NB II

A Nyíregyháza lépéselőnyben, a Pécs és a Gyirmót fej-fej mellett várja a rajtot

Címkék:

Nagy harc várható a feljutásért az NB II-ben, Keleten a Nyíregyházát a Diósgyőr üldözi, Nyugaton pedig elölről kezdődhet a Pécs és a Gyirmót versenyfutása.

Nyíregyháza-Diósgyőr - Fotó: nyiregyhazaspartacus.hu

KELETI CSOPORT

Keleten egyértelműbbnek tűnik a helyzet, hiszen a bajnoki címet a Nyíregyháza már csak elbukni tudja. Ha nincs jelentős formaingadozás, akkor előre oda lehet adni a nekik az első helyet. Ez persze nem azt jelenti, hogy a nyírségieknek nincs jelentős vetélytársa, hanem azt, hogy az ősszel megszerzett hat pont előnynek a Mezőkövesddel, hét a Diósgyőrrel szemben, elégnek kellene lennie.

Brekk János alakulata magabiztosan vette az őszi akadályokat, a Bajzát-Andorka támadókettős 25 gólt termelt, ami egészen kimagasló fél idény alatt. Télen a listavezetőhöz érkezett Kecskemétről Holczer Ádám, valamint Kispestről visszatért Cséke György, így minden esély megvan arra, hogy megtartsák az első helyüket.

„Úgy látom kész a csapat, ezt mutatta a szombati játék is. Nem teljesen úgy sikerült a felkészülés, ahogyan terveztük, ennek egyedül az időjárás, azaz a pályák állapota az oka. Nem panaszként említettem ezt, hiszen a többi klub is hasonló körülmények közt készült, csak tényként megállapítom. A télen néhány poszton erősödtünk. A kezdő nagyjából meg van a fejemben. Néhány tisztázatlan helyzet van, amit még a héten el kell dönteni. Például: ki legyen a párja Boukarnak a középpályán? Az egyik lehetőség Horváth Levente, vele a leghatékonyabb Boukar játéka. Ebben az esetben Miskolczi László a jobb oldali védő, és Abdelali kispados. A másik alternatíva a középpályán Boukar és Nacim, és Horváth a jobb oldali védő. Mindkettőnek van előnye és hátránya is. Az első variáció előnyei biztonságosabb középpálya és Miskolczi jó pontrúgásai. Ugyanakkor ő még nem tart ott játékban, mint a többiek. Ha Abdelali Nacim is ott van a középpályán, akkor játékosabb, kombinatívabb a focink, de kérdés, hogy a középpályát tudjuk-e uralni Boukarral és Abdelallival, mert mindkettő kicsit szabadelvű, „elkóborló” játékos. Van egy gond, ami a várható időjárásból fakad. Jól el kell találni a héten, hogy hol is edzünk? Sajnos még alig játszottunk füvön, és egy hirtelen váltás megnehezíti a frissítést, holott most már erre kellene helyezni a hangsúlyt. A kemény talajú pálya a kombinatív játékunknak is kevésbé kedvez. Ezért nagy türelemre lesz szükségünk a játékban, valamint hatékonnyá kell tennünk a pontrúgásokat. Erre is meg van az esélyünk, hisz vannak jó pontrúgóink, és jól érkező, fejelő focistáink. A héten sokat kell gyakorolnunk ezeket a játékhelyzeteket” – nyilatkozta a nyiregyhazaspartacus.hu-nak a vezetőedző.

A legnagyobb riválisuk a DVTK lesz feltehetően, amely az egész NB II, de talán a magyar futball legnagyobb szenzációját keltette azzal télen, hogy szerződtette a spanyol José Luque-t. A hazája másodosztályában gólkirályi címet szerző csatár nagy segítségére lehet a diósgyőri alakulatnak, amely még magához csábította Vicente Arzét és Pál Szabolcsot is az MTK-ból.

Nem is a szakvezetés, hanem majd az eredmények és a mutatott játék dönti el, erősödött-e a Diósgyőr, de most azt mondom, jobbak leszünk, mint ősszel. Hátul eddig sem voltunk gyengék - és oda is érkeztek új játékosok -, előrejátékban pedig kifejezetten erősödtünk. Ott ősszel voltak problémáink, különösen akkor, amikor kiesett valaki az alapcsapatból. Most már a csapatba kerülésért is harc lesz, ami nem azt jelenti, hogy az ősszel ne tett volna meg mindenki mindent a Diósgyőrért, de plusz motivációt jelent, hogy a kispadon készen állnak mások a beállásra” – nyilatkozta Lippai Ákos a diósgyőriek honlapján.

