Olimpia

Oslo téli olimpiát rendezne

Hatalmas közönségsiker volt a vasárnap véget ért oslói északi sí-világbajnokság. A norvég főváros vezetői a sikeren felbuzdulva olimpiát is rendeznének.

Minden idők egyik legjobb hangulatú északi sí-világbajnoksága ért véget vasárnap, ahol az 50 km-es férfi sífutó verseny igazi fesztiválhangulatban zajlott a Holmenkollenen. A Nemzetközi Síszövetség (FIS) első embere, Gian-Franco Kasper is elégedett volt az oslói versenyekkel, a sportvezető külön kiemelte a különleges hangulatot. „Magasra került a mérce a következő rendező városok számára. Az itt tapasztalt hangulatot nehéz lesz bárkinek is felülmúlnia, szinte már-már lehetetlen” - mondta az esemény zárásaként a svájci spotvezető. Kasper azt is hozzátette, hogy a norvégok ezzel a világbajnoksággal óriásit léptek előre az oslói olimpia projekttel, a norvég főváros ugyanis szeretne hamarosan téli olimpiát rendezni.

„A világbajnokság sikeres megrendezése új lendületet adhat az olimpia rendezésének gondolatához. Senki számára nem lehet kérdés, hogy jelentkeznünk kell olimpia rendezésére" - vonta le a logikus tanulságokat Gerhard Heiberg, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság norvég tagja. A norvég napilapok is lelkesen frissítették fel az ötletet hétfőn, az Aftenposten szerint „Norvégia olyan, mintha az ilyen jellegű sporteseményekre találták volna ki”, a Dagbladet pedig egyenesen azt írja: „Most már akarjuk az olimpiai játékokat is. A norvég fővárosnak jelentkeznie kell!” Oslo a tervek szerint a 2022-es vagy a 2026-os téli játékokra pályázna, az esetleges kandidáció nagyban függ majd a NOB nyári döntésétől is, hogy a 2018-as olimpiát európai (Annecy vagy München) város kapja-e meg vagy sem.