Északi sí-világbajnokság

A svédek haragszanak a Daehliet utánzó Northugra - videó

  • VNA

Petter Northug ismét nagyszerű hajrával hozta a váltót a norvégoknak, a célegyenesben mutatott produkciója miatt viszont a svédek haragszanak rá.

Petter Northug, a norvégok sífutója halad át a célvonalon oldalazva az északi sí-világbajnokság 4x10 km-es váltóversenyében.

A fantasztikus hajrával rendelkező Petter Northugnak köszönhetően Norvégia nyerte meg a férfi sífutók 4x10 km-es váltó versenyét az oslói északi sí-világbajnokságon. A célegyenesben mutatott produkciója (előbb csendre intette saját közönségét, majd a cél előtt lefékezve - sokak szerint megsértve ellenfeleit - lépett át a célvonalon) azonban nem aratott osztatlan elismerést. „Northug egy disznó, ez a cselekedet nálam túllőtt egy határon” - kommentálta a svéd televízió egyik munkatársa, Jonas Karlsson. A svédek befejező embere, Marcus Hellner „elnézőbb” volt vele: „Ez az ő stílusa.” Míg a svéd váltó első embere, Daniel Rickardsson inkább poénra vette az esetet: „Jót nevettem volna, ha a nagy forgásban elesik Northug.”

A részleteket ismerők persze tudják mi történt, így talán Northug reakciói is jobban értelmezhetőek. A csendre intés (ld. a korábbi cikkünkhöz csatolt videót) egyértelműen a csapat sprintben a közönséggel illetlenül viselkedő – későbbi győztes – kanadaiaknak, egészen pontosan a norvég publikumot hasonló módon csendre intő Alex Harvey-nak szóló üzenet volt. A célvonalnál bemutatott akció pedig egy félresikerült Björn Daehlie-imitáció volt csupán, amellyel Northug a norvégok nyolcszoros olimpiai bajnokának két korábbi célba érkezését akarta lemásolni.

A lenti videóban látható, ahogy az albertville-i olimpia 4x10km-es váltójában (1:12-nél) hátrafelé sífutva és a lillehammeri olimpia 15 km-es üldözéses versenyében (3:14-nél) pedig egy teljes fordulat megtétele után ér be a célba győztesként Daehlie. Ezúttal Northug is hasonlót szeretett volna megvalósítani, de Hellner végül túl közel került hozzá, így a biztonság kedvéért a norvég meggondolta magát és ezért lépett át hirtelen a célvonalon.