Északi sí-világbajnokság

Finn aranyérem 15 km-en - Matti Heikkinen a világbajnok

  • VNA

Az esélyeseket fölényesen maga mögé utasítva a finn Matti Heikkinen nyerte meg a férfi sífutók 15 km-es versenyét az oslói világbajnokság keddi napján.

Heikkinen - Fotó: AFP

Az már hétfőn kiderült, hogy a 30 km-es üldözéses verseny világbajnoka, Petter Northug nélkül rendezik meg a férfi sífutók 15 km-es klasszikus stílusú versenyét, ám a házigazda norvégoknak így is volt bőven esélyesük a 76 fős mezőnyben. Az első ellenőrző pontnál (2,2 km) például egyik legjobb klasszikus stílusú sífutójuk, Eldar Roenning állt a legjobb idővel, aki később sem lassult és végül a második helyet szerezte meg. A világbajnoki cím azonban ezúttal Finnországba vándorolt, hiszen Matti Heikkinen a táv második felében nagyon felgyorsult és ennek köszönhetően Roenningnél is gyorsabb volt több mint tíz másodperccel. A dobogó harmadik fokára egy másik norvég sífutó, Martin Johnsrud Sundby állhatott fel, aki a hajrában az orosz Sztaniszlav Volzencevvel vívott nagy csatát a bronzéremért.

A világbajnokság programjában szereplő versenyszámok közül ez volt az egyedüli, ahol egyenkénti indításos módszert alkalmaztak, így a sífutók félperces időközönként indultak. A táv utóbbi esztendeinek nagy klasszisa, a cseh Lukas Bauer ugyan gyorsan kezdett (3. hely 2,2 km-nél), de később fokozatosan visszaesett és végül a hetedik helyen végzett. Sokan szintén esélyesnek gondolták a svájci Dario Colognát, a Tour de Ski idei győztese azonban ezúttal nem bírta a tempót és több mint két perces hátránnyal csak a 25. helyen végzett. A finn férfi sífutók remekül felkészültek erre a versenyre, hiszen az első nyolc között három futójuk is végzett. Heikkinen sebességére és állóképességére jellemző adat, hogy az amúgy roppant erős és homogén férfi sífutó mezőnyben csak heten tudtak egy percen belülre kerülni hozzá képest.

A finn férfi sífutók (a 2001-es botrányosan véget ért hazai rendezésű világbajnokság utólag elvett aranyérmeit nem számolva) 1999 óta nem nyertek aranyérmet világbajnokságon. A 28 esztendős Heikkeinen sikerének értékét növeli, hogy pályafutása során mindössze egyetlen Világkupa versenyt (2009 Davos - 15 km) nyert meg korábban, felnőtt világversenyen pedig ez az első érme.

Férfi 15 km végeredmény:
1. Matti Heikkinen (FIN) 38:14,7
2. Eldar Roenning (NOR) +13,3 mp
3. Martin Johnsrud Sundby (NOR) +31,9 mp
4. Sztaniszlav Volzencev (RUS) +36,6 mp
5. Sami Jauohojaervi (FIN) +44,2 mp
6. Maurice Manificat (FRA) +48,8 mp