Európa Liga

Dzsudzsákék edzője vegyes érzelmekkel várja az EL-visszavágót

Mario Balotellinek allergiás rohama volt a Dinamo Kijev elleni meccs szünetében

A labdarúgó Európa Liga nyolcaddöntőjének első mérkőzéseit rendezték csütörtök este szerte a kontinensen. Dzsudzsák Balázs csapata, a PSV hazai pályán játszott 0-0-s döntetlent a többnyire csak a védekezéssel foglalkozó skót Rangers ellen. Fred Rutten, az eindhoveniek edzője nem nagyon tudta eldönteni, hogy örüljön-e az eredménynek, míg Walter Smith a másik oldalon elismerte, hogy a glasgow-i visszavágón többet kell tenniük a gólszerzésért. A Villarreal idegenben győzött a Leverkusen ellen egy remek mérkőzésen, de a két gólt szerző Nilmar szerint még nem lehetnek nyugodtak, hiszen a németek ugyanígy nyerhetnek Spanyolországban. A Bragatól 1-0-ra kikapó Liverpool edzője, Kenny Dalglish a gyenge kezdést okolja a vereségért. Roberto Mancini elárulta, hogy Mario Balotellit allergiás roham miatt cserélte le a Manchester City kijevi mérkőzésén.

Dzsudzsák Balázs és Fred Rutten a PSV edzésén 2011 márciusában

A PSV-Rangers találkozón a vendégek leginkább a védekezéssel voltak elfoglalva, így Dzsudzsák Balázsék nem tudtak gólt szerezni az Európa Liga nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. Fred Rutten, a holland csapat edzője érhető módon nem volt túl boldog a 0-0-s eredményt hozó meccs után.

"Vegyesek az érzelmeim a mérkőzéssel kapcsolatban. Jól teljesítettünk egy nemzetközi találkozón, de nem tudtunk gólt szerezni. Ez természetesen elég nehézzé teszi számunkra a visszavágót. Nem voltunk képesek feltörni a Rangers falát. Ha legalább egyszer betalálunk, büszkék lehetnénk magunkra, de így Isakssonra is szükségünk volt, hogy egyáltalán ne kapjunk ki. Nagyjából az a fejes a második félidőben volt az egyetlen lehetőségük az egész mérkőzésen, de az ilyenekre mindig figyelnünk kell, mert veszélyesek lehetnek" - mondta a szakember.

Walter Smith, a skót együttes szakvezetője természetesen jobb kedvű volt: "Elégedettek vagyunk az eredménnyel, hiszen esélyt ad nekünk a folytatásra. Ilyen mérkőzésre számítottunk. Jól védekeztünk, és megakadályoztuk, hogy az ellenfelünk a saját pályáján gólt szerezzen. A PSV jól játszott, és a hazai mérkőzésünkön nekünk is többet kell majd támadnunk. Emiatt talán veszélyesebb lesz számunkra az a mérkőzés, hiszen ki kell majd nyílnunk egy kicsit. Remélem, tudunk majd gólt szerezni, de figyelnünk kell majd, hiszen a PSV veszélyes csapat."

A PSV-Rangers mérkőzés összefoglalója

A Leverkusen-Villarreal összecsapás első felvonása izgalmasra és eseménydúsra sikerült. A hazaiak vezető gólja után a spanyolok fordítani tudtak, és hiába jöttek vissza a Gyógyszergyáriak is, Nilmar a hosszabbításban eldöntötte a mérkőzést. A csatár az idegenbeli győzelem és a három lőtt gól ellenére is óvatosan nyilatkozott: "Ahogy mi legyőztük őket, ugyanúgy lehetséges, hogy ők is legyőznek minket a saját pályánkon. Óvatosnak kell lennünk, hiszen 90 perc még mindig hátra van a párharcból. Jól kezdtünk, és nálunk van az előny. Örülök, hogy ezúttal is gólokat tudtam lőni. A Napoli ellen is betaláltam, úgyhogy mondhatjuk, hogy jó formában vagyok."

A Villarreal első gólját szerző Giuseppe Rossi bizakodóbb volt, és már egy kicsit a jövőbe is tekintett a métkőzés után: "Mivel mi vagyunk előnyben, nekik meg kell majd próbálniuk jól játszani, nyerniük kell. Azt hiszem, ez a mi dolgunkat is megkönnyíti, hiszen így újabb gólokat lőhetünk majd. Mindig jó egy európai sorozatban szerepelni, és nagyon komolyan gondoljuk az idei jó nemzetközi szereplést."

Jupp Heynckes, a vesztes Leverkusen edzője természetesen nem lehetett elégedett, de azért még nem adja fel a továbbjutás esélyét.

"A csapatom nagyszerű mérkőzést játszott, de a Villarreal hatékonyabb volt. A labdavesztéseket egy ilyen jó csapat mindig megbünteti. Mi voltunk jobbak, irányítottunk, többször lőttünk kapura, és többet volt nálunk a labda, de ilyen a futball. Néha a hosszabbításban érdemesebb tartani az eredményt, mint fejetlenül előremenni. A védekezésünk egyébként nem volt épp dicséretes egyik gólnál sem. De még mindig erősek vagyunk, és azért megyünk majd a visszavágóra, hogy megfordítsuk az állást. Miért ne nyerhetnénk két góllal idegenben?"

Ugyanígy vélekedett a németek csatára, Stefan Kießling is: "Optimista vagyok, és szerintem le tudjuk győzni két góllal a Villarrealt. Meg kell próbálnunk, és ha sikerül, senki nem fog foglalkozni a mostani vereségünkkel. Nem volt sok helyzetük, és nem is uralták a játékot. Elkövettünk három buta hibát, amiket ők higgadtan kihasználtak."

A Leverkusen-Villarreal találkozó góljai

A Liverpool a portugál Braga otthonában kapott ki 1-0-ra. A meccs egyetlen gólját Alan szerezte, miután az angol csapat görög védője, Szotiriosz Kirjakosz buktatta a kitörni készülő Marcio Mossorót. Kenny Dalglish, a Vörösök szakvezetője a gyenge kezdést jelölte meg a vereség okaként.

"Borzasztó volt, ahogy az első 35 percben játszottunk. Annak ellenére, hogy helyzetük sem volt, gólt tudtak szerezni egy olyan büntetőből, ami előtt a támadónak alig volt esélye a kapu felé menni. De ez is megmutatta, hogy milyen rossz hozzáállással kezdtük a mérkőzést. A második félidőért meg kell dicsérnem a fiúkat, összekapták magukat, és emelni tudtak a játék tempóján. Megpróbáltunk egyenlíteni, de az első félidő nagyon gyenge volt. Esélyünk még így is van, de nem kezdhetünk még egyszer úgy, mint ezen a mérkőzésen. A visszavágó az Anfield Roadon lesz, meglátjuk, ott mire leszünk képesek."

A Braga-Liverpool találkozó legfontosabb jelenetei

A Manchester City a Dinamo Kijev otthonában szenvedett 2-0-s vereséget. Roberto Mancini szerint a nemzetközi kupákban jobb védekezésre van szükség, mint amit a csapata csütörtök este bemutatott Ukrajnában.

"Jobban kell figyelnünk a védekezésnél. Két buta gólt kaptunk. Az Európa Liga nyolcaddöntőjében már nem engedhetünk meg ilyen gólokat. Összességében azt hiszem, jó mérkőzés volt. A Kijev jó csapat, de azt hiszem, a 2-1 lett volna az igazságos eredmény.

Az olasz szakember arról is beszélt, hogy miért cserélte le Mario Balotellit a második félidő elején: "Mariót azért kellett lehoznom mert valamiféle allergiás rohamot kapott. Játszani akart a második félidőben is, de mielőtt visszatért volna a pályára, kijött rajta ez a reakció. Én már nem voltam az öltözőben, és amikor kijött, azt mondta ugyan, hogy tud játszani, de az arca fel volt dagadva."

Schevchenkóék kettővel verték a Manchester Cityt

Huszti Szabolcs együttese, az orosz Zenit kisebb meglepetésre három góllal kikapott a holland Twente otthonában. Az együttes vezetőedzője, Luciano Spalletti ennek ellenére bizakodó a folytatást illetően: "A 3-0-s vereség ellenére is vissza tudunk még jönni. Biztosak vagyunk magunkban, és tennék is a csapatomra."

Az olasz edzőt arról is megkérdezték, hogy hazatérne-e a Juventushoz, ha Luigi Del Nerit kirúgják a gyengélkedő együttestől. Röviden és lényegretörően reagált: "Először a Fiorentináról beszéltek, aztán az Interről, most meg a Juventusról. Jól érzem magam a Zenitnél, és maradni fogok."

Husztiák három gólt kaptak Hollandiában