Rugby

A földrengés miatt veszélyben a vb-helyszín

  • VNA
Címkék:

A múlt héten pusztító földrengés miatt veszélybe került a rugby világbajnokság egyik helyszínének számító Christchurch városa.

A múlt heti pusztító földrengés után elképzelhető, hogy Christchurch városa nem lesz képes rendezőként hozzájárulni az Új-Zélandon sorra kerülő rugby világbajnoksághoz. A szeptember elején kezdődő eseményen az AMI Stadionban eredetileg hét találkozót is rendeznének. A múlt keddi földrengés azonban a közel 150 halálos áldozat mellett a város infrastruktúráját is olyan mértékben rongálta meg, amely egy ilyen szintű esemény fél éven belüli megrendezését lehetetlenné teheti.

Pénteken még az új-zélandi miniszterelnök, John Key úgy nyilatkozott, hogy mindenképpen Christchurch lesz a rendező, a károk helyreállításáért felelős miniszteri biztos, Gerry Brownlee szombaton már arról beszélt, hogy a város szerepvállalása bizonytalan, dacára annak, hogy az AMI Stadion csak kisebb károkat szenvedett el. „A világbajnoki rendezés jogának elvesztése hatalmas csalódás lenne a város lakóinak. Nem akarom, hogy így történjen, de reálisan kell néznünk a lehetőségeket. Egy korábbi földrengés után nagyon gyors volt az újjáépítés ebben a városban, éppen ezért ne szaladjunk annyira előre, messze van még a világbajnokság kezdete.„ – mondta Brownlee.

A 20 ország részvételével zajló rugby világbajnokság szeptember 7-e és október 23-a között kerül lebonyolításra, amelynek 24 év elteltével lesz ismét Új-Zéland a házigazdája.  Az új-zélandi szervezők tájékoztatása szerint egyelőre a külföldi vendégek közül senki sem mondta vissza az útját a földrengés miatt. A christchurchi szervezők biztosak benne, hogy amennyiben nem sikerül a megfelelő mennyiségű és minőségű biztosítani a turisták számára, akkor alternatív megoldásokkal (környező városok és ingyenes transzfer buszok bevonásával) is meg tudják oldani a vendégek elhelyezését.