Dortmund

A németek már a Dortmund sikeredzőjének jövőjét találgatják

A Bayern vagy a Nationalelf lehet a következő állomás?

  • MTI

A szombaton Münchenben aratott magabiztos győzelem (Bayern-Borussia 1-3) után a pályára berohanó Jürgen Kloppot olyan túláradó hevességgel ölelgették a dortmundi játékosok, hogy az edzőnek még a szemüvege is eltörött. Ezt azonban aligha bánta a 43 éves mester, mert a 22-szeres német bajnok otthonában begyűjtött három ponttal a fekete-sárgák döntő lépést tettek a bajnoki salátástál elnyerése felé.

Jürgen Klopp hagyja el a pályát a Bayern-Dortmund bajnoki után 2011 februárjában

A tartalékkapusnak, az első Bundesliga-meccsén debütáló ausztrál Langeraknak köszönhetően alig 22 éves átlagkorú Borussia csírájában fojtotta el a bajorok próbálkozásait, és Badstuber, majd Schweinsteiger megingásait kihasználva hamar vezetést szerzett. Bár a második félidőben 70-30 volt a labdabirtoklás aránya a Bayern javára, mégis a vendégek értek el újabb gólt. A hét évvel ezelőtt Münchenből eltanácsolt Hummels egy sarokrúgás nyomán két védőnél is magasabbra ugorva védhetetlenül fejelt a léc alá.

A középhátvéd - aki Sahinhoz hasonlóan 1-es, azaz kitűnő osztályzatot érdemelt ki a Welt am Sonntag értékelése szerint - Klopp keze alatt érett válogatottá, akárcsak négy további dortmundi játékos. A szőke mester 2008 júliusában vette át a gyengélkedő BVB irányítását, és a harmadik szezon végén minden bizonnyal Dortmundba kerül a bajnoki cím.

A viszonylag gyors siker, a tehetséges fiatalokra építő, látványos támadófutball láttán sokan már a német labdarúgásban elérhető két csúcs valamelyikét jósolják Kloppnak: a válogatott, illetve a Bayern edzői posztját. A ZDF televízió szombat esti Aktuelles Sportstudio című műsorában a moderátor föl is tette a kérdést a vendég Oliver Kahnnak: lehet, hogy hamarosan Dortmundból Münchenbe vezet Klopp útja? Az egykori kiváló hálóőr, aki érthetően letörten fogadta egykori csapata hazai vereségét, 3 másodperc szünet után csak annyit nyögött ki, hogy "tudtommal most hosszabbította meg a szerződését a BVB-nél".

Hogy egy szerződés nem lehet akadálya az "átigazolásnak", arra jó példa volt Mario Gomez esete. A stuttgarti csatárnak 2012-ig érvényes szerződése volt a VfB-nél, ám 2009 nyarán mégis Münchenbe távozott - igaz, a búcsút 30 millió euróval édesítették meg a bajorok a Stuttgartnak.

A német lapok mindenesetre lázasan találgatnak arról, hova vezet majd Klopp útja a Ruhr-vidékről. A válogatott irányítására még fiatalnak tartják - bár Franz Beckenbauer 39 évesen lett a Nationalelf mestere, és két év múltán, Mexikóban vb-ezüst-, majd 1990-ben Olaszországban -aranyérmet szerzett a csapattal. A Bayern kispadján viszont nagyon is el tudnák képzelni, különösen annak fényében, hogy a holland Louis van Gaalnak rendszeresen konfliktusai vannak a klub vezetőségével.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung szerint Uli Hoeness klubelnök nemrég kikotyogta, hogy 2008 nyarán - amikor Kloppot elengedték Mainzban, miután a piros-fehér gárda nem jutott föl a Bundesliga első osztályába - már elvben megegyezett a szemüveges edzővel arról, hogy Münchenbe szerződik. Klopp azonban másként emlékszik a dologra. "A Bayernnál csak úgy jönnek-mennek az edzők, így aztán bizonyára azt hiszik, hogy egyetlen telefonbeszélgetés után már sínen is van a dolog. Nekem viszont csöppet sem volt ilyen érzésem" - állította a Dortmund mestere.