Premier League

A Liverpool megalázta a Manchester Unitedet

A Vörösök legjobbja a triplázó Dirk Kuyt és a két gólpasszt jegyző Luis Suárez volt

  • DA

Vörösök a Vörös Ördögök ellen, vagyis Anglia két legeredményesebb futballcsapata feszült egymásnak a talán legnagyobb szigetországi rangadón a Premier League 29. fordulójában. A 182. Liverpool-Manchester United derbin az utóbbi idők eredményei alapján talán az éllovas United volt az esélyesebb, de a Liverpool vasárnap délután régi fényében tündökölve letarolta ellenfelét az Anfield Roadon Dirk Kuyt mesterhármasával és Luis Suárez szemet gyönyörködtető támadójátékával.

Premier League, 29. forduló:
Liverpool-Manchester United 3-1 (2-0)
Gólszerzők: Kuyt (34. 39. 65.), illetve Hernández (92.)

LIVERPOOL: Reina - Aurélio (Kirjakosz, 24.), Skrtel, Carragher, Johnson, Meireles (Carrol, 74.), Kuyt, Lucas, Gerrard, Maxi Rodríguez, Suárez (Joe Cole, 89.).
MANCHESTER UNITED: Van der Sar - Rafael (O'Shea, 76.), Smalling, Brown, Evra, Nani (Hernández, 45.), Carrick, Scholes (Fletcher, 84.), Giggs, Berbatov, Rooney.
Sárga lap: Carragher (45+1.), Skrtel (45+5.), ill. Van der Sar (45+2.), Rafael (45+4.), Scholes (83.).

Óriási iramban kezdték a csapatok a találkozót, a Liverpool már az első percekben több helyzetet is kidolgozott, de Suárez lövését védte Edwin van der Sar, Maxi Rodríguez lövése pedig elkerülte a kaput.

Pepe Reinának először a 13. percben kellett védenie, Berbatov balról elküldött távoli, gyenge lövését. A 13. percben már pontosabb volt a bolgár csatár, váratlan lövése a kapufára pattant, a védők és a vetődő Reina csak szemmel követték a labdát. kezdett feléledni a Manchester United is, egyre többször kerültek a hazaiak kapuja elé.

A 18. percben Raul Meireles fejelte el a labdát a középen érkező Kuytnek, de van der Sar fogta a labdát. A 24. percben Fábio Aurélionak kellett elhagynia a pályát, meghúzódott a combja, érkezett helyére Kirjakosz, Kenny Dalglish kisebb átszervezést hajtott végre csapatán, Carragher jobbra, Johnson balra húzódott ki a védelemben. A 25. percben a vendégek bal oldali szöglete után Wes Brown fejesét a gólvonalról rúgta ki Meireles. A 28. percben Berbatov ismét távoli lövéssel próbálkozott, de jócskán elkerülte a labda a kaput, és lesen is állt a bolgár.

A 34. percben Luis Suárez óriási szólót vágott ki, Rafael, Carrick és Brown mellett is elvitte a labdát, Evra is csak szemmel követte a szlalomot, majd van der Sar lábai között középre lőtte a játékszert, ami 20-30 centiről Kuyt gurított a kapuba (1-0). A hollandnak adták a találatot, de az érdem az uruguayi támadóé.

A 39. percben ismét bohócot csinált a United védelméből a Liverpool: Suérez jobb oldali beadását Nani éppen Kuyt elé fejelte vissza, aki nem hibázott, második gólját fejjel helyezte honfitársa kapujába (2-0). Egyre nagyobb bajba került Sir Alex Ferguson együttese. És a Liverpool rendületlenül támadott, az első félidőben az időjárás is nekik kedvezett, van der Sar dolgát a Vörösök játékosai mellett a tűző nap is nehezítette.

A félidő végén Carrick lépett oda keményen Naninak, percekig állt a játék, előbb egymással kakaskodtak a játékosok, Reina is odaszaladt rendet teremteni, majd Nanit ápolták. A portugált hordágyon vitték le a pályáról, a középpályás esetleges hosszabb kiesése súlyos csapás lenne a Vörös Ördögöknek. A lefújás előtt még Rafael és Skrtel is összeakaszkodott, Phil Dowd bíró ismét csak sárgákat mutatott fel, a hangulatot, és a szabálytalanságokat látva elkelt volna a piros is.

Dirk Kuyt

A második félidő elején ismét megvillantotta 23 millió fontos lábait Suárez, egy esernyőcsel után Meireleshez emelt, aki középre adott be, van der Sar éppen megfogta az érkező Gerrard előtt a labdát.

Az 55. percben Ryan Giggs lövése alig kerülte ki a kaput, majd négy perccel később Berbatov elől Meireles tisztázott a gólvonalról. A 62. percben Meireles tornáztatta meg van der Sart, helyzetre helyzettel válaszolt a Pool.

Aztán a 65. percben bevégezni látszott a Manchester United sorsa: Suárez jobb oldali szabadrúgását van der Saar bravúrral védte, de a kipattanóra lecsapott Dirk Kuyt (3-0). A holland játékos első mesterhármasát szerezte a Liverpool színeiben.

A 74. percben pályára lépett az Anfield Road gyepén a legdrágább angol labdarúgó, a sérüléséből felépült Andy Carroll Raul Meirelest váltotta.

A Manchester United háromgólos hátrányban is próbálkozott, de egyre kevesebb tűzzel. Rooney teljesen láthatatlan maradt, leginkább Giggs hajtott a vendégek közül, míg a Vörösök a megnyugtató előny tudatában sem eresztettek le. A 79. percben Kuyt kapáslövése szállt el a kapu felett, majd Gerrad távoli bombája alig kerülte el a hálót.

A hosszabbításban a vendégek Hernández fejesével szépítettek (3-1), de a hazaiak fölényéhez, megérdemelt győzelméhez nem férhetett kétség. A Vörösök legjobbja a triplázó Dirk Kuyt és a két gólpasszt jegyző Luis Suárez volt. A Manchester United védelme teljesen összeomlott, nem találták az ellenszert a Liverpool támadói, leginkább Suárez ellen. Az éllovasnál a vereség mellett az elvesztett pont(ok) miatt is főhet a játékosok és Ferguson feje. A United előnye jelenleg három pont az Arsenal előtt. A Liverpool a 6. helyre lépett előre.

A forduló eddigi eredményei:
Szombaton:
Manchester City-Wigan Athletic 1-0 (1-0)
Gólszerző: Silva (38.)

Arsenal-Sunderland 0-0

Bolton Wanderers-Aston Villa 3-2 (1-1)
Gólszerző: Cahill (45., 75.), Klasnic (86.), illetve Bent (15.), Albrighton (64.)

Fulham-Blackburn Rovers 3-2 (1-1)
Gólszerző: Duff (37., 59.), Zamora (89., 11-esből), illetve Hanley (45., öngól), Hoilett (65.)

Newcastle United-Everton 1-2 (1-2)
Gólszerző: Best (23.), illetve Osman (31.), Jagielka (36.)

West Ham United-Stoke City 3-0 (2-0)
Gólszerző: Ba (21.), Da Costa (30.), Hitzlsperger (83.)

Birmingham City-West Bromwich Albion 1-3 (0-0)
Gólszerző: Beausejour (48.), illetve Mulumbu (47.), Morrison (58.), Scharner (72.)

Később:
Wolverhampton Wanderers-Tottenham Hotspur 17:00
Hétfőn:
Blackpool-Chelsea 21:00