Bajnokok Ligája

Négy gólt szerzett, mégis nehezen jutott tovább a Barcelona - videó

A Roma simán kapott ki, és sportszerűtlenül játszott Donyeckben

Nehezen szerezte meg a vezetést a jól védekező Arsenal ellen a Barcelona hazai pályán a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján, és azt is elvesztegették egy öngólnak köszönhetően. A mérkőzés nagy részében azonban óriási nyomás alatt tudták tartani az Ágyúsokat, így ők jutottak tovább kevés helyzetet kialakító ellenfelükkel szemben. A Roma a Sahtar ellen idegenben próbált fordítani, de az ukrán csapat néhány villanásnak köszönhetően gyorsan eldöntötte a továbbjutás kérdését, és ha akarják, akár csúnya verést is mérhettek volna a kiesést sportszerűtlenül viselő olaszokra.

Messi gólt szerez a Barcelona-Arsenal BL-nyolcaddöntő visszavágón 2011 márciusában

Ahogy várható volt, az egygólos hátrányból induló Barcelona - ahogy hazai pályán mindenki ellen - nyomást igyekezett gyakorolni az Arsenalra. A labdát birtokolták is Messiék, de helyzeteket nem nagyon tudtak kialakítani. Az argentin első próbálkozása előtt Koscielny például szépen előzte meg.

Az első negyedóra végén Dani Alves végzett el egy szabadrúgást, ami után Szczesny megfogta ugyan a labdát, de megsérült a keze, le is kellett cserélni, Almunia jött a helyére.

Állandósult a Barca-nyomás, de a szokásos beindításokba rendre belenyúltak a vendégvédők. A 33. percben csak zavarni tudták az Iniesta átadásával kilépő Villát, de a csatár így is gyenge lövést eresztett el, Almunia simán védett.

A 36. percben Adriano lőtt éles szögből az Ágyúsok kapujára, de onnan, ahonnan Ibrahimovic a magyar válogatottnak, Rossi pedig az Espanyolnak lőtt hatalmas gólt, ő a kapufát találta el. Hiába, ő a balhátvéd...

A félidő vége felé csúnyává kezdett válni a mérkőzés. Előbb a sérült Wilshire felett alakult ki tumultus, a hazaiak több vendégjátékost is az arcuknál fogva próbáltak megnevelni, kicsivel később pedig van Persie bosszút állt, belenyúlt Dani Alves szemébe.

Azért maradt egy kis foci is a szünet előttre. Messi előbb Almunia kezébe lőtt nagy helyzetből, de meg tudta szerezni a vezetést is. Iniesta passza után egyedül maradt Almuniával szemben, átperdítette a labdát a kapus felett, majd az üres kapuba lőtt az aranylabdás. (1-0) Érdekes, hogy a játékszert sarokkal elpasszoló Fabregas meg sem próbálta szerelni Iniestát...

A fordulás után próbált támadóbban fellépni az Arsenal, de így is a katalánok előtt voltak nagyobb helyzetek. Mégis egyenlítettek a vendégek miután az 53. percben egy szöglet után Busquets a saját kapujába fejelt. (1-1)

Villa szinte azonnal visszavehette volna a vezetést, de belevezette Almuniába a labdát. Így is hátrányba került azonban az angol csapat, méghozzá emberhátrányba. Van Persie ugyanis sípszó után rúgta el a labdát, és hiába próbálta meggyőzni Busaccát, hogy nem hallotta a füttyöt, a svájci bíró kiosztotta neki a második sárgáját.

Villa gyorsan újabb helyzetbe került, de az Arsenal hálóőre megint védett, később pedig Dani Alves lőtt nagy helyzetből a kapu fölé. Óriási volt a Barcelona nyomása, a vendégek csak egyszer-egyszer tudtak ellépni, de a két hazai belső védő rendett tartott hátul.

Villa még egy párharcot elveszített Almuniával szemben, de Xavi megszerezte a hosszabbítást jelentő gólt. Az akció Iniesta cseleivel indult, a gólpasszt Villa adta. (2-1) Aztán kétgólosra nőtt a hazai előny. Busquets lábát találta el Koscielny a tizenhatoson belül, a jogosnak tűnő tizenegyest pedig Messi lőtte be a bal alsóba. (3-1)
Az argentin a 79. percben újabb gólt szerezhetett volna, de megint mentett a már sokat emlegetett Almunia, aki talán a vendégek legjobbja volt.

A csereként beálló Afellay és Alves is újabb gólokat szerezhetett volna, de a helyzeteket elszórakozták, és ez majdnem meg is bosszulta magát. Wilshire Bendtnert hozta nagy helyzetbe, a dán azonban rosszul vette át a labdát, így Mascherano egy sérülés árán menteni tudott.

A Barcelona-Arsenal mérkőzés góljai

Több gól tehát már nem született, így a várható nehézségek árán, de továbbjutott a Barcelona, amely végig nagy nyomás alatt tartotta az Arsenalt. Azt pedig tudhattuk, hogy az Ágyúsok védelme nem zár olyan jól, mint tavaly az Interé.

A Sahtar játékosainak gólöröme a Roma elleni hazai BL-nyolcaddöntő visszavágón 2011 februárjában

Mivel a Sahtar idegenben 3-2-re győzni tudott, természetesen a Roma kezdett támadóbb szellemben Donyeckben. Borriellóé volt az első lehetőség a negyedik percben, de lövésig nem jutott. Riise már lőhetett a 10. percben, de nem találta el a kaput.

A Sahtar az első negyedóra végén ért oda először a vendégkapu elé, akkor azonban Luiz Adriano kis híján gólt szerzett. Doni és Juan csak nehezen tudott előle menteni, kicsivel később Hübschmannal azonban már nem tudtak mit kezdeni. Willian adta be Pizarro mellől a labdát a bal oldalról, a játékostárs pedig épp csak beleért, de ez elég volt ahhoz, hogy beguruljon a hosszú alsóba. Az 1-0-s, összesítésben 4-2-es előny gyakorlatilag már az ukrán csapat továbbjutását jelentette.

A következő percekben a Farkasok próbáltak nyomást gyakorolni a hazaiakra, és bár valódi helyzetig nem jutottak, egy szögletnél Borriello a földre került, Howard Webb pedig büntetőt ítélt. A sértett végezte el a tizenegyest, de kihagyta, így tovább csökkentette csapata esélyeit. Érdekes, hogy pénteken a Lecce ellen az utolsó percekben jutott büntetőhöz a Roma, akkor a csatár összeveszett Pizarróval azon, hogy ki végezheti azt el. Akkor a chilei lőtt, és be is talált, lehet, hogy ezúttal is neki kellett volna.

A 41. percben tovább süllyedtek a vendégek. Mexés a félpályánál szabálytalankodott, megkapta a második sárgáját, így emberelőnybe került a Sahtar. A folytatásban több római játékos is elvesztette a fejét, De Rossi például arcon könyökölte Srnát, ezt azonban a hatból egyetlen játékvezető sem vette észre, így az ukrán csapat kapitánya kapott sárgát színészkedésért vagy reklamásért. Ezt már Webbtől kellene megkérdezni.

A szünet után a Sahtar kezdett jobban, többször is Doninak kellett mentenie. Az 58. percben egy szöglet után már ő is tehetetlen volt, amikor Willian egyedül maradt a hosszún, és a bal felsőbe tekert. (2-0)

A rómaiak továbbra sem a focival foglalkoztak, Borriello De Rossihoz hasonlóan Srnával bánt el, csak ő épp megtaposta. Az angol játékvezető ezúttal sem fegyelmezett különösebben.

A Sahtar a hajrában a harmadik gólját is megszerezte. Rosi hibázott nagyot a saját tizenhatosán belül, Eduardo megszerezte tőle a labdát, és a hálóba lőtt. (3-0)

A Sahtar három találata

A Donyeck tehát könnyedén jutott tovább. Sőt, ha kicsit jobban hajtanak az ukrán csapat játékosai, talán a Manchester United néhány évvel ezelőtti 7-1-es győzelmét is megközelíthették volna. A Roma az első kapott gól, de különösen Mexés kiállítása után szétesett, és sportszerűtlenül játszva búcsúzott.

BL, nyolcaddöntő, visszavágók:

FC Barcelona-Arsenal 3-1 (1-0)
gólszerző: Messi (45+3., 71., a másodikat 11-esből), Xavi (69.), illetve Busquets (53., öngól)
kiállítva: van Persie (56., Arsenal)

Továbbjutott: a Barcelona, 4-3 összesítéssel

Sahtar Donyeck-AS Roma 3-0 (1-0)
gólszerző: Hübschman (18.), Willian (58.), Eduardo (87.)
kiállítva: Mexes (41., AS Roma)

Továbbjutott: a Sahtar Donyeck, kettős győzelemmel, 6-2-es összesítéssel

A negyed- és elődöntő sorsolását jövő pénteken tartják Nyonban.