Északi sí-világbajnokság

Björgen nélkül nem nyert a norvég váltó - Svédország a világbajnok

  • VNA

Némiképp meglepetésre az Ida Ingemarsdotter – Charlotte Kalla összeállítású svéd váltó nyerte meg a női sífutók csapat sprint versenyét.

Szerdán a csapat sprintekkel folytatódtak a sífutók küzdelmei az Oslóban zajló északi-sí világbajnokságon. A hölgyeknél a két elődöntő 16 váltójából az esélyesek mindegyike bejutott a döntőbe, ahol viszont már az első kör után látszott, hogy az öt favorit (norvég, svéd, szlovén, finn, olasz) váltó külön kategóriát képvisel. A finnek egyértelmű célja volt, hogy leszakítsák a másik esélyest, a szlovén váltót, így annak első embere (Katja Visnar) ellen legjobbjuk, Aino Kaisa Saarinen minden körben támadott. Végül a harmadik próbálkozás vezetett eredményre, amely az utolsó váltásig azt eredményezte, hogy a szlovén váltóban hiába volt Petra Majdic a befejező ember, a 17 másodperces hátrány okán esélyük már nem maradt a felzárkózásra. A szlovén váltó mellett ekkorra már az olaszok is lemaradtak, így az utolsó 1300 méterre a három északi nemzet maradt az éremcsatákra.

A svédek befejező embere (Charlotte Kalla) hatalmas tempóban kezdte a kört, így viszonylag hamar elment a norvég (Jacobsen) és a finn (Laahtenmaki) váltó utolsó emberétől. A táv felénél már érződött, hogy nem lehet utolérni Kallát, aki végül fölényesen hozta be a svédeket az első helyre. Markus Hellner sprintben aratott sikere után ezzel megszületett a svédek második világbajnoki címe Oslóban. A hajrában a finneké lett végül az ezüstérem, az ezúttal Marit Björgen nélkül felálló norvégok ugyanakkor a bronzéremmel kellett, hogy megelégedjenek.

Női csapat sprint – 6x1,3 km:
1. Svédország (Ida Ingemarsdotter, Charlotte Kalla) 19:25,0
2. Finnország (Aino Kaisa Saarinen, Krista Laahtenmaki) +3,3 mp
3. Norvégia (Maiken Kaspersen Falla, Astrid Jabosen) +4,1 mp
4. Olaszország (Arianna Follis, Marianna Longa) +15,1 mp
5. Szlovénia (Katja Visnar, Petra Majdic) +18,5 mp
6. Kanada (Peraine Jones, Daria Gaiazova) +46,9 mp