Nemzetközi foci

Videóbíró nincs, de a nyakmelegítő tilos

A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) a hétvégén tanácskozott, de az előzetesen várttal szemben semmiféle döntésre nem jutottak a videobíró bevezetéséről. Ehelyett olyan bagatell ügyben döntöttek, mint a nyakmelegítők viselése a futballpályán. Ezt egyébként betiltották.

A testület további egy évvel elhalasztotta döntését a videóbíró bevezetéséről, azzal indokolva ezt, hogy tovább tesztelik a játékvezetőket segítő technikai újításokat. Az IFAB szerint az eddig vizsgált 10 találmány közül egyik sem kínál megnyugtató megoldást, ezért tolták ki a határidőt. A FIFA ugyanis olyan rendszert keres, ami egy másodpercen belül jelzi a bírónak, hogy átjutott-e a labda a gólvonalon.

Az IFAB határozott arról, hogy a 2012-es ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokságon (ahogy a Bajnokok Ligájának jelenlegi szezonjában is) két gólbíró működik közre a mérkőzéseken. Joseph Blatter, a FIFA elnöke azon reményének adott hangot, hogy a 2014-es világbajnokságon már az elektronikus gólbíró is segíti a sípmesterek munkáját, pedig korábban Blatter elutasította ezt a megoldást.

Más kérdésekben viszont döntött a szabályalkotó testület: betiltották a focisták körében rendkívül divatos nyakmelegítők viselését a hivatalos mérkőzéseken, a sérülésveszély miatt. És arról is, hogy a télen használt alsóruházatnak a nadrággal megegyező színűnek kell lennie.

Az IFAB következő, 126. közgyűlésére 2012. március 2-4 között kerül sor Londonban. Reménykedjünk, hogy azon majd a labdarúgók ruházatának szabályozásánál továbbmennek.