Férfi kézilabda Eb-selejtező

Sima győzelem Macedóniában, vasárnap kijuthatunk az Eb-re

A magyar válogatott az első perctől a Kiril Lazarov nélkül gyenge Macedónia fölé nőtt

megosztom

Magyarország válogatottja idegenben aratott fölényes győzelmet Macedónia ellen a férfi kézilabda Európa-bajnokság selejtezőjének 1. csoportjában. A hazai csapatból hiányzott a korábban Veszprémben is kulcsembernek számító Kiril Lazarov, nélküle pedig nagyon gyengének tűnt az ellenfelünk. Az első perctől kezdve vezettünk, olykor 11 góllal is, és végig jól játszva nyertük a mérkőzést.

Mi vezethettük az első támadást, és bár mozgékony hatosfallal próbálkoztak zavart kelteni a macedónok, góllal fejeztük be az akciót. A mi védőfalunk többnyire zártan állt a hatoson az első tíz percben, de nem is volt szükség a sok mozgásra, hiszen nagyon statikusan támadott a hazai együttes. Rendre két beállóval próbálkoztak, akikhez azonban nem tudták eljuttatni a labdát. Többször is elloptuk a játékszert, legfeljebb azért bosszankodhattunk, mert Iváncsik Tamás kétszer is hibázott a kapussal szemben. Bátyja, Gergő javított, a kapujából kitörő hálóőr felett átejtette a labdát.

Császár Gábor lő kapura a Macedónia elleni idegenbeli kézilabda eb-selejtezőn 2011 márciusában

A macedónok sokáig csak egy hetesből tudtak betalálni - a másodikat Mikler kivédte -, idővel azonban elkezdtek átlövésekkel is próbálkozni, ezekből eredményesebbek is voltak, de mivel néhány szép figura illetve egyéni megoldás után Iváncsik Tamás, Ilyés Ferenc és Lékai Máté is eredményes volt, így is háromgólos volt a különbség. 7-4 után újra dominálni tudtunk, Iváncsik Gergő újabb ejtése, Harsányi hetese és Ilyés átlövése után elhúztunk 10-4-re.

Egy újabb hétméteressel eggyel közelebb jött ugyan az ellenfél, de aztán két lehetőséget is kihagytak, az idősebbik Iváncsik pedig szépen tört be a szélen, és elpattintotta a kapus mellett a labdát. Az első húsz percben néha a mi játékunk is akadozott - ennek talán az lehetett az oka, hogy vasárnap a Veszprém és a Szeged is idegenben játszott BL-mérkőzést -, de gondot láthatóan nem tudott nekünk okozni a Kiril Lazarov nélkül gyengének tűnő macedón válogatott.

Még akkor sem, amikor néhány fegyelmezetlenség után kettős emberhátrányba kerültünk. Lékai szép passza után Iváncsik Gergő harmadszor is átejtette a kapust, a macedónok pedig hetesből és hat a négy elleni támadásból sem tudtak betalálni. Előbb Mikler védett, utóbb belemenést követtek el a hazaiak.

Mocsai Lajos időt kért, amikor öt főre egészültünk ki, és bár gólt nem szereztünk az ezt követő támadásból, Mikler azonban kétszer is ziccert fogott, majd egy újabb büntető is elakadt benne. Iváncsik Tamás egy pimasz csuklómozdulat után a negyedik gólját szerezte két és fél perccel a szünet előtt, és ekkor már tíz gól volt a két csapat között. Filip Lazarov a következő hétméterest már belőtte, így egy kicsit javított a képen a hazaiak szempontjából. A különbséget Harsányi állította vissza, szintén hetesből. A csapatok tehát 16-6-os állásal mentek az öltözőbe.

A második játékrészt a kézilabdások között meglehetősen alacsonynak számító Lékai felugrásos átlövésgólja indította, és bár a védekezésünk néha-néha fegyelmezetlenebbé vált, a macedónoké pedig statikusabbá, de ezáltal zártabbá is, a jó egyéni megoldásoknak és remek átlövéseknek köszönhetően maradt a tíz-tizenegygólos vezetésünk. A 45. perchez közeledve néha lemaradtunk visszafutás közben, a passzainkat pedig jól olvasták a hazaiak, de ez is csak arra volt elég, hogy nyolc gólnyira feljöjjenek.

Ezután újra visszaállítottuk a tizes előnyt, hogy aztán már hétre jöjjenek vissza a sárga-pirosak. A második félidőben védő Tatai Péter sajnos többször is kellemetlen lövéseket kapott, a védekezés kissé lyukassá vált előtte, illetve a labdavesztések miatt sokszor ziccerben vitték rá a labdát.

Ebben az időszakban több fiatal, így Putics Barna és Ancsin Gábor is lehetőséget kapott, utóbbi néhány szép bombával mutatkozott be a nemzeti együttesben. A hajrában ugyan minden eldőlt már - nem mintha addig lettek volna valódi kérdések -, de emberhátrányunk alatt meg tudtak minket zavari emberfogásokkal, és néhány hetest is kiharcoltak. A győzelmünk persze így sem volt veszélyben, Putics még egy szép betörésből gólt is szerzett, így 29-22 lett a végeredmény.

A következő mérkőzést vasárnap játsszuk Veszprémben, ott is Macedónia lesz az ellenfelünk, és ha nyerni tudunk, már biztosan kijutunk a jövő évi szerbiai Európa-bajnokságra.

Férfi kézilabda Eb-selejtező, 1. csoport:

Macedónia-Magyarország 22-29 (6-16)
magyar gólszerzők: Iváncsik T. 5, Iváncsik G., Ilyés, Törő 3-3, Harsányi 3/3, Császár, Zubai, Ancsin, Lékai, Gulyás, 2-2, Schuch, Putics 1-1

A csoport másik mérkőzésén:
Észtország - Bosznia-Hercegovina 35-30 (16-13)

A csoport állása három forduló után: 1. MAGYARORSZÁG 6 pont, 2. Macedónia 3, 3. Észtország 2, 4. Bosznia-Hercegovina 1

Az eddigi mérkőzések:
1. forduló (október 27-28.):
Magyarország - Bosznia-Hercegovina 26-17
Macedónia-Észtország 30-25
2. forduló (október 31.):
Észtország-Magyarország 19-31
Bosznia-Hercegovina - Macedónia 28-28

A további program:
4. forduló:
Bosznia-Hercegovina - Észtország, Viszoko, szombat 17:15
Magyarország-Macedónia, Veszprém, vasárnap 16:45
5. forduló (június 8-9.):
Bosznia-Hercegovina - Magyarország
Észtország-Macedónia
6. forduló (június 11-12.):
Magyarország-Észtország
Macedónia - Bosznia-Hercegovina

megosztom