre a német sajtó is csak találgatja, de nyilvánvalóan valami komoly szabályba ütköző cselekedetet kell a klubnak bizonyítania. A legvalószínűbb, hogy az átigazolások terén nem volt minden rendben, ami miatt már a szurkolók egy része is felemelte a hangját januárban. Sok játékos igazolt el, és sokat is szerződtetett Magath, aminek a legfőbb oka, hogy nehezen találta "tanítványaival" a közös hangot. Ráadásul a sok tranzakcióból úgy tűnik, nem jött ki jól a klub.

"A játékosok rendszeresen megkerestek azzal, hogy beszéljek az edzővel, mert nem megfelelően bánik velük. Én pedig fel is hívtam a figyelmét arra, hogy a Schalkénál ezt nem folytathatja sokáig, és együtt kell működnie a futballistákkal. Emellett megvizsgáltuk a dolgok pénzügyi oldalát is, és nem épp azt találtuk, amit találnunk kellett volna. Ha Felix Magath szerint a klub anyagi helyzete jobb, mint amikor ő idejött, akkor nem figyelt oda elég körültekintően" - mondta Tönnies.

Természetesen a másik fél is reagált a történtekre, de nem Magath szólalt meg, hanem az ügyvédje. Ralf Höcker elsőként arra tért ki, hogy védence miért nem volt ott a szerda reggeli ülésen, ahol a menesztéséről döntöttek: "Semmi értelme nem lett volna. A klub kedden csak egy vázlatosan megírt napirendet küldött, semmi többet. Ez így kevés. Azt is a médiából kellett megtudnunk, hogy Felix Magath és a Schalke útjai különváltak."

Ami a dolog futballszakmai részét illeti: a háromszoros bajnok edzőtől azt várták, hogy végre a gelsenkircheni klubnak is szerezze meg az első Bundesliga-bajnoki címét, amire a tavalyi második hely után volt is esély. A 2010-11-es szezon viszont finoman szólva sem sikerült jól, a 26. forduló után csak tizedik a csapat, képtelen a kiegyensúlyozott teljesítményre, matematikailag még bőven ki is eshet. A Német Kupában ugyan döntőbe jutottak, de ez nem elég a vezetőknek, ahogy a BL-negyeddöntő sem. Utóbbi nyilván azért, mert sok esélyt nem látnak a végső győzelemre.

Korábban arról beszéltek Németországban, hogy a Királykékek kispadjára átmeneti megoldásként Otto Rehhagel ülhet le, és őt Robin Dutt válthatja nyáron. Duttnak azonban még élő szerződése van a Freiburggal, és ugyan van benne egy távozási záradék, de a hírek szerint az edző Leverkusenbe készül. Így előtérbe került az eddig második lehetőségként emlegetett Ralph Rangnick, aki épp munkanélküli. Január elsején ugyanis felmondott a Hoffenheimnél, mivel eladták a csapatából Luiz Gustavót a Bayern Münchennek, és úgy érezte, nem hagyják, hogy csapatot építsen.

Nos, a Schalkénál magasztos célokért küzdhet, kérdés, hogy ő elégedett-e a jelenlegi kerettel, és vajon képes-e átlépni a saját árnyékát. Korábban ugyanis dolgozott már a klubnál, de ő is csak ezüstéremig jutott a bajnokságban. A sajtósa szerint március végéig ad választ, így ha igent mond, legkésőbb április 1-jén, a St. Pauli ellen vezetheti az együttest. A hétvégi Leverkusen elleni rangadóra az eddigi segédedző, Seppo Eichkorn készíti fel a csapatot.

Magath többi feladatát egyébként elválasztják az új vezetőedzői pozíciótól, és ezentúl Horst Heldt lesz az egyetlen, aki a sportügyekért és a kommunikációért felel. A pénzügyek, az adminisztráció és a marketing továbbra is Peter Peters kezében maradnak.

Érdekes egyébként, hogy a már emlegetett januári "lázongás" ellenére bőven vannak még szurkolók, akik Magath pártját fogják. Sőt, lehet, hogy ők vannak többségben! A csapat legutóbbi mérkőzésein is tüntettek, és a sportal.de internetes oldal szavazásán is azt várják a legtöbben, hogy a szakember kirúgása után "Sportszakmai és pénzügyi katasztrófa következik"...