Előzetes

Tisztul a kép vagy minden összekuszálódik a Serie A-ban?

A hétfőre tolt Milan-Napoli rangadó zárja a bajnoki fordulót

A Milan akár hatpontos előnyt is szerezhet a 27. forduló végére az olasz bajnokságban, de utol is érheti a Napoli a piros-feketéket a tabella élén. A két csapat egymás ellen játssza a hétvége legnagyobb rangadóját - a jövő hét elején. Addigra a közvetlen ellenfeleik már túl lesznek a saját - könnyűnek nem nevezhető - meccseiken. Az Internazionale a Sampdoriához megy, a Lazio pedig a Cagliarihoz. A Juventusnak most már illene behúznia egy nyerhető meccset is, a Romát Montella a jó bemutatkozás után tovább vezetheti az élmezőny felé.

Ki, kivel, hogy, mit, mikor, hol? Kiderül hétfő estig, vagy bonyolódik a helyzet?

Juventus-Bologna, szombat 20:45 (Digi Sport) hatharom-tipp: 1A torinói zebrák hullámvasútra váltottak tartósbérletet ebben a szezonban. Ugyanaz a csapat győzte le az Internazionalét a Derby d'Italián, amelyik egy héttel később 2-0-ra kikapott Leccében. Rendben, hogy Buffon piros lapot kapott, de egy valódi nagycsapatban talán akkor is több tartásnak kellene lenni. A Bolognát az utóbbi években többször győzték le, mint ahányszor nem, de a szombat esti vendégek a Palermót legyőzték, az Udinésével pedig 1-1-es döntetlent játszottak. Ez csak azért érdekes, mert a két említett együttestől a Juve egyaránt kikapott. Egymással 0-0-ra végeztek ősszel. Del Pieróéknak eltiltott kapusuk nélkül is nyerniük kell, ha jövőre a nemzetközi porondon akarnak szerepelni.

Catania-Genoa, vasárnap 12:30
(Digi Sport) hatharom-tipp: x
A hazaiaknak nagyon kellenének a pontok a kiesés elleni harcban, de a vendégek óriási pozitív töltettel jöhetnek a meccsre, hiszen az elmúlt héten nem csak megbuktatták Claudio Ranierit a Roma kispadján, de mindezt 3-0-s hátrányból 4-3-ra fordítva tették, azaz volt stílusuk. Egy egész pici esélyt látunk arra, hogy ennek köszönhetően nem olaszosan állnak a vasárnapi mérkőzésükhöz, de arra meg még többet, hogy a Catania ennek ellenére is képes lesz megfogni őket. A Genoa idegenben egyébként is döntetlent játszik a leggyakrabban, mi most is ezt várjuk.

Cagliari-Lazio, vasárnap 15:00 hatharom-tipp: 2A vasárnap délutáni fő programból a két római együttes mérkőzései emelkednek ki, közülük először a Lazióval foglalkozunk, hisz jelenleg mégiscsak ők állnak közelebb a legjobbakhoz. Ellenfelük, a Cagliari idén a középmezőny stabil tagja, de azt nem mondhatjuk, hogy ezt kiegyensúlyozott teljesítményüknek köszönhetik. Összességében többször kaptak ki, mint ahányszor nyertek, és hazai pályán sem sokkal jobbak az arányaik. A vendégeknek ráadásul hajtaniuk kell, hiszen a bajnoki dobogó felosztásának szempontjából ez kulcsforduló lehet. Bármi történik előttük a később mérkőzéseken, ott kell lenniük, hogy kihasználhassák a lehetőségeiket. Ráadásul két forduló múlva esedékes a római derbi, ott pedig komoly nyomás is lehet rajtuk, ha közelebb engedik a városi riválist, a még közelebb álló Udineséről nem is beszélve.

Roma-Parma, vasárnap 15:00 hatharom-tipp: 1A Farkasoknál hét közben mutatkozott be vezetőedzőként a 2001-es - eddigi utolsó - bajnoki címben góljaival hatalmas szerepet játszó Vincenzo Montella. A Bologna elleni bepótolt - valójában befejezett - mérkőzést nem épp sziporkázva, de megnyerte a Roma. A játék egyelőre nem nagyon változott a Ranieri-időszakhoz képest, de ezt nem is nagyon várjuk az egykori csatártól. Természetesen azt sem, hogy ő fogja összerakni a bordó-sárgák örökké rongylábakon álló védekezését. Inkább a szurkolók által hiányolt tüzet ültetheti bele a játékosokba, akik legtöbbjével még játszott együtt, és akik közül a legtöbben valószínűleg inkább a havert látják benne, mint a főnököt. Kérdés, hogy ő meg tudja-e értetni például Tottival, hogy most már sokszor arra van szükség, hogy ő a padon kezdjen, ahogy történt ez a szerdán megnyert meccsen is. Ha ez sikerül, BL-helyezést is elérhetnek, ha nem, akkor az EL is veszélyben lehet. A Parma elég közel van a kiesőzónához - négy pont az előnyük -, így minden jó eredmény életet menthet náluk, de idegenben eddig is gyengén muzsikáltak, nem hisszük, hogy épp az "új edző"-faktort maga mögött tudó Roma ellen támadnának fel.

Brescia-Lecce, vasárnap 15:00 hatharom-tipp: xA Brescia valószínűleg szívesen menekülne a 18. helyről, és az elmúlt fordulóban biztató eredményt - gólnélküli döntetlent - is értek el Udinében, de a Lecce ettől még hazai pályán sem lesz egyszerű falat számukra. A vendégeknek négy pont az előnyük hozzájuk képest, és valószínűleg azzal is megelégszenek, ha nem csökken a különbség. Persze, ha vérszemet kapnak, mint a múlt heti Juventus elleni győzelemnél, akár még nyerni is megpróbálhatnak.

Cesena-Chievo, vasárnap 15:00 hatharom-tipp: xA Cesena egy helyezéssel és egy ponttal még nagyobb gondban van, mint az előző meccsnél emlegetett Brescia. Nyilván meg is fognak próbálkozni a javítással, de a Chievo meg egy kétmérkőzéses vereségsorozatból jön, amit valószínűleg szívesen szakítanának meg annak ellenére is, hogy idegenben eddig nem sokszor örülhettek sikernek. Az előttük álló találkozók nem tűnnek nehéznek, hazai pályán még sokszor szerezhetnek pontot, így most meg fognak elégedni egy döntetlennel is.

Palermo-Udinese, vasárnap 15:00 hatharom-tipp: 1A forduló egyik legjobb mérkőzésének ígérkezik. Mindkét csapat jól áll a rúgott gólok tekintetében, ráadásul az Udinese legalább annyira szeret győzelemre játszani idegenben, mint a Palermo otthon. A szicíliaiak nincsenek túl nagy sorozatban, utolsó két meccsüket elvesztették. Ahogy írtuk, szeretik erőltetni a támadásokat, és a nagy számok törvénye alapján ennek egyszer-egyszer be kell jönni. A zebracsíkosok legutóbb otthon értek el - szenvedtek el? - kínos gólnélküli döntetlent a Brescia ellen, most szerintünk annyira lesz elég a lelkesedésük, hogy látványossá tegyék a hazai győzelmet.

Bari-Fiorentina, vasárnap 15:00 hatharom-tipp: 2A forduló fix kettese. A Barit midenki temeti, még a saját vezetőedzőjük is, a sérültlistájuk hosszú - Rudolf Gergely bokája sincs rendben -, és összességében ők a leggyengébben játszó csapat a Serie A-ban. A Fiorentina ezzel szemben az utóbbi hetekben magára találni látszik. Még ha ez az eredményeken nem is látszik, a játékuk eléggé erősnek és fantáziadúsnak tűnik ahhoz, hogy könnyed önbizalomnövelő győzelmet arassanak szegény Kakasok felett.

Sampdoria-Inter, vasárnap 20:45 (Digi Sport) hatharom-tipp: 2Kevésbé egyértelmű, mint az előző mérkőzés, de azért a vendégeknek áll ez is. A Sampdoria most már elég régóta nem találja korábbi önmagát, Domenico Di Carlo inkább tűnik egy kapkodva próbálkozó tanoncnak, mint profi módon kísérletező professzornak. Rendre variálja a kezdőjét, de az igazi felállást Cassano és Pazzini nélkül egyelőre nem találja. Utóbbi ráadásul épp a vasárnap esti vendégcsapatban fog pályára lépni, ahova a képességeinek megfelelően gyorsan és hatékonyan beilleszkedett. Aztán az Internek a hétközi Bayern elleni BL-vereség miatt is kaparnia kell a bajnokságban, és még az előtte lévők is egymással játszanak hétfőn este, és legalább az egyikükhöz közelebb kerülhet, ha nyer. A mérkőzés fontossága miatt tehát biztos, hogy mindent meg fognak tenni a kék-feketék a győzelemért, és szerintünk sikerrel is járnak.

Milan-Napoli, hétfő 20:45
(Digi Sport) hatharom-tipp: 2
Háromesélyes rangadó. A Milan mellett szól a hazai pálya, a több nagy név és a rutin. Vagy utóbbi kettőt úgy is fordíthatjuk, hogy megelégedett, öreg sztárok gyülekezet a piros-fekete egylet, míg velük szemben egy ezer fokon égő fiatal csapat áll, akik bárkinek nekimennek, aki szembejön velük. Hétközben kiestek az Európa Ligából, úgyhogy kettőzött erővel küzdhetnek hazai porondon, ráadásul ők hivatalosan is "döntőként" tartják számon a hétfőn (!) esedékes meccset, míg Adriano Galliani szerint fontos lesz a találkozó, de nem ez dönti el a bajnoki címet. Kíváncsiak leszünk a véleményére, amikor május 22-én gratulál a nápolyiaknak (vagy az Internek) a Scudettóhoz. Mert erősen úgy tűnik, hogy az ősszel szárnyaló Milan elvesztette a lendületét, olykor Cassanóval megerősítve is esetlegesen játszik, és könnyen lecsúszhat a tabella éléről. Hacsak nem rázzák meg magukat az öregek hétfőn, és nem mutatják meg a szemtelen - és szertelen - ifjúságnak, hogy ki az úr a háznál!