Északi sí-világbajnokság

Biztonsági megfontolásokból nem engedik indulni a brit ugrót

  • VNA

Véget ért a világbajnokság a 45 éves James Lambert számára, akit a zsűri nem enged elindulni az északi összetettezők második egyéni versenyén.

Az oslói északi sí-világbajnokságon szerdán rendezik az északi összetettezők második egyéni versenyét. A nagysáncon (a vb-re újjáépített Holmenkollen sáncon) rendezendő versenyen viszont a zsűri döntése értelmében nem indulhat el a britek veterán versenyzője, James Lambert. A Nemzetközi Síszövetség (FIS) ugyanis kedden az egyik edzés után kizárta a 45 éves britet a versenyből. Az indok, Lambert szereplésénél nem garantálható a versenyző biztonsága.

„Ez diszkrimináció. Azt mondták nekem, hogy ez a sánc már túl veszélyes nekem, de ez teljes mértékben hülyeség.” – füstölgött Lambert a döntést kommentálva. A mára legendássá vált brit ugróra, Eddie „a sas” Edwards-ra sok szempontból hasonlító Lambert a keddi edzéseken 58, 63 majd pedig 59,5 métert ugrott, egyedüliként a mezőnyben ő kapott mínusz távolsági pontokat. „Teljesen igazságtalan ez a döntés, amelynek egyértelműen politikai színezete van. Nem akarják azt, hogy az én szereplésem elvonja a figyelmet a többi sportolóról.” – fűzte még hozzá az elkeseredett brit.

„Egyhangú döntést hoztunk. A döntés egyetlen alapját a biztonsági megfontolások képezték.” – mondta a versenyigazgató Arne-Olaf Sween, miután Lambert óvását elutasították. Lambert a normálsáncos versenyen a síugró rész után az utolsó helyen végzett, az ezt követőn 10 km-es sífutásban ugyan elindult, de az első kör után („Azt hittem meghalok!” – kommentálással) feladta a távot.