Forma-1

Vettel az élen Barcelonában

  • Kele János

Nem történt meglepetés az F1-es csapatok utolsó szezon előtti tesztjének második napján – legalábbis ami a leggyorsabb pilóta személyét illeti. A világbajnoki címvédő Sebastian Vettel ugyanis meggyőző fölénnyel diadalmaskodott.

Vettel nyerte az edzést - Fotó: AFP
A második helyen azonban vaskos meglepetést okozva a Toro Rosso fiatal svájci sofőrje, Sebastien Buemi végzett, megelőzve a tegnap is harmadikként záró renault-s Vitalij Petrovot és a McLarenbe ma beülő Lewis Hamiltont. A nagy újításokkal felvértezett Mercedes ezúttal is betlizett, Nico Rosberg csak a nyolcadik leggyorsabb tudott lenni. Liuzzi pedig szerződést kapott a HRT-nél.

Bevált tehát a jóslatom, Vitantonio Liuzzitól mégsem kell elköszönnünk, a Formula-1-es karrierjét rosszul kezdő, majd fokozatosan romló tendenciát mutató olasz valószínűleg elért a ranglétra aljára - egy HRT-t kell vezetnie a soron következő szezonban. Nagy kihívásra nem kell számítania, a pontszerző helyek valószínűleg elérhetetlen messzeségben lesznek (teszt nélkül jóhogy), a csapattárs Karthikeyan viszont annyira gyenge, hogy még a szintén igencsak korlátolt helyzetfelismerői képességgel megáldott olasz is simán fogja verni.

Azt viszont nem könnyű megmondani, hogy a Mercedes kit ver majd meg az idénynyitón: Nico Rosberg gépe ugyanis a mai gyakorláson szemernyivel sem tűnt jobbnak annál a fejlesztésnél, amivel az előző néhány gyakorláson vért izzadtak a németek. Olybá tűnik tehát, hogy hiába a nagy fogadkozás, meg a majd fél szezonos előny a fejlesztésben (a stuttgartiak tavaly év közepe óta a W02-esre fókuszálhattak), Ross Brawn ezúttal is alaposan befürdik az új konstrukcióval. Nem akarok vészmadár lenni, de kezd egy kicsit Honda-jelleget ölteni a dolog…

A McLarennél viszont úgy néz ki, eloszlanak a viharfelhők, a wokingiak idei autójáról hiába húzta le a keresztvizet már majd’ minden szakember, úgy néz ki, van benne spiritusz. A Red Bullhoz képest ugyan tetemesnek tűnik a hátrány (ugyan, kié nem?), ám a Renault-Ferrari tandem nincs sokkal az ezüstök előtt - ha ugyan előttük van. Hamiltonnak ma, bár problémái ismételten voltak, a sebességével sem volt különösebb gond; bár azért Buemi alaposan elverte őt egy Toro-Rossóval…

Apropó Toro Rosso: a kis olasz csapat nagyon erősnek tűnik a téli gyakorlások alapján, olyannyira, hogy nem félek kijelenteni: az első versenyeken könnyedén legyőzhetik a Mercedest. Bár az ilyesfajta jóslatokkal csínján kell bánni, hisz tavaly a Sauber is feltűnően jól muzsikált a teszteken, aztán mire a lényegi dolgokra sor került, már a béka azon bizonyos testrésze alatt kullogtak.

Gondok vannak viszont a Williamsnél, Pastor Maldonado a mai gyakorlást az utolsó előtti helyen zárta, mindössze a nem túl acélos Virgint hajtó Jerome D’Ambrosio maradt el tőle. A baj azonban nem ez, hanem a grove-iak pocsék megbízhatósága: a pikánsan kicsire épített sebességváltó úgy néz ki nem hozta meg a várt eredményt, és talán az sem volt túl jó ötlet, hogy az autó hátulját szinte teljesen üresen hagyták Patrick Headék…

A középmezőny igen sűrűnek tűnik a mai teszteredmények alapján: a Mercedes ebben a vert mezőnyben sem tűnik megkerülhetetlen tényezőnek, a Force Indiának csak időnként vannak fellángolásai, a Sauber egy Kobajasival agresszívebb lehet mindenkinél, és bármilyen meglepő, egy kis jóindulattal már a zöld Lotust is ide lehet sorolni. Jarno Trulli a tegnapi „gyereknap” után majdnem 100 kört teljesített az autóval, és a tempója sem volt annyira reménytelen, mint tavaly ilyenkor. Nem úgy, mint a Virginé, amely sem megbízhatóságban, sem sebességben nem éri el a vetélytársak szintjét.

1.     Vettel (Red Bull)    1:21.865
2.     Buemi (Toro Rosso)     1:22.396
3.     Petrov (Renault)     1:22.670
4.     Hamilton (McLaren)     1:22.888
5.     Massa (Ferrari)    1:23.324
6.     Di Resta (Force India)     1:24.334
7.     Kobayashi (Sauber)     1:24.436
8.     Rosberg (Mercedes)    1:25.807
9.     Trulli (Lotus)     1:26.090
10.   Maldonado (Williams)     1:26.989
11.   D'Ambrosio (Virgin)    1:28.982