Német Kupa

Kiejtette a Schalke a Bayernt, Raúlék a döntőben

  • DA

A Schalke 04 óriási bravúrral 1-0-ra legyőzte a Bayern Münchent a Német Kupa elődöntőjében. A szerda esti mérkőzésen a Királykékek gólját Raúl szerezte a 15. percben, a bajorok előtt számos helyzet adódott az egyenlítésre, főleg a második félidőben, de Felix Magath együttese masszív védekezéssel, a kapus Maneul Neuer bravúrjaival megakadályozta a hazaiak lehetőségeit. A bajnokságban bukdácsoló Schalke előtt a döntőbe kerüléssel nagy lehetőség adódott, hogy trófeát szerezzen, a fináléban ugyanis a másodosztályú Duisburg lesz az ellenfele.

Német Kupa, elődöntő:
Bayern München-Schalke 04 0-1 (0-1)
München, Allianz Arena, vezette: Florian Meyer.

BAYERN MÜNCHEN: Kraft - Lahm, Tyimoscsuk (Kroos, 58.), Breno, L. Gustavo (Van Buyten, 84.) - Schweinsteiger, Pranjic - Robben, Müller (Klose, 78.), Ribéry - Gomez. Vezetőedző: Louis van Gaal. Cserepad: Butt, Van Buyten, Badstuber, Ottl, Hamit, Kroos, Klose.
SCHALKE 04: Neuer - Ucsida, Metzelder, Höwedes, Sarpei (Schmitz, 82.) - Kluge, Matip, Annan (Papadopulosz, 89.) - Farfán, Raúl, Jurado (Draxler, 61.). Vezetőedző: Felix Magath. Cserepad: Schober, Papadopulosz, Draxler, Moritz, Hao, Edú, Gavranovic.
Gólszerző: Raúl (15.)
Sárga lap: Robben (69.), illetve Ucsida (53.), Annan (84.)

Jó ideig kóstolgatták egymást a csapatok, de érezhető volt, hogy a bajorok az első perctől rá akarják kényszeríteni akaratukat a vendég Schalkéra. Legalábbis az eején úgy tűnt, mert a 14. percben feléledt a Schalke, Farfán jobb oldali szabadrúgásánál Lahmnak kellett tisztáznia, a szögeltnél Mario Gomez rúgta ki Raúl kapáslövését a kapu elől, harmadszorra viszont már senki sem menthette meg a góltól a Schalkét: Farfán jobb oldali sarokrúgását követően Höwedes fejelt, ami messze a kapu mellé szállt volna, de a labdába Raúl is beletette a fejét, így került a hálóba (0-1). A bajorok védelme alaposan beragadt a gólnál.

A Bayern egy gyors kontrából egyenlíthetett volna, de Robben jobb oldali lövése az oldalhálót találta el. A labdabirtoklást tekintve továbbra is a bajoroknál volt az előnyt, de a továbbjutást tekintve a Királykékeknek állt a zászló, és Ucsida valamint Sarpei tökéletesen semlegesítette Ribéryt és Robbent.

A 25. perben Farfán lőhetett tisztán kapura, de Thomas Kraft megfogta a paraguayi csatár erőtlen lövését. A 35. percben Höwedes fejesénél Müller mentett, gól lett volna. A lefújásig már nem változott a helyzet, 1-0-ás Schalke-előnynel vonultak szünetre a csapatok. Manuel Neuernek egyetlen szögletnél kellett védenie, ezen kívül a Bayern Münchenm nem jutott el a Nationalelf egyesének kapujáig, Felix Magath együttese minden területet lezárt az ellefél játékosai elől, teljes kilátástalanság uralkodott a hazaiaknál.

Raúl első, döntőt érő gólját szerezte a kupában

A szünetben felrázta fiait Louis van Gaal, ugyanis rögtön a második játékrész kezdetét jelző sípszó után feltámadt a Bayern, bő három perc alatt több helyzetet dolgozott ki, mint az első felvonásban: Robben centikkel maradt le egy beadásról, majd Schweinsteiger Neuer kezébe bólintott.

Az 54. percben Schweinsteiger közeli fejesét fogta bravúrral Neuer, majd Robben lövését hárította. A holland szélső öt perccel később 20 méterről centikkel vétette el a jobb alsó sarkot. Teljesen egyértelműen más csapat futott ki a gyepre a folytatásban, feléledt Robben és Ribéry is, de az egyenlítő gól nem akart összejönni a bajoroknak.

A 62. percben Robben jobb oldali szabadrúgásánál Neuer is verve volt, de Luiz Gustavo és Gomez is lemaradt a labdáról.

A bajor lendület a játékrész közepén megtörni látszott, levegőhöz jutott a Schalke, és konrái az első félidőhöz hasonlóan rendkívül veszélyesek voltak, más kérdés, hogy a befejezést elszúrták a Királykékek.

Farfán a 77. percben eldönthette volna a továbbjutást, de lövése elszállt a kapu felett, Kraft csak szemmel nézte. A 82. percben jogosan reklamált büntetőt a Bayern, Ucsida a kapu előtti kavarodásban lábbal akadályozta Gomezt, de Meyer játékvezető nem fújt sípjába.

A 87. percben Franck Ribéry 18 méterről, középről, teljesen tisztán rúghatott kapura, Manuel Neuer sokadszor mentette meg csapatát. A 92. percben Van Gaal csapata még kapott egy szabadrúgást, de blokkolták, a vendégek kontráját Lahmnak kellett blokkolnia, majd szögletet harcolt ki a Schalke, veszni látszott a kupa a Bayernnek. Florian Meyer már az óráját nézte, majd lefújta a mérkőzést.

A Schalke idegenben, óriási bravúrral, kőkemény, hibátlan védekezéssel, az ismét nagyszerűen védő Manuel Neuerrel legyőzte a Bayern Münchent a Német Kupa elődöntőjében. A bajorokat uygan megfosztotta a bíró egy tizenegyestől, de minden tekintetben jobb volt szerda este a Schalke a bajnoki címvédőnél.

A döntőt május 21-én rendezik, MSV Duisburg (II.)-Schalke 04 párosítással.