Atlétika

Kutya miatt bukhat le a doppingbotrányba keveredett spanyol atléta

  • MTI

Elképzelhető, hogy egy Urco névre hallgató kutya "buktatja le" a doppingbotrányba keveredett Marta Dominguezt, a női 3000 méteres akadályfutás spanyol világbajnokát - írta szerdai számában az El País című napilap.

Az újság információi szerint a 2006-os spanyol kerékpáros doppingbotrányban központi szerepet játszó orvos, Eufemiano Fuentes laboratóriumában a rendőrségi nyomozás során olyan vérmintát tartalmazó tasakot találtak, amelyen az Urco felirat szerepelt. Fuentes jegyzetfüzetében ugyanakkor az Urco név mellett Dominguez telefonszámát találták meg

Az El País kiderítette, hogy Dominguez férjének a nyilvántartás szerint van egy Urco nevű rottweilere, ugyanakkor a 35 éves, már visszavonult atléta tagadta, hogy hasonló nevű kutyája lenne.
Az ominózus vérminták amúgy a 2006-os, Stockholmban rendezett atlétikai Európa-bajnokságról származtak, amelyen a spanyol hosszútávfutó 5000 méteren aranyérmet nyert.

Fuentesnek az volt az egyik szokása, hogy az általa vizsgált sportolók vérmintáit kutyák nevével látta el. A rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy a 2009-ben Vuelta a Espanát nyert Alejandro Valverde mintáira a Piti név került, a kerékpározónak ráadásul van is ilyen nevű háziállata, az olasz Ivan Basso mintáin pedig a Birillo név szerepelt. Mindkét bringást doppingvétség miatt később eltiltották.

Marta Dominguezt tavaly december 9-én 13 másik személlyel együtt vették őrizetbe, miután felmerült a
gyanú, hogy doppingszerrel láttak el spanyol sportolókat. Dominguez, akit nyolc órán keresztül tartottak fogva, majd terhességére való tekintettel szabadon engedtek, a botrány kirobbanása után nem sokkal közleményt adott ki, melyben tagadta a vádakat, majd december 22-én bíróság előtt vallomást tett, de erről azóta sem nyilatkozott az újságíróknak.