Síugrás

Visszavonul a kétszeres összetett Világkupa győztes

  • VNA

Az idény végén befejezi pályafutását a síugrás korábbi kétszeres összetett Világkupa győztese, Primoz Peterka.

A síugró szezon vége felé közeledve tovább folytatódik a visszavonulási hullám a nemzetközi élmezőnyben. A finn Janne Ahonen, a svájci Andreas Küttel, a lengyel Adam Malysz és a német Michael Uhrmann után ugyanis a szlovén Primoz Peterka is bejelentette visszavonulását. A 32 esztendős kranji ugró minden idők legeredményesebb szlovén síugrójaként int búcsút a nemzetközi mezőnynek.

Bemutatkozása meglehetősen sikeres volt a mezőnyben, hiszen alig múlt 16 éves, amikor 1996 januárjában Zakopane-ban Világkupa versenyt tudott nyerni, amivel mindmáig ő a hatodik legfiatalabb győztes a síugrók mezőnyében. Pályafutása során összesen 15 VK-versenyt nyert meg, összességében pedig 32 alkalommal állhatott dobogóra. Sikerei nagy részét fiatalon aratta, hiszen 1997-ben és 1998-ban is megnyerte az összetett Világkupát. Utolsó nagy sikere a 2003-as újévi garmisch-partenkircheni versenyhez fűződik.

A közel másfél évtizedes pályafutása során Peterka két világversenyen is bronzérmet szerzett csapatban (2002-olimpia, 2005-vilgbajnokság), emellett pedig ő volt az első szlovén síugró, aki 200 méter fölé tudott kerülni (203 m – 1997 Bad Mitterndorf). Peterka az utóbbi időszakban már nem tudott kiemelkedő eredményeket elérni, az idei szezont pedig már a síugróknál második számú sorozatnak tartott Kontinentális Kupában töltötte – szerény eredményekkel.