Északi sí-világbajnokság

Malysz után Uhrmann is befejezi

  • VNA

A lengyel Adam Malysz után a németek kitűnő síugrója, Michael Uhrmann is bejeletette, hogy az oslói volt élete utolsó nagy világversenye.

Az osztrák Gregor Schlierenzauer győzelme mellett másról is emlékezetes marad a síugrók csütörtöki nagysáncversenye. Azt már korábban is lehetett tudni, hogy a svájci Andreas Küttel számára ez lesz az utolsó verseny, de az újabb osztrák sikert hozó esemény után további „veteránok” is bejelentették búcsújukat. A lengyel Adam Malyszról már korábban írtunk, aki a planicai szezonzárón fog utoljára ugrani. A négyszeres világbajnok, 39 Világkupa győzelemmel rendelkező síugró Lengyelország legnépszerűbb sportemberei közé tartozik, amit az mutat a legjobban, hogy a közelmúltban az elmúlt évtized legjobb lengyel sportolójának választották meg. Bár három ezüst- és egy bronzéremmel rendelkezik az ötkarikás játékokról, egyetlen bánata az lehet csupán, hogy olimpiai bajnoki címet nem szerzett. Ugyanakkor a sportág rajongói szinte kivétel nélkül kellemes emlékekkel gondolhatnak vissza rá, a síugrás történetének egyik legjobb és legszerényebb alakja búcsúzik személyében.

Malysz bejelentése mellett kevesebb figyelem jutott a német Michael Uhrmann szavaira, aki a számára remekül alakuló (6. hely) egyéni verseny után jelentette be, hogy a szezon végén befejezi pályafutását. A németek ugrója egyelőre nem közölte visszavonulásának pontos időpontját, de jelezte, hogy a szombati csapatverseny lesz élete utolsó nagy síugró versenye. Uhrmann olimpiai (2002-csapat) és világbajnoki címmel (2001-csapat), valamint 273 Világkupa versenyen elért két győzelemmel fejezi majd be karrierjét. A sokáig Sven Hannawald és Martin Schmitt árnyékában ugró Uhrmann 1994-ben mutatkozott be a Világkupa sorozatban, így Küttelhez és Malyszhoz hasonlóan ő is az elmúlt másfél évtized főszereplője volt a sportágban.

Bár a finn Janne Ahonen nem hívott össze sajtótájékoztatót a verseny után, Oslóban sokan spekulálnak arra, hogy a napokban a rangos Holmenkollen-érmét is megkapó finn is a búcsún gondolkozik.