NB I

Éllovasok egymás ellen - FTC-Videoton

Nem akármilyen találkozót rendeznek az NB I 19. fordulójában, a listavezető Videoton a második helyen álló Ferencváros otthonába látogat. Amennyiben a zöld-fehéreknek sikerül begyűjteni a három pontot, ismét nyílttá válik a magyar bajnokság. A forduló az MTK stadionjában indul, ahova a Győr már új vezetőedzőjével, Csertői Auréllal érkezik, a Debrecen otthon játszik a Honvéddel.

A forduló nyitómérkőzésén péntek délután az MTK-hoz látogat az ETO. Nem túl jó élményekkel a háta mögött érkezik a Győr a Hidegkúti Stadionba, hiszen soros bajnoki ellenfelük ejtette ki a zöld-fehéreket a Magyar Kupából. Ráadásul a múlt heti, Vasas elleni vereség után a klub közös megegyezéssel szerződést bontott Pintér Attilával. A csapat új vezetőedzője Csertői Aurél lett.

Az MTK az elmúlt héten kiejtett minket a Magyar Kupából. Az MTK jó csapat és jó focit játszanak. Mindenképpen szeretnénk javítani a mérlegünkön. Egyetlen mérkőzés sem könnyű, de mentálisan erős csapatot szeretnék látni a holnapi bajnoki mérkőzésen” - nyilatkozta a mérkőzés kapcsán az új tréner a Győr hivatalos honlapjának.

A hazaiak a mérkőzés előtt egy játékost visszakaptak, egyet pedig elveszítettek. Kanta József felépült sérüléséből, és ismét a kezdőcsapatban kaphat helyet, de Pál András kihagyja a mérkőzést, influenza miatt.

Három döntetlent játszottunk eddig ebben a szezonban a Győr ellen. Mindháromszor nagyon küzdelmes meccset vívtunk, és nem bírtunk egymással, bár a kupában mi jutottunk tovább. Az ETO nagyon erős játékosanyaggal rendelkezik, válogatott futballistákkal. Nem hiszem, hogy a meccset drasztikusan befolyásolná az edzőváltás, annyiban lehet jelentősége, hogy a pályára lépő játékosok nyilván nagy bizonyítási vággyal futballoznak majd, hogy megmutassák tudásukat az új trénernek. Mi arra készülünk, hogy a saját játékunkat játsszuk, és ugyan vannak nehézségeink, abban bízunk, hogy sikerül itthon tartanunk a három pontot” - mondta klubja weboldalán Garami József, vezetőedző.

Maróti állítja meg a Vidi támadását - Fotó: www.vidi.hu
A szombati játéknap legjobban várt eseménye a Ferencváros-Videoton találkozó. A bajnoki táblázat első két csapata feszül egymásnak az Üllői úton, az eredmény nagyban befolyásolhatja a végső győztes kilétét, hiszen egy hazai győzelemmel három pontra olvadna a fehérváriak előnye. Vendégsiker esetén pedig a Vidi 9 egységgel előzné meg a mezőnyt.

Nehéz mérkőzésre számíthatnak a vendégek, mivel a Fradi 2010 szeptembere óta nem kapott ki hazai pályán, ráadásul az azóta lejátszott nyolc mérkőzésből hetet győzelemmel zárt. Ráadásul az utóbbi időben a Sóstói Stadiontól távol a Videoton sem olyan meggyőző, mint amilyen volt az őszi idényben. Utolsó három egymás elleni mérkőzésük egyaránt döntetlennel ért véget, ami szintén azt bizonyítja, hogy a két csapat nehezen bír egymással. Szombaton fény derül, hogy a két klub közül melyik van jobb formában. A mérkőzést a Vidi kupatalálkozója miatt szombatra tették át.

A címvédő Debrecen a Budapest Honvéd csapatát fogadja. A hajdúságiak 0-1-ről fordítottak a hétközi Paks elleni pótolt mérkőzésen, és a fővárosiak ellen is szeretnének bizonyítani, emellett az Üllői úti eredményektől függően akár közelebb is kerülhetnek az éllovasokhoz. A vendégek a 11. helyre csúsztak vissza a FTC elleni vereség után, így mindenképpen szeretnének jó eredményt elérni a cívisvárosban.

A sereghajtó Szolnokhoz az egyre jobb formába lendülő „szomszéd", a Kecskemét érkezik. Tomiszlav Szivics csapata a Debrecen legyőzésével a 8. helyre lépett előre, és a Vasutasok ellen is esélyesként lép pályára szombaton.

A 14. helyezett Szombathely a Pápát látja vendégül.  A vendégek eddig megszerzett 27 pontjukkal stabil középcsapatnak számítanak, így a Haladásnak nem lesz könnyű dolga, ha győzni akarnak. Szerencséjükre a Siófok - a Haladás velük küzd a második kieső hely elkerüléséért - Kaposváron vizitál, ahol a Balaton-partiak a toronymagas esélyesek.

Az éllovasok küzdelme mellett másik felsőházi rangadó is lesz a fordulóban, mivel a jelenleg 5. helyezett Zalaegerszeg a harmadik Paksot látja vendégül. A vendégek hétközben 2-1-re veszítettek Debrecenben, míg a ZTE gólnélküli döntetlent játszott a Magyar Kupában, az MTK otthonában. Egymás elleni mérlegük is teljesen kiegyenlített, utolsó három meccsükön egy-egy győzelem mindkét oldalon, valamint egy 2-2-es döntetlen. Azonban az élboly szorossága miatt most nem elégedhetnek meg a csapatok a pontosztozkodással.

Vasárnapra marad egy igazi fővárosi derbi, ahol a Vasas fogadja az Újpestet. A két egyesület őszi szezonja messze elmaradt a várakozásoktól, a hazaiak csak három pontra vannak a kieséstől, de az Újpest sem lehet elégedett a 9. pozícióval, egymás ellen javíthatnak.

NB I 19. forduló

MTK-Győr 17.00

A csapatok lehetséges kezdőcsapatai:

MTK: Szatmári - Vukadinovics, Szekeres, Sütő, Vadnai - Gál, Pátkai, Kanta - Könyves, Eppel, Frank

Győr: Stevanović - Babić, Đorđević, Stanišić, Völgyi - Pilibaitis, Kiss, Ji-Paraná, Dinjar - Koltai, Aleksidze

Szombaton játsszák:

Szolnok-Kecskemét 14.30
Debrecen-Budapest Honvéd 15.00
Szombathely-Pápa 16.00
Kaposvár-Siófok 16.00
ZTE-Paks 17.30
Ferencváros-Videoton 19.30

Vasárnap játsszák:

Vasas-Újpest 17.30