Kosárlabda

Új utakon az NBA - tétmeccsek Európában

  • VNA

Pénteken és szombaton első alkalommal rendeznek NBA alapszakasz mérkőzést Európában, Londonban a Nets és a Raptors találkozik egymással.

Toronto-New Jersey meccs az NBA-ban.
Ezen a hétvégén történelmi találkozókra kerül sor Londonban. Az észak-amerikai profi kosárlabda bajnokság csapatai 2007-től kezdődően már játszottak előkészületi meccseket Európában (a brit fővárosban is), a New Jersey Nets és a Toronto Raptors péntek és szombat esti találkozója azonban az első NBA alapszakasz mérkőzés lesz az öreg kontinensen. Bár a Raptors (17-44) és Nets (17-43) is a liga jelenlegi leggyengébb csapatai közé tartozik, a londoni O2 Arénában mégis telt ház várható.

A Toronto várhatja pozitívabb előjelekkel a londoni párharcot, a Raptors ugyanis a New Orleans Hornets elleni 96-90-es sikerrel a tarsolyában utazhatott át az óceánon, a Nets ugyanakkor hatmeccses vereség sorozattal hangolt a londoni találkozókra. Az NBA európai terjeszkedését az is segítheti, hogy a 2007-ben már Olaszországban és Spanyolországban is edzőtáborozó Raptors igazi nemzetközi kerettel rendelkezik: az olasz Andrea Bargnani mellett a spanyol Jose Calderon, a brazil Leandro Barbosa, a francia Alexis Ajinca és a litván Linus Kleiza is Bryan Colangelo csapatát erősíti. A New Jersey tulajdonosa pedig nem más, mint az orosz milliárdos, Mikhail Prokhorov, így a Nets londoni játéka sem meglepetés. A New Jersey 2008-ban játszott már egyszer Londonban, akkor az NBA Europe Live sorozat keretében a Miami Heat-tel találkozott, a Raptors viszont most először lép pályára Nagy-Britanniában.

Korábban még arról is szóltak hírek, hogy David Stern az NBA igazgatója idővel egy európai csapatot is szeretne látni az amerikai-kanadai közös bajnokság mezőnyében. Ez egyelőre még távoli vágyálom, de Stern a Raptors-Nets meccsekkel valóra váltja korábbi ígéretét, amely arról szólt, hogy a 2012-es londoni olimpia előtt a liga alapszakasz meccseket visz el a brit fővárosba. Az NBA 1990-ben rendezett először külföldön alapszakasz mérkőzést (1990- Tokió, Utah Jazz-Phoenix Suns), azóta 12 hasonló találkozót rendeztek Mexikóban és Japánban. A pénteken este 21.00-kor rendezendő Nets-Raptors találkozót a SPORT1 élőben közvetíti.