NFL

Nincs megegyezés, törölhetik a szezont

  • MTI
megosztom

A csapattulajdonosok nem tudtak megállapodni a játékosokat képviselő szakszervezettel (NFLPA) a tengerentúli amerikaifutball-liga (NFL) kollektív szerződéséről, így várhatóan elmarad a 2011/2012-es idény.

NFL alelnöke, Jeff Pash sajtótájékoztatója a kollektív szerződés kapcsán kialakult vitáról
Az egész liga működését szabályozó dokumentum eredetileg múlt csütörtökön éjfélig lett volna hatályban, de akkor egy nappal, múlt pénteken pedig egy héttel kitolták a határidőt, így a feleknek most péntek éjfélig volt idejük megállapodni egymással.

"A felek álláspontja nem közeledett a fő kérdésekben, ezért nincs értelme folytatni az egyeztetést" - közölte George Cohen, aki az állam részéről működött közre közvetítőként. A jelenlegi helyzetben annak is reális az esélye, hogy az NFL történetében először egy teljes szezon elmarad. Részleges törlésre 1987-ben már volt példa, akkor a játékosok 24 napon át sztrájkoltak, így a harmadik forduló elmaradt, további hármat pedig cseresorokkal rendeztek meg.

A 32 csapattulajdonos 2008-ban egyhangúlag mondta fel a kollektív szerződést, amely idén március 4-én vesztette volna hatályát, ha nem hosszabbítják meg. A vita elsősorban a liga 9 milliárd dolláros bevételének elosztásáról szól, a tulajdonosok ugyanis sokallják a játékosok 4,8 milliárdos részesedését. Arról is tart a vita, hogy a tulajdonosok szeretnék 16-ról 18-ra növelni az alapszakaszbeli mérkőzések számát, ezt azonban a játékosok ellenzik.

Gazdasági elemzők szerint az NFL abszolút csúcson van minden tekintetben, 1920 óra íródó történelmének legsikeresebb évét zárta. Ezt támasztják alá a televíziós nézettségi adatok, amelyek jószerivel minden rekordot átírtak az Egyesült Államokban. A liga bevétele várhatóan közel 10 milliárdra nőne a következő idényben, köszönhetően a televíziós társaságok által hatalmas mértékben megemelt, közvetítési jogokért fizetett összegnek.

megosztom