Vélemény

Alakul a biatlon vegyes váltó - érik az olimpiai tagság

  • VNA

Újabb kitűnő versenyt hozott a biatlonosok vegyes váltója. Ezúttal a világbajnoki verseny igazolta, hogy a szakág érett az olimpiai szereplésre.

Remek versennyel kezdődött meg az oroszországi Hanti-Maszijszkban a biatlon világbajnokság. A Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) részéről tehát jó döntésnek bizonyult a vegyes váltó programjának módosítása. Az idei világbajnokság ugyanis egyfajta vizsga ennek a versenyszámnak, amely pályázik a téli olimpiai programba történő felkerülésre is. A vb-ken 2005 óta sorra kerülő versenyen két férfi és két női sílövő alkot csapatot, ez a szám pedig esélyes arra, hogy már a 2014-es, Szocsiban sorra kerülő olimpián is ott legyen a programban.

A vegyes váltót korábban rendre a világbajnokság programjának közepén rendezték meg, amely gyakran vezetett ahhoz, hogy a legjobb versenyzők –a pihenést szem előtt tartva – inkább kihagyták a viadalt. Most viszont rögtön a vb első száma ez volt, ami jó szakmai döntésnek bizonyult, főleg azért, mert pénteken még szünnapot is tartanak, így szinte minden nagy sztár ott volt a mezőnyben. A vegyes váltó remekül illeszkedne az eddigi olimpiai programba, ahol 10 biatlon versenyszám szerepel, ráadásul esélyt teremt a kisebb nemzetek számára is (ahol kevesebb élversenyző van) arra, hogy váltóban is eredményesek legyenek, hiszen nemenként elég 2-2 kiemelkedő tudású biatlonos.

Eleinte sokan féltek attól, hogy unalmas lesz a vegyes váltó, az elmúlt hónapok versenyei azonban szerencsére éppen az ellenkezőjéről szóltak. A pokljukai Világkupa versenyen például az első négy helyezett (a svéd – ukrán – francia - orosz négyes) 5,6 másodpercen belül ért célba, az Egyesült Államokban (Presque Island-en) rendezett futamon pedig a német, a francia és az orosz váltó vívott késhegyre menő csatát az érmekért. Nem csoda, ha a televíziós nézettségi adatok is azt mutatják, a közönség vevő erre a lebonyolítási formára. Mivel a csütörtöki vb-nyitányon ráadásul 26 csapat indult el, így azt sem mondhatjuk, hogy érdektelenségbe fulladna a verseny, sőt…

A versenyszám olimpiai jövőjéről ugyan maga Jacques Rogge dönt majd áprilisban, azt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a vb-helyszínén tartózkodó tagjai már most megjegyezték, hogy a biatlon vegyes váltó jó eséllyel pályázik az olimpiai programba kerülésre.