Magyar Labdarúgás Fóruma

A futballnak közösségépítő ereje van - Kósa Lajos

110 éves fennállását ünnepli 2011-ben a Magyar Labdarúgó Szövetség. Az évforduló alkalmából egész évben tartó programsorozatokat rendez az MLSZ, ennek első állomása a Magyar Labdarúgás Fóruma, amit hétfőn tartottak a Pap László Budapest Sportarénában.

A Fórumon négy téma köré szervezve (Társadalmi Bázis, Társadalmi kapcsolódások, Feltételrendszer és fenntarthatóság, Labdarúgás és üzlet) tartottak rövid előadásokat a meghívott előadók. A Társadalmi kapcsolódások szekcióban a "Futball és politika" részben Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a DVSC példáját felhozva mutatta be a labdarúgás és a nagypolitika kapcsolódási pontjait.

"A futball nemzeti, és helyi ügy. A futball áttételesen mindenkit érdekel - szögezte le Kósa. - A helyi közösség szempontjából nagyon fontos a foci, az emberek helyi arcokat akarnak látni a csapatban. Biztos vagyok benne, hogy Dombi Tibi nagyobb tapsot kapna a stadionban, mint Messi."

"Nem önmagában a siker érdekes, mert a közösségépítés szempontjából érdektelen, hogy milyen szinten játszik a csapat."

"Mi 1999-ben, amikor a Loki csődközeli állapotban volt, abban állapodtunk meg, hogy a debreceni futballcsapatot pénzügyileg stabil alapokra helyezzük, s azt tűztük ki célként, hogy olyan gárdát alakítunk ki, amelyet szeretni lehet, s amely nemcsak viszi, hanem hozza is a pénzt" - fogalmazott a Fidesz ügyvezető alelnöke. - "Reklám szempontjából egy városnak nincs jobb lehetőség, mint a sport. A helyi vezetésnek fel kell ismernie a futballban rejlő reklám-, marketing, és közösségépítési lehetőségeket."

Jánosi György, volt ifjúsági-és sportminiszter felszólalásában hangsúlyozta, hogy a nemzetpolitikának pártokon felüli szerepet kellene betöltenie, a nemzetpolitikának pedig kitüntett szerepe a sport.
"A labdarúgás mára az üzleti világ részéve vált, A poltika akkor tesz jót, ha az üzleti résszel nem áll kapcsolatban. A gazdasági-jogi feltételeket kell megalapoznia a kormányzatnak. Ahol nincs üzleti alap, ott pedig a finanszírozási feltételeket is meg kell teremtenie az államnak, a tömegsport, szabadidősport, utánpótlás-nevelés, egészséges életmódra nevelés, oktatás területén."