Serie A

A Milan eltángálta a Napolit az észak-déli rangadón

  • DA

A Serie A 27. fordulójának záró mérkőzésén a Milan magabiztosan, 3-0-ra verte az önmaga árnyékát mutató Napoli ellen. A vörös-feketék egy vitatható büntetővel szerezték vezetést, de a győzelmük nem ezen múlt, minden tekintetben felülmúlták hétfő este bajnoki kihívójukat. A vereséggel a Napoli valószínűleg elbúcsúzhat a Serie A-elsőségtől, Walter Mazzarinak ráadásul súlyos zakó után kell életet lehelnie csapatába, hogy megakadályozza a délolaszok hanyatlását.

Serie A, 27. forduló:
Milan-Napoli 3-0 (0-0)
Milánó, San Siro, vezette: Gianluca Rocchi.
MILAN: Abbiati - Abate (Oddo, 81.), Nesta, Thiago Silva, Jankulovski (Emanuelson, 72.) - Gattuso, Van Bommel, Flamini - Robinho (Boateng, 63.), Ibrahimovic, Pato.
NAPOLI: De Sanctis - Campagnaro, Cannavaro, Aronica - Maggio (Sosa, 78.), Gargano (Jebda, 84.), Pazienza, Dossena - Hamsík, Mascara (Zuniga, 64.), Cavani.
Gólszerző: Ibrahimovic (49.), Boateng (77.), Pato (79.).
Sárga lap: Pato (44.), Boateng (77.), ill. Aronica (48.), Gargano (70.)

Magához képest megilletődve, sokat hibázva kezdte a mérkőzést a vendég Napoli, de a Milanról sem lehet elmondani, hogy villogott volna, sokáig csak ismerkedtek egymással a csapatok. A 9 percben Zlatan Ibrahimovic suhintott jóval a kapu egy lövést, majd a 17. percben büntetőt próbált kicsikarni szabadesésével, hiába. Valamirevaló helyzetet az első félóra nem hozott. A Napoliban Marek Hamsík próbálkozott, de lövése veszélytelen volt Abbiati kapujára, míg Edinson Cavani láthatatlan volt.

A Milan masszívan védekezett, nem hagyta kontrából próbálkozni a Napolit, de igazán kibontakozni a vörös-feketék sem tudtak. A 34. percben Van Bommel előtt adódott váratalan helyzet, a tizenhatos jobb sarkán tisztán lőhetett volna kapura, de az utolsó pillanatban Aronica menteni tudott.

A 40. percben De Sanctis kifutásánál - amivel éppen az utolsó pillanatban állította meg Flaminit - üresen maradt a Napoli kapuja, de a védők tisztáztak. Az ellentámadásból Campagnaro tálalt középre, nem volt érkező ember.

A félidőig már helyzet nem adódott a csapatok előtt, 0-0-val vonultak a szünetre, tipikus döntetlen-íze volt az első felvonásban a rangadónak. A Napoli alig vétette észre magát, sokszor még Cavani is hátul volt védekezni, az éllovas egyelőre nem tudta megtörni ellenfelét.

A második félidő elején úgy tűnt, a Milan döntésre akarja vinni a gondot, van Bommel lőtt rá kapásból Robinho bal oldali szöglete után, De Sanctis védett. Majd a kapu előtti kavarodásban Aronica kezéhez hozzáért a labda, büntetőt ítélt Rocchi bíró, úgy, hogy előtte Ibrahimovic szabálytalan volt Cannavaróval szemben, de szabadrúgás helyett jött a tizenegyes. Ibra nem hibázta el, megszerezte a vezetést a Milannak (1-0).

Az első vörös-fekete gólöröm Ibra találatánál

Az 55. percben Pato megduplázhatta volna a hazaiak előnyét, 20 méterről lőtt a bal alsóba, De Sanctis bravúrral hárított. Két perccel később Robinho közeli lövését fogta meg a Napoli kapusa.

A 77. percben eldőlni látszott a rangadó, Pato játszotta be a labdát a kapu előtt álló Boatengnek, aki 5 méterről lőtt a kapuba (2-0). Két perccel később Patót két védő sem tudta megállítani, a félpályánál kapott labdával megindult, majd 20 méterről elküldte, a védők nem támadták, szépségdíjas góllal növelte háromgólosra előnyét a hazai csapat (3-0).

A lefújásig ellabdázgattak egymással a vörös-feketék játékosai, a vendégcsapat teljesen megsemmisült, a hazai publikum pedig diadalittasan éltette kedvenceit.

A Milan az erősen kérdéses büntető után egyértelműen uralta a mérkőzést, látványos támadójátékkal, esélyt sem hagyva ellenfelének nyerte az észak-déli rangadót. A Napoli önmagához képest halovány volt, begubózott, Lavezzi nélkül és a formáját most nem találó Cavani nélkül nem tudták felvenni a versenyt a vörös-feketékkel, és a jelek szerint az élmezőnybe tartozó klubokkal, hiszen az Inter, az Udinese, a Lazio, és ősszel a Milan is verte Kékeket. Kérdés, a Napoli ezek után hogyan viseli majd a súlyos vereséget, megtorpanása estén a Bajnokok Ligája-indulást érő bajnoki helyezésük is veszélybe kerülhet.

A győzelemmel a Milan előnye öt pont a 2. helyre fellépő Internazionale előtt, a Napoli a harmadik pozícióba csúszott.