NHL

A Los Angeles idegenben vágott vissza a Detroitnak

A Washington Ovecskin és Holtby vezetésével kiütötte az Edmontont

A Detroit Red Wings meglepetésre saját csarnokában kapott ki a Los Angeles Kingstől az NHL szerdai játéknapján. Ezzel az LA rájátszást érő helyre jött fel a tabellán, de még sok minden történhet a Nyugati Főcsoportban. Többek között a címvédő is lemaradhat a playoffról. A Chicago a Tampa Baytől kapott ki szétlövés után. Keleten egyszerűbbnek tűnik a helyzet, az ottani második Washington egy ötössel küldte haza a ligautolsó Edmontont.

A Los Angeles kapusa véd a Detroit elleni idegenbeli NHL-mérkőzésen 2011 márciusában

A Detroit február 28-án járt Los Angelesben, és gólzáporos, 7-4-es végeredményt hozó meccsen nyert. A Kings szerdán megkapta a visszavágás lehetőségét, és élt is vele. A múlt héten hat találatot is beszedő Jonathan Quick ezúttal csak egyszer engedte maga mögé a korongot 29 lövésből, így oroszlánrészt vállalt a győzelemből. Az az egy hazai találat az első harmadban ugyan kicsit potyaszagú volt - a hálóőr lábai között csorgott át a korong -, de utána nagy bravúrokat mutatott be, többek közt villámgyors mozdulatokkal kapkodta el a közelről jövő lövéseket is.

Társai közben egy kontra majd egy emberelőnyös szituáció révén fordítottak, a záró játékrészben pedig meg tudták őrizni a vezetésüket. A győzelemmel a Los Angeles a hetedik helyen áll a Nyugati Főcsoportban, ami rájátszást ér ugyan, de a mezőny elképesztően sűrű, nyolc csapat áll öt ponton belül.

A Detroit-Los Angeles mérkőzés összefoglalója

Közülük a címvédő Chicago áll a legjobban a negyedik helyen, de ők éppen szétlövéses vereséget szenvedtek el a Tampa Bay elleni rangadón. A Lightningnek egyébként szüksége volt egy kis sikerélményre, az utóbbi négy találkozójukon ugyanis nem tudtak nyerni, háromszor a rendes játékidőben, egyszer pedig szétlövésben kaptak ki. Utóbbi vereséget épp legnagyobb csoportriválisuktól, a Washingtontól szenvedték el, akik így meg is előzték őket.

A szerdai találkozón a Tampa szerzett vezetés Stamkos góljával, majd egy-egy találat után 2-1-es előnnyel vonulhattak az első szünetre. A második harmadban is egyszer-egyszer találtak be a csapatok, majd a harmadik elején az a Toews alakította ki a 3-3-as eredményt, aki az előző két Chicago-gólhhoz gólpasszadóként járult hozzá. A szétlövésben azonban ő már nem tudott hozzátenni csapata teljesítményéhez, míg a másik oldalon Martin St. Louis igen. Csak ő talált be - talán vitatható módon, lehet, hogy megállt a korong a rávezetés közben -, így győztek a hazaiak.

A Tampa Bay-Chicago találkozó legfontosabb jelenetei

Csakúgy, mint a már emlegetett Washington. A Capitals vezére a 600. pontján túljutó Ovecskin volt, aki két gólt és egy asszisztot jegyzett, és ezzel a klub örökranglistáján a harmadik helyre jött fel. Nem ő volt egyébként az egyetlen jubiláló: Jason Arnott a 900., Dennis Wideman a 200. pontját írhatta fel a kanadai táblázatra. Természetesen nem hagyjatjuk a dicséretet érdemlők névsorából Branded Holtbyt, a Fővárosiak újonc kapusát sem, hiszen hibátlanul védett, először a karrierje során.

A gólgyártás egyébként csak a második játékrészben indult be, de végül gázolt a Washington. Ovecskin és Fehr felváltva ütöttek két gólt, Semin pedig a harmadik harmadban hozzátett még egyet, így az Edmonton súlyos vereséggel búcsúzott a sorozatban hatodszor győztes negyedik helyezett csarnokától.

NHL, szerdai eredmények:

Washington Capitals-Edmonton Oilers 5-0
Carolina Hurricanes-Atlanta Thrashers 2-3 - hosszabbítás után
Detroit Red Wings-Los Angeles Kings 1-2
Columbus Blue Jackets-St. Louis Blues 3-4 - h u.
Tampa Bay Lightning-Chicago Blackhawks 4-3 - szétlövés után
Dallas Stars-Calgary Flames 3-4 - sz u.
Anaheim Ducks-New York Rangers 5-2