NFL

Egy hét múlva derül ki, hogy lesz-e szezon ősszel

  • MTI
megosztom

A csapattulajdonosok megállapodtak a játékosokat képviselő szakszervezettel (NFLPA) abban, hogy egy héttel meghosszabbítják a tengerentúli amerikaifutball-liga (NFL) kollektív szerződésének érvényességét, ezzel időt nyerve a megegyezésre.

Játékosok érkeznek az NFL-csapattulajdonosainak és a játékos-szakszervezetének tárgyalására 2011 márciusában

Az egész liga működését szabályozó dokumentum eredetileg csütörtökön éjfélig lett volna hatályban, de akkor egy nappal, pénteken pedig egy héttel kitolták a határidőt, így a feleknek most jövő péntek éjfélig van idejük megállapodni egymással.

A kiszivárgott információk szerint egy-két nap alatt jobban közeledtek az álláspontok, mint az elmúlt két évben, ugyanakkor újabb hosszabbítás várhatóan már nem lesz, azaz vagy aláírják az új kollektív szerződést, vagy leáll a liga működése, amíg nem sikerül egyezségre jutniuk a tulajdonosoknak az NFLPA-val. Utóbbi esetben annak is reális az esélye, hogy az NFL történetében először egy teljes szezon elmarad.

A 32 csapattulajdonos 2008-ban egyhangúlag mondta fel a kollektív szerződést, amely ennek következtében idén március 4-én vesztette volna hatályát, ha nem hosszabbítják meg. A vita elsősorban a liga 9 milliárd dolláros bevételének elosztásáról szól, valamint arról, hogy a tulajdonosok szeretnék 16-ról 18-ra növelni az alapszakaszbeli mérkőzések számát, amit a játékosok elleneznek.

Gazdasági elemzők szerint az NFL abszolút csúcson van minden tekintetben, 1920 óra íródó történelme legsikeresebb évét zárta. Ezt támasztják alá a televíziós nézettségi adatok, amelyek jószerivel minden rekordot átírtak az Egyesült Államokban. A liga bevétele várhatóan közel 10 milliárdra nőne a következő idényben, köszönhetően a televíziós társaságok által hatalmas mértékben megemelt, közvetítési jogokért fizetett összegnek.

megosztom