Sportgazdaság

Akár fel is jelentheti az állam az úszószövetséget elszámolási gondok miatt

Gyárfás Tamás szerint meg sem kapták a sportbizottság által hiányolt pénzt

  • MTI

Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnöke szerint mielőbb tisztázni kell a helyzetet, amely a 2010-es budapesti úszó Eb költségelszámolásainak ügyében kialakult, s ha kell, jogi lépések is következhetnek a Gyárfás Tamás vezette MÚSZ ellen.

A fideszes politikus a Képviselői Irodaházban tartott keddi sajtótájékoztatóján beszélt erről, ahol személyesen megjelent a Magyar Úszó Szövetség elnöke is.

Bánki Erik utalt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által a tavalyi magyarországi Eb költségvetési támogatásának felhasználásáról végzett vizsgálat megállapításaira, amelyek szerint a MÚSZ 30 százalékkal nagyobb összegre - 1,17 milliárdra - tervezte a 2010-es úszó, műugró, műúszó és nyíltvízi Eb költségvetését, ezáltal 350 millió forinttal túllépve a reális összeget, amellett a szövetség az Eb-rendezésre központi forrásból kapott 400 milliós támogatásból mintegy 120 millióra nem lett volna jogosult, további 60 millió forintot jogszabályt sértő módon használt fel.

A bizottsági elnök leszögezte, hogy az úszószövetség új állami támogatásra addig nem számíthat, amíg nem számol el teljes mértékben.

"Mielőbb tisztázni kell a helyzetet, már megkértem Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost, hogy rendkívül gyorsan vizsgálja ki az ügyet, s a szükséges jogi lépéseket, ha kell, a feljelentést tegye meg."

Hozzátette, Borkai Zsolt MOB-elnökhöz is fordul, hogy "a Magyar Olimpiai Bizottságtól a sportolók ha lehet, közvetlenül kapják meg a pénzüket, hogy a szövetségnek esélye se legyen a versenysport támogatására szánt összegeket másra elkölteni".

Bánki Erik külön kitért Ruza József főtitkár és Gyárfás Tamás elnök szerepére, mondván, hogy a főtitkár már decemberben lemondott, most Gyárfáson a sor, hogy tisztázza magát.

A tájékoztatón váratlanul megjelent Gyárfás Tamás szerette volna véleményét összegezni, de csak kérdéseket tehetett fel, mert - ahogyan a bizottsági elnök fogalmazott: - "ez nem a MÚSZ-elnök sajtótájékoztatója".

Bánki Erik külön kitér arra a levélre, amelyet Gyárfás Tamás küldött Czene Attila sportért felelős államtitkárnak, haladékot kérve egy 22 millió forintos, azonnal törlesztendő részlet kifizetésére. Az államtitkár erre nemet mondott.

"Érthetően keserűen olvastam Czene Attila államtitkár úrnak írt, március elsején keltezett levelem fogadtatását a mai Magyar Nemzet hasábjain - mondta Gyárfás Tamás a sajtóeseményt követően az MTI-nek nyilatkozva. - Nyilván jobban örültem volna, ha levelemre maga is nekem írt levélben válaszol, még ha abban kérésemet el is utasítja. Korábban bátorítást kaptam arra, hogy a Kehi-vizsgálat alapján a szövetség a mintegy 22,7 millió forint visszafizetésére 30 nap haladékot kérhet. Bánki Erik úr a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozata alapján erre nincs lehetőség, sőt maga a kérés is etikátlan. A parlamenti sportbizottság elnöke azt igényli, hogy a sportág számoljon el további 100 millió forinttal, amit az államtól kapott. Az elnök urat valószínűleg megtévesztették, mert ezt az összeget az úszószövetségnek át sem utalták. Tekintettel arra, hogy az Európa-bajnokságot a tervezettnél jóval, mintegy 350 millió forinttal kevesebből sikerült megrendezni, a Kehi megállapítása szerint a MÚSZ-nak eleve kevesebb állami támogatás jár."

Az úszószövetség elnöke folytatta: "A Czene Attilához írt levélben a szövetség megkérdezte a sportért felelős államtitkárt, van-e lehetőség rá, hogy két, a közbeszerzésekkel kapcsolatos számla helyett, amelyeket a Kehi nem fogadott el, a MÚSZ más, a rendezéssel kapcsolatos számlákkal pótolja. Hangsúlyozni kell, nem hamis számlákat akartunk kicserélni. Nem tettünk ilyet, nem csaptunk be senkit, megkérdeztük, mit lehet, s mit nem - reagált Gyárfás Tamás Bánki Eriknek a sajtótájékoztatón elhangzott, a számlacserét a minősíthetetlen kategóriába soroló megjegyzésére, majd így folytatta: - Rendkívül sajnálom, hogy a hat magyar aranyat hozó budapesti Eb, amely az év sportági eseményei közül a legjobban rendezettnek járó elismerést érdemelte ki, ilyen minősítést kap. Hozzátenném még: a Kehi elnöke a vizsgálati anyag megküldését követően, a sajtót arról tájékoztatta, hogy további jogi lépések megtétele a tapasztalatok alapján nem áll szándékában. Nem gondoltam volna, hogy Czene Attilának írt kérelmem ilyen következményeket vonhat maga után."

Gyárfás Tamás végezetül elmondta, hogy még a nap folyamán intézkedett a felmerült, 22,7 milliós összeg átutalásáról, "ez által a MÚSZ-nak állami tartozása nincs."