Északi sí-világbajnokság

Norvég siker női 30 km-en, de nem Björgen nyert

  • VNA

Nem sikerült megszereznie ötödik oslói aranyérmét Marit Björgennek, a női 30 km-es futamban ugyanis Therese Johaug legyőzte őt.

A norvég Therese Johaug győzött a női 30 km-es sífutásban az északi sí-vb-n.
Szombaton az Oslóban zajló északi sí-világbajnokság utolsó női sífutó számát rendezték meg, ahol 30 kilométer várt a mezőnyre. A szabadstílusú, tömegrajtos indítású verseny két nagy esélyese a norvég Marit Björgen és a lengyel Justyna Kowalczyk volt. Ők ketten a vancouveri olimpián is együtt hajráztak az aranyéremért (igaz akkor klasszikus stílusban), idén azonban mégsem közülük került ki a világbajnok. A táv első öt kilométere után ugyan még közel húszan voltak az élmezőnyben, de tíz kilométernél már csak az öt esélyes haladt az élen. A két fő favorit mellett a norvégok (Kristin Steira és Therese Johaug), valamint a svéd Charlotte Kalla tudta bevállalni a nagy tempót.

Ebből az ötösből elsőként meglepetésre Steira szakadt le, majd pedig féltávhoz közeledve már a csapat sprintben világbajnok Kalla sem bírta a tempót. Azt követően aztán újabb meglepő mozzanatot láthatott a pálya mentén végig elhelyezkedő norvég közönség (ismét 60.000-en voltak fent a Holmenkollenen !). Az ötödik oslói világbajnoki címére hajtó Björgen és a szám címvédőjének számító Kowalczyk mellől ugyanis Johaug tört előre, aki pillanatok alatt 20 másodperces előnyt hozott össze. A hosszú és nehéz emelkedőket is tartalmazó pályán fokozatosan növelte előnyét a mindössze 22 esztendős Johaug, így végül pályafutása első egyéni világbajnoki győzelem után sikíthatott egy hatalmasat a célban. Björgen sokáig együtt haladt lengyel riválisával, akit azonban ismét legyőzött a hajrában, így számára ezüstéremmel zárult a verseny, míg Kowalczyk harmadik érmét (két ezüst után egy bronzot) szerezte Oslóban.

A házigazda norvég sífutók remekeltek ezen a napon, hiszen végül mind a négy versenyzőjük a legjobb hat között végzett. A világbajnokság sífutó versenyeiből már csak a férfi 50 km-es tömegrajtos futam van hátra, amelyet vasárnap kora délután rendeznek meg a Holmenkollenen.

Női 30 km szabad stílusú tömegrajtos verseny:
1. Therese Johaug (NOR) 1:23:45,1
2. Marit Björgen (NOR) +44,0 mp
3. Justyna Kowalczyk (POL) +1:34,0
4. Charlotte Kalla (SWE) +2:05,5
5. Kristin Steira (NOR) +2:20,8
6. Vibeke Skofterud (NOR) +2:36,4