Északi sí-világbajnokság

Újabb Northug hajrá - világbajnok a norvég váltó - videó

  • VNA

A norvég váltó nyerte meg a férfiak 4x10 km-es férfi sífutó váltó versenyét. Ismét Petter Northug remek hajrája hozta meg a sikert.

Sikerült a norvég váltónak a visszavágás, amely az olimpia után ezúttal legyőzte Svédországot. Az Oslóban zajló északi sí-világbajnokság pénteki napján a 4x10 km-es férfi váltóban avattak világbajnokot, ahol a Martin Johnsrud Sundby, Eldar Roenning, Tord Asle Gjerdalen, Petter Northug összeállítású norvég váltó szerezte meg a világbajnoki címet. Az első embereknél a svédek és az oroszok húztak el a mezőnytől, akik húsz másodperces előnyt építettek fel a címvédő norvégokkal szemben. A norvégok második embere, Roenning azonban remek sífutással visszahozta a hazai csapatot az élre.

A harmadik embereknél tovább tömörödött a mezőny, hiszen hat váltó és együtt haladt az élen, de mivel Alekszander Legkov nem bírta az utolsó kilométereket, így az oroszok az utolsó váltás előtt már végleg leszakadtak. A hajrában még öt váltó is esélyes volt az éremre, de az utolsó emelkedőn az olaszok és a finnek is leszakadtak. A stadionba a németek befejező embere, Tobias Angerer érkezett be elsőként, de a hajrá az előzetesen vártak szerint a svéd Marcus Hellner és a norvég Petter Northug között dőlt el. A világ jelenleg legnagyobb végsebességgel rendelkező sífutója azonban kétséget sem hagyott afelől, hogy az ilyen típusú hajrában verhetetlen, szinte állva hagyva ellenfeleit hozta az újabb aranyat Norvégiának.

Northugnak a cél előtt még arra is volt ideje, hogy a közönségnek mutogasson, ső, már-már pofátlan módon a célvonal előtt néhány centiméterrel hóekézve le is fékezett, majd az utolsó pillanatban haladt csak át a célvonalon. A norvég váltó sorozatban hatodszor (2001, 2003, 2005, 2007 és 2009 után) nyerte meg a férfiak váltó versenyét. Az olimpiai bajnok svédeknek ezúttal az ezüstérem jutott, míg a németek Angerernek köszönhetően végül a számukra nagy sikernek számító harmadik hellyel fejezték be a váltót.

Northug ellenállhatatlan hajrája és szemtelen befejezése

4x10 km férfi váltó végeredmény:
1. Norvégia (Johnsrud Sundby, Roenning, Gjerdalen, Northug) 1:40:10,2
2. Svédország (Rickardsson, Olsson, Soedergren, Hellner) +1,3 mp
3. Németország (Filbrich, Teichmann, Göring, Angerer) +5,7 mp
4. Finnország (Nousiainen, Jauhojaervi, Lellukka, Heikkinen) +15,0 mp
5. Olaszország (Checchi, Di Centa, Clara, Piller Cottrer) +31,3 mp
6. Japán (Shimizu, Yoshida, Kimura, Naruse) +1:39,2