Vélemény

Busacca túl sokat hibázott

A téthez mérten feltűnően sok hibás játékvezetői döntés született a kedd esti Barcelona-Arsenal Bajnokok Ligája nyolcaddöntőn. Részrehajlással mégsem vádolhatja senki Massimo Busaccát, hiszen mindkét csapatot "károsította" valamilyen úton-módon.

Busacca belenyúlt a meccsbe - Fotó: AFP
Az első feltűnőbb hiba a 27. percben történt. Ekkor Samir Nasri csatázott a labdáért Daniel Alvessel. A brazil láthatóan a megszerzését célozta meg, ettől függetlenül a francia középpályás esett egy nagyot, de a síp néma maradt, folytatódott a játék. Érezhető volt, hogy nem lesz egyszerű kordában tartani a kedélyeket.

A következő hiba már sokkal komolyabb volt. Abou Diaby a 33. percben a büntetőterületen belül faultolta Lionel Messit, egyértelműen tizenegyest kellett volna adnia, a svájci sípmester azonban ennél a helyzetnél is tovább engedte a játékot.

A 45. percben kezdtek elharapódzni az indulatok. Jack Wilshere került a földre a félpálya közelében, a hazaiak azonban műesésnek vették az angol mozdulatát. Az incidens után kisebb lökdösődés alakult ki, ahol Eric Abidal torkánál fogva ragadta meg Robin van Persie-t. A bíró salamoni döntéssel senkit nem büntetett, ami a következményeket nézve ismét hibának bizonyult.

Történt ugyanis, hogy van Persie és Alves egymást lökdösve üldözték a labdát, a holland elérte ellenfele arcát, aki összeesett, Busacca pedig törlesztésnek titulálva az esetet sárga lappal jutalmazta az Arsenal csatárát. A felvételeken jól látszódott (amit persze a bíró nem láthatott), hogy a szabálytalanság egyáltalán nem volt annyira durva és a brazil rendesen rájátszott, így legalább annyira rászolgált a lapra.

Ezután érkeztünk el a svájci legellentmondásosabb ítéletéhez, amikor az 56. percben (már 1-1 volt az állás Busquets öngóljával) a sípszó utáni labdaelrúgásért kiállította Robin van Persie-t. Azt persze sosem tudjuk meg, hogy a játékos hallotta a sípszót vagy sem, de valljuk be, egy Bajnokok Ligája nyolcaddöntőben nem biztos, hogy ezért ki kell állítani egy játékost.

Busacca utolsó megkérdőjelezhető döntése a Barcelona büntetőjéhez kapcsolódott. Laurent Koscielny hozta össze, de a szabálytalanságért nem kapott sárga lapot. Ezt megelőzően már volt neki egy, így a játékvezető „mondhatni” megkegyelmezett.

A felek, főleg az angolok, nem is magukat az ítéleteket kérdőjelezik meg, hanem a megfelelő következetességet hiányolták. A katalánok csöndesebben viselték el a bírói hibákat, hiszen a meg nem adott jogos büntetőre nem volt szükségük, anélkül is kiharcolták a továbbjutást.