Futballszerda

Bayern-Schalke a Német Kupában, Valencia-Barca Spanyolországban

Hétközi fordulóval folytatódik a spanyol bajnokság, Németországban kupa-elődöntőt játszanak és az angol FA-kupában sincs megállás.

Tévez a Villa ellen - Fotó: AFP
ANGLIA

Két mérkőzéssel folytatódik a világ legidősebb kupasorozata, az FA-kupa. Az egyiken az Arsenal fogadja a harmadosztályú Leyton Orinetet az 5. forduló megismételt mérkőzésén, mivel az Ágyúsok meglepetésre csak 1-1-es döntetlent értek el a kiscsapat otthonában. Már az ismétlés ténye is hatalmas bravúr a Leytontól, ettől függetlenül az Emiratesben valószínűleg nem kegyelmez majd Arsene Wenger legénysége. A két csapat a döntetlenre végződő mérkőzés előtt utoljára 1962-ben csaptak össze a bajnokságban, mindkétszer nyerni tudott a nagycsapat.

„Nem veszettük el a motivációnkat, mivel vannak még céljaink, nagyobb céljaink, mint a Ligakupa. Versenyben vagyunk a bajnokságban, legyőztük a Barcelonát a BL-ben, és az FA-kupa is előttünk áll, csak nyernünk kell az Orient ellen” – mondta a kupameccs előtt Wenger.

A hazaiaknál kidőlt Robin van Persie, Theo Walcott, Thomas Vermaelen, Laurent Koscielny és a Barcelona elleni visszavágó miatt Cesc Fábregas játékát sem fogja kockáztatni a francia tréner.

A másik találkozón a Manchester City fogadja az Aston Villát. Ha a Premier League tabelláját vesszük figyelembe, akkor kijelenthető, hogy a világoskékek a mérkőzés toronymagas esélyesei, de ez nem a bajnokság. Ez az FA-kupa, itt nem szokott számítani az osztálykülönbség.

A Villa játékosainak ráadásul jó emlékei vannak a City-ről, mivel a bajnokságban már sikerült nyerniük, igaz akkor saját stadionjukban léptek pályára. Az is jó hír a futball-kedvelőknek, hogy egyik csapatból sem hiányzik meghatározó játékos sérülés miatt, így a legerősebb keretek feszülhetnek egymásnak.

Mindegyik sorozatban a végső győzelemre játszunk. Az utóbbi hónap bonyolult volt, két vereséget szenvedtünk, mert fáradtak voltunk. A Villa egyre jobban játszik, amikor legyőztük őket a bajnokság elején, még frissek voltak a játékosaim. Ettől függetlenül nyerni akarunk, de nehéz lesz” – nyilatkozta Roberto Mancini, a Manchester City vezetőedzője.

FA-Kupa

Arsenal-Leyton Orient 20.45
Manchester City-Aston Villa 20.45 (Sportklub)

NÉMETORSZÁG

Nem akármilyen párosítást hozott össze a sors, és persze a két résztvevő a Német Kupa elődöntőjében, hiszen a rekordbajnok Bayern München fogadja a Schalkét a döntőbejutásért. A bajnokságban egyik csapat sem tudja azt nyújtani, amit a drukkereik elvárnak, és éppen ezért lehet most kulcsfontosságú a kupadöntő.

Sem a bajorok, sem Raúlék nem tudtak győzelemmel hangolni az egymás elleni meccsre, a Schalke otthon játszott döntetlent a Nürnberggel, a Münchent pedig az Allianz Arénában intézte el 3-1-re a Dortmund. Az idei szezont is egymás ellen kezdték a csapatok a Szuperkupában, ahol Louis van Gaal legénysége 2-0-ra tudott nyerni, a bajnokságban pedig ugyanennyi lett a Schalkénak Gelsenkirchenben.

A német sajtó előrehozott döntőnek titulálta a mérkőzést, mivel a győztes a döntőben a másodosztályú Duisburggal csap össze május 21-én Berlinben.

Német Kupa, elődöntő

Bayern München-Schalke 20.15 (Sport1)

SPANYOLORSZÁG

A hispánoknál éppen hétközi forduló van, nevezetesen a 26., így tömérdek meccset követhetünk figyelemmel, de a Valencia-Barcelona derbi kiemelkedik a többi közül. Igaz, hogy a házigazdák 17 pontos lemaradásban vannak a listavezetővel szemben, de hazai pályán veszélyesek lehetnek a katalánokra.

Jó hír a gránátvörös-kékek híveinek, hogy Xavi újra bevethető, de a hazaiaknál sem hiányzik senki az alapcsapatból, emellett mindkét csapat idegenbeli győzelemmel hangolt a hétközi meccsre. A harmadik a listavezető ellen – igazi rangadó.

„ A Barca a legjobb csapat a földön. Nagyon nehéz lesz, de szerintem le tudjuk őket győzni. Egyre jobban játszunk, és ismerjük őket” – mondta Unai Emery, a Valencia trénere a meccs előtti hivatalos sajtótájékoztatón.

Kedvcsinálónak érdemes lesz előtte megnézni a kis-madridi rangadót, ahol a Getafe fogadja az Atlético Madridot. Összesen két pont választja el őket egymástól a tabellán, így minden adott egy izgalmas összecsapáshoz

La Liga, 26. forduló

Real Zaragoza-Athletic Bilbao 20:00
Getafe-Atlético Madrid 20:00 (Sport2)
Villarreal-Hércules 20:00
Osasuna-Deportivo La Coruna 20:00
Real Sociedad-Levante 20:00
Valencia-Barcelona  22.00 (Sport2)