Északi sí-világbajnokság

Marit Björgen duplázott

  • VNA

Az oslói világbajnokság második női sífutó számát is a norvég Marit Björgen nyerte meg, aki ezzel már hatszoros világbajnok.

Marit Björgennek gratulál a norvég királyi pár a második aranyérméhez az Oslóban zajló északisí-világbajnokságon 2011-ben

Szombaton délelőtt a női sífutók 15 km-es üldözéses versenyével folytatódott az Oslóban zajló északi sí-világbajnokság. A várakozásoknak megfelelően a sprint versenyben is győztes Marit Björgen uralta a mezőnyt, aki már a klasszikus stílusú 7,5 km során bizonyította, hogy remek formában van. Két kilométer után már egyértelmű volt, hogy a nagy tempót diktáló Björgen célja a szabad stílusban jó riválisok (Charlotte Kalla, Anna Haag, Arianna Follis) leszakítása.

Már féltávnál sikerrel járt a „hadművelet”, hiszen ekkora már csak honfitársa, Therese Johaug, valamint a lengyel Justyna Kowalczyk tartotta vele a lépést, a többiek hátránya pedig már 20 másodperc felett volt. A hajrában ugyan Johaug még megpróbálkozott egy szökéssel, de másfél kilométerrel a befutó előtt egy újabb iramváltással Björgen jelezte, hogy a mai napon nem lehet más győztes, csak ő. A norvégok háromszoros olimpiai bajnoka megnyerte pályafutása hatodik, idei második vb-címét, formáját elnézve pedig most már az lehet a kérdés, hogy a hátralévő négy női versenyszámban lesz-e valaki egyáltalán, aki meg tudja őt állítani. Kowalczyk ezüstérmével a lehető legtöbbet hozta ki futamából, míg a célvonalon harmadikként áthaladó Johaug is boldog volt a bronzéremmel.

Női üldözéses verseny (15 km):
1. Marit Björgen  (NOR) 38:08,6
2. Justyna Kowalczyk (POL) +7,5 mp
3. Therese Johaug (NOR) +8,8
4. Charlotte Kalla (SWE) +53,9
5. Marianna Longa (ITA) +1:08,4
6. Maria Rydquist (SWE) +1:08.8