A jelenleg második helyen álló Mezőkövesd csapata ősszel erőn felül teljesített, amely azzal keltett feltűnést télen, hogy beadta a kérelmét az MLSZ-hez az első osztályra szóló klublicencért. Csalódást keltett viszont a REAC teljesítménye, Mátyus Jánosék azonban bizakodnak, tavasszal jobban összekovácsolódik a fővárosi társulat. A kiesés szele több együttest is megérinthet, meglepetésre a tavaly még a bajnoki címre hajtó DVSC-DEAC is ezek között van, valamint a mindössze öt ponttal rendelkező Restart-Ceglédi VSE, ahonnan Simon Antal távozott, aki már a Szolnokot próbálja megmenteni a kieséstől. A Hajdúböszörmény is fenyegetve érezheti magát, de gyenge formát mutatva a Bőcs és az Orosháza is gondban lehet a szezon végén.

NYUGATI CSOPORT

Nyugaton rendkívül kiélezett az állás: a Gyirmót és a Pécs azonos pontszámmal vezeti a tabellát. Kiss László szezon előtt feljutást igért Matyi Dezső tulajdonosnak, de télen nem minden úgy alakult Pécsen, ahogyan azt eltervezték. Az őszi legjobbjuk Lovrencsics Gergő nem szerette volna meghosszabbítani szerződését a klubbal, és már meg is egyezett a Lombard Pápával, hogy nyártól náluk folytatja a pályafutását. Azóta a játékvezetői öltözőben készül az edzésekre, a vezetőedző pedig nem számít rá tavasszal. Ugyancsak nagy csalódást jelentett Kiss László számára, hogy Zamostny Balázs az Újpestet választotta, így ő sem lesz a csapat tagja tavasszal. A Pécs erősítései között van az Angliából visszatérő Fodor Ferenc és a kaposvári Godslove is. A csapat edzője elégedettségét fejezte ki csapata honlapján az elvégzett munkával kapcsolatban.

„Kiváló munkát végeztek a fiúk, nyugodtan kijelenthetem, hogy a másodosztályban, de talán még az első osztályban sincs még egy olyan csapat, amelyik ennyi munkát végzett el a tavaszi felkészülés során, mint mi. A csapat jól felkészült, mindenki akarja a győzelmet, ezért biztos, hogy Tatabányán 200 százalékban teszi oda magát minden játékos” - jegyezte meg Kiss László.

Gyirmóton szokás szerint nem volt nagy mozgás az átigazolási időszakban, egyedül az egykori ferencvárosi Bognár Zsolt érkezett a csapathoz. A védő a gyirmotfc.hu-nak nyilatkozott arról, miért Kiprich József csapatához igazolt.

Diósgyőri távozásom után több élvonalbeli megkeresésem is volt. Ennek ellenére azért választottam a Gyirmótot, mert velük tavasszal bajnok lehetek, ősztől pedig már velük együtt újra az NB I-ben játszhatok. Másrészt Horváth Ferenc és Horváth Ernő tulajdonosok személye is garanciát jelent, a győri hazatérésemre. Sok jót hallottam továbbá Kiprich József szakmai munkájáról is, aki ellen még játszottam is, őt még a pályáról ismerem. Tudom, hogy erős kerettel rendelkező Gyirmóthoz jöttem ahol nagyon nehéz bekerülni a kezdő 11-egybe, de én szeretek játszani, és remélem, hogy hasznára leszek a Gyirmótnak” - mondta a 31 éves játékos.

Ezen a két csapaton kívül gyakorlatilag másnak nincs esélye a feljutásra, de egyelőre lehetetlen megtippelni, melyikük végez az első helyen. A tabella harmadik helyén a Videoton II áll, őket követi az ősz meglepetéscsapata, a Bognár György vezette Baja. Az Enternet Tatabánya jelenleg hatodik, de a főszponzor kilépésével nagy esély van rá, hogy a csapat szétszéledjen.

Az NB III-ba pottyanástól viszont nem nekik, hanem más csapatoknak kell félni. A Kaposvölgye jelenleg a sereghajtó, közvetlenül előttük a Budapest Honvéd második csapata és a Veszprém, ahol nagy változások történtek a tél folyamán. Az együtteshez érkezett Vágó Attila, őt pedig követték egykori szolnoki játékosai: Molnár Zoltán, Hegedűs Gyula, Hevesi-Tóth Tamás és Alex is. Nagy az esély arra, hogy velük együtt sikerül kivívniuk a bennmaradást, így a Barcs és a Kozármisleny kerülhet kellemetlen helyzetbe idény végén